StoryEditorOCM
ForumŠTO NAS OČEKUJE

AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće: Europu očekuju vremenski fenomeni, prognostičari zabrinuti za Balkan

Piše JL
20. ožujka 2023. - 14:37

Neke će zemlje i s početkom kalendarskog proljeća imati zimske temperature, dok će se druge boriti s potencijalno opasnim vremenskim prilikama u kasno proljeće, prognozira AccuWeather u svojoj vremenskoj prognozi za proljeće 2023. godine.

Centar za predviđanje klime je službeno objavio da niti El Niño niti La Niña nisu u tijeku. Očekuje se da će ova neutralna faza trajati od kraja proljeća do ranog ljeta, a mogla bi prijeći u El Niño tijekom ljetnih mjeseci.

Hladan zrak, zimski uvjeti i snijeg

Meteorolozi AccuWeathera to su uzeli u obzir kada su radili vremensku prognozu za ovo proljeće u Europi. Tvrde da će diljem Europe od kraja ožujka do početka lipnja prevladavati hladan zrak diljem sjeverne Europe, dok će u istočnim dijelovima biti blagi vremenski uvjeti, no na jugu bi moglo biti oluja.

Ožujak bi tako mogao donijeti nalete zimskog vremena pa čak i snijeg. Dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva, Skandinavije i alpske regije vjerojatno će se boriti sa snježnim oborinama, dok će mnogi dijelovi kontinenta biti ispod povijesnog prosjeka.

Vremenski fenomen koji se naziva iznenadno zagrijavanje stratosfere odigrat će veliku ulogu u stvaranju hladnih uvjeta u većem dijelu sjeverne Europe tijekom prve polovice ožujka. Svakih nekoliko godina dođe do toga zbog poremećaja u višim slojevima Zemljine atmosfere gdje se nalazi polarni vrtlog - pojas hladnih zapadnih vjetrova koji kruže oko Zemljinih polarnih područja. Povremeno može doći do oslobađanja hladnog zraka koji je prethodno bio zarobljen u vrtlogu, a zatim se vrlo brzo spušta iz stratosfere na površinu. Pritom dolazi do velikog porasta temperature u stratosferi.

Ipak, hladno vrijeme koje je početkom ožujka prevladavalo na sjeveru kontinenta s vremenom će prijeći u blaže, mirnije vrijeme koje će se nastaviti tijekom ranog proljeća, prenosi Jutarnji list.

Naglo zatopljenje

U travnju se očekuje i snažno zatopljenje. Temperature bi se diljem Ujedinjenog Kraljevstva mogle približiti povijesnom prosjeku do kraja travnja, no prognostičari AccuWeathera smatraju da to neće biti postupno zatopljenje.

- U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj temperature bi mogle biti vrlo niske do kraja travnja, a zatim bi se mogle uravnotežiti i biti blizu povijesnog prosjeka, kaže meteorolog AccuWeathera Tyler Ross.

Očekuje se da će se opasnost od mraza i smrzavanja zadržati do sredine travnja u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Mogućnost snijega ovog proljeća bit će veća na višim predjelima Škotske, Engleske i Walesa, dok će u nizinama biti manja šansa za zimskim padalinama.

Problemi sa sušom, ali i oluje i poplave

U ožujku bi u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i dijelovima Francuske moglo biti problema izazvanih sušom. I u veljači je zabilježen znatan nedostatak kiše diljem Ujedinjenog Kraljevstva: Engleska je zabilježila najsušu veljaču u proteklih 30 godina.

S druge strane, neki prognostičari su zabrinuti zbog mogućnosti poplava na prostorima Italije i Balkana. Naime, predviđaju oluje i povećanje količine proljetnih oborina u južnim i središnjim dijelovima Europe.

- S obzirom na to kako je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle dovesti do dodatne vlage, što bi povećalo opasnost od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa, kažu prognostičari.

Proljetni pljuskovi i kiše dobro će doći u Alpskoj regiji kako bi pomogle obnoviti razine rijeka koje su rezultat ispodprosječnih zimskih oborina. Prognostičari kažu da je snježni pokrivač u većini švicarskih, austrijskih i talijanskih Alpa 60-70 posto ispod uobičajene količine za početak ožujka.

Nedostatak snijega u talijanskim Alpama imat će značajnu ulogu u stvaranju adekvatnih razina vodostaja rijeka tijekom ovog proljeća. Topljenje snijega iz talijanskih Alpa svake godine pomaže u ublažavanju problema s navodnjavanjem u dolini rijeke Pad koja se ulijeva u Jadransko more u blizini Venecije.

U Italiji bi pritok vlage u prvom dijelu proljeća također mogao dovesti do povećane opasnosti od vremenskih nepogoda poput opasnih vjetrova, tuče i bujičnih poplava. Međutim, takva vlaga može biti korisna za kratkoročnu sušu koja je u tijeku diljem regije.

Opasnost od vremenskih nepogoda

S porastom temperatura raste i opasnost od vremenskih nepogoda.

Kako učinci naglog stratosferskog zatopljenja budu postupno slabili diljem sjeverozapadne Europe do kraja ožujka, trend visokog tlaka zraka mogao bi u toj regiji dovesti do suših i toplijih uvjeta. Ipak, i dalje su mogući udari vlage, zbog čega prognostičari smatraju da bi ukupne količine oborina ovog proljeća mogle biti blizu povijesnog prosjeka.

Temperature će postupno rasti od Francuske do Poljske odmakom proljeća. Početkom i sredinom ožujka su u dijelovima Francuske već planule jake grmljavinske oluje, što je rezultiralo i tornadom koji je pogodio općinu Pontarion u Francuskoj.

Opasnost od vremenskih neprilika ovog proljeća je posebno velika u Njemačkoj i Poljskoj, ističu prognostičari, kao i u susjednim područjima sjeverno i istočno od alpskih regija.

23. travanj 2024 00:19