StoryEditorOCM
ĐiradaNAJAVE DOGAĐANJA

Znate li gdje se u Zadarskoj nadbiskupiji slavi blagdan svete Rite? U subotu je Stepinčevo i stručni skup "Služenje bolesnima"

Piše Ines Grbić/zadarska nadbiskupija
5. veljače 2024. - 15:26

1. Pobožnost Petnaest četvrtaka svetoj Riti – svetici nemogućeg, započinje u četvrtak, 8. veljače, u 17 sati, u crkvi Uznesenja BDM u Debeljaku (filijala župe Sukošan).

Petnaest četvrtaka svetoj Riti nastali su iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristovog trna.

Pobožnost započinje u veljači; pobožnost u Debeljaku je svakog četvrtka u 18 sati, od 8. veljače do 16. svibnja, a svetkovina sv. Rite je 22. svibnja.

image

Sv. Rita slavi se u Sukošanu

Zn/Slobodna Dalmacija

2. Blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano se slavi u subotu, 10. veljače u župi bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu u Zadru. Koncelebrirano misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Misu u 9 sati predvodi don Igor Ikić, dekan dekanata Zadar – Zapad. U 17 sati je misa s blagoslovom djece, a misno slavlje u 18 sati predvodi don Marko Majić Mazul, SDB, župni vikar u župi Gospe Loretske u Zadru.

Proslavi Stepinčeva prethodi trodnevna duhovna obnova od srijede, 7. do petka, 9. veljače koju predvodi don Josip Radić, a pjevanje predvodi zbor Omnia Deo. Svaki dan obnova počinje u 17 sati s mogućnošću za ispovijed, u 18,30 je molitva krunice, a u 19 sati misa.

image

Plakat za Stepinčevo

Zn/Slobodna Dalmacija

3. Stručni skup ‘Služenje bolesnima u 21. st.‘ za sve koji skrbe o starijima i bolesnima održava se u petak i subotu, 9. i 10. veljače, u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru, prigodno uz blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika.

Povjerenstvo za bolnički pastoral i osobe starije životne dobi organizira taj stručni skup za svećenike, medicinsko osoblje i sve koji su uključeni u rad s bolesnim i starijim osobama; za ljude koji skrbe o tim osobama, a na skup može doći tko god želi i tko je u mogućnosti, a tiče ga se i zanima ta tematika.

Prvog dana skupa, 9. veljače od 18 sati, predavači su: dr. Alžbeta Grgić, specijalistica interne medicine govori o temi ‘Svećenička i liječnička skrb za bolesne, starije i nemoćne’, mr. sc. don Marin Batur izlaže o temi ‘Sakramenti – temeljna vjernička prava’, don Marko Dokoza – ‘Izazovi pastoralne skrbi za bolesne. Iskustvo bolničkog kapelana’ i s. Antonia Čobanov, mag. oec – ‘Osamljenost – problem ili izazov domova za starije i nemoćne’.

Drugog dana skupa, u subotu, 10. veljače od 9 sati, predavači su: dr. Ivica Grković – ‘Izvanbolnička skrb bolesnika’, Milka Mohenski, medicinska sestra – ‘Osobno iskustvo u radu i skrbi o starijim i bolesnim osobama’, dr. Vitomir Višić – ‘Palijativna skrb i prvi susret s bolesnikom (psihološka priprema i pristup)’ i dr. Arlena Sabljar – ‘Sindrom izgaranja’. Na kraju skupa će se održati rasprava.

Susret završava misnim slavljem u nedjelju, 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske, u katedrali sv. Stošije u 18 sati.

image

Stručni skup: Služenje bolesnima

Zn/Slobodna Dalmacija

4. Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić u ponedjeljak, 12. veljače, pohodi Dom za odrasle osobe u Zemuniku Donjem gdje će u 11 sati predvoditi misno slavlje za osoblje i korisnike toga Doma. Tom prigodom nadbiskup će podijeliti i sakrament bolesničkog pomazanja i jednom korisniku sakrament Svete potvrde.

28. travanj 2024 12:23