StoryEditorOCM
ForumLJETNI MJESECI

AccuWeather objavio veliku prognozu za cijelu Europu: evo što možemo očekivati ovoga ljeta

Piše Zadarski.hr
14. svibnja 2021. - 18:18

Velika svjetska meteorološka stranica AccuWeather donijela je veliku prognozu za nadolazeće ljeto. Meteorološko ljeto početi će 1. lipnja, a ljetni solsticij bit će 20. lipnja.

Stručni tim meteorologa upozorava na vrućine koje će se širiti Europom tijekom ljeta, a najavljuju i sušno ljeto koje bi moglo stvoriti probleme za sve one koji se bave poljoprivredom.

PORTUGAL I ŠPANJOLSKA MOGU OČEKIVATI NAJTOPLIJE LJETO

Ovoga ljeta najviše temperature bit će u Španjolskoj i Portugalu, južnoj Francuskoj i većem dijelu Italije zbog topline koja će stići iz sjeverne Afrike, a širit će se prema sjevernoj i južnoj Europi.

Prosječna temperatura na dijelovima jugozapadne i jugoistočne Europe bit će blizu ili iznad uobičajene, a u lipnju može se očekivati od 21 do 26 Celzijevih stupnjeva, a mjesec iza može se očekivati 26 do 34 Celzijusa. Količina padalina bit će niža od uobičajene što može stvarati probleme za poljoprivrednike.

Prema sjeveru kontinenta pomicat će se olujni trag diljem Europe, a za očekivati su i sušniji uvjeti nad središnjim i jugoistočnim dijelovima.

U HRVATSKOJ VRUĆE I SUHO

Što se tiče srednje Europe i Balkana, tijekom lipnja može se očekivati prosječna temperatura od 19 do 21 Celzijev stupanj, a u srpnju bi temperatura mogla rasti i do 25 stupnjeva. Prosječna temperatura u kolovozu ponovno će pasti na temperaturu iz lipnja.

Dalmacija će imati izrazito vruće ljeto s manje oborina nego prijašnjih godina, a sredina i kralj ljeta na ovom području imat će najviše topline i sušnog vremena. Ne mogu se isključiti ni kratkotrajne povremene olujne epizode s grmljavinom.

VLAŽNI UVOD U LJETNE MJESECE

Pljuskovito vrijeme zadržat će se iznad Ujedinjenog Kraljevstva i Irske do početka ljeta te tijekom lipnja, a možda i sve do srpnja. Temperature će biti ispod prosjeka tijekom ostatka sezone, a iznosit će od 15 do 21 Celzijev stupanj jer će prave ljetne temperature dostići tek u srpnju, donosi AccuWeather. 

26. travanj 2024 07:42