StoryEditorOCM
ĐiradaIZLOŽBA

Znanstvena knjižnica organizira izbor iz fonda s kojim želi javnosti približiti povijest muzejskog djelovanja u Zadru kroz knjige i članke

Piše M.K.
9. svibnja 2022. - 09:27

Ususret Međunarodnom danu muzeja, 18. svibnja Znanstvena knjižnica organizira izbor iz fonda s kojim želi javnosti približiti povijest muzejskog djelovanja u Zadru kroz knjige i članke koje čuva u svom fondu. U suradnji sa zadarskim muzejima izložili su osim knjižnične građe iz fonda Knjižnice i muzejske suvenire da se javnosti približi rad muzeja.

Na izložbi je predstavljena isključivo građa koja se tiče službeno osnovanih muzeja, a ne muzejskih zbirki i stalnih izložbi koje nemaju status muzeja.

Međunarodna muzejska zajednica (ICOM) pokrenula je obilježavanje Dana muzeja 1977. koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, od 1980. vodi Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

Nastanak prvih muzejskih zbirki veže se uz zadarske crkvene riznice i privatne zbirke lokalnih uglednika. Povijest zadarskih muzeja izuzetno je zanimljiva. Prvi službeni muzej nacionalnog tipa za pokrajinu Dalmaciju osnovan je 30. studenog 1832. godine pod nazivom Museo Nazionale. Radi se o prvom muzeju takvog tipa osnovanog na području današnje Republike Hrvatske iz kojeg su se formirali današnji Narodni muzej Zadar te Arheološki muzej Zadar, a iz jedne zbirke antičkog stakla Arheološkog muzeja nastao je Muzej antičkog stakla Zadar.

 

Zanimljivost vezana za početak rada prvog zadarskog muzeja odnosno Musea Nazionale je da je bio smješten u jednoj sobi Providurove palače u kojoj je upravo ovih dana otvoren novi izložbeni prostor kompleksa Dvije palače.

Izložbu možete pogledati od 11. svibnja do 31. svibnja u radnom vremenu Knjižnice (Odjel rada s korisnicima / Informacijska služba).

20. travanj 2024 07:41