StoryEditor
ĐiradaNOĆ KNJIGE

Znanstvena knjižnica Zadar predstavlja izbor knjiga i članaka koji govore o cenzuri - u knjižnicama

Piše Zadarski.hr
21. travnja 2022. - 14:29

U sklopu jedanaeste manifestacije Noć knjige, koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) Knjižnica je priredila izložbu od petka 22. travnja u Odjelu rada s korisnicima / Informacijska služba Znanstvene knjižnice Zadar (prostor kataloga). 

 

Kako je tema ovogodišnje Noći knjige sloboda odnosno knjiga kao prostor slobode, Znanstvena knjižnica Zadar predstavlja izbor knjiga i članaka koji govore o temi cenzure u knjižnicama kao i izbor djela iz fonda koja su kroz povijest bila cenzurirana. Svrha ove izložbe je osvijestiti vrijednost slobodnog protoka informacija te promicati slobodu govora i slobodu čitanja.

 

A sloboda čitanja nije ništa drugo nego sloboda komunikacije s idejama na koje naiđemo u knjizi. Višestoljetna borba između autora, urednika, izdavača, knjižara, knjižničara i cenzora vodila se promjenjivom srećom kako navodi A. Stipčević u svojoj knjizi Kako izbjeći cenzora. Ipak može se reći kako su cenzori često imali uspjeha u toj borbi. Povijest je puna borbi za slobodan pristup informacija a iz te zamršene borbe može se zaključiti da su cenzori dobili mnoge bitke, ali da su sve ratove izgubili.

 

 

28. lipanj 2022 08:20