StoryEditor
ForumINTERES DEMOKRACIJE

Američki mediji: članovi vlade razmišljaju o zbacivanju Trumpa s vlasti, traže da se aktivira 25. amandman jer je predsjednik ‘mentalno bolestan‘

Piše HINA
7. siječnja 2021. - 08:37

Članovi američke vlade razgovarali su o mogućnosti zbacivanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pobornici upali u Kongres, prenosi u srijedu navečer nekoliko američkih medija. 

Njihova rasprava vodila se oko 25. amandmana američkog ustava koji potpredsjedniku i većini u vladi omogućava da predsjednika proglasi „nesposobnim“ obavljati svoj posao, prenose CNN, CBS i ABC, pozivajući se na anonimne izvore. 

CBS dodaje kako se taj zahtjev još nije predao potpredsjedniku Mikeu Penceu koji je na Twitteru „najstrože osudio“ nasilje na Kapitolu.

Na uklanjanje Trumpa s vlasti, dva tjedna prije no što u Bijelu kuću ulazi novoizabrani predsjednik Joe Biden, otvoreno poziva nekoliko izabranih dužnosnika i kolumnista većih medija, prenosi agencija France Presse. 

Svi demokrati u pravosudnom odboru američkog Zastupničkog doma poslali su pismo Penceu u kojem ga traže da aktivira 25. amandman „u interesu demokracije“. 

Za njih je predsjednik „mentalno bolestan i nesposoban prihvatiti rezultate izbora 2020. godine“. Washington Post piše kako je predsjednik odgovoran za poticanje pobune te da je dokazao da „predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji“. 

Reuters u četvrtak piše kako je nakon nasilja na Kapitolu, u koji su provalili Trumpovi pobornici, ostavku dalo dvoje pomoćnika prve dame Melanije Trump, a da o tome razmišlja još zaposlenika Bijele kuće poput savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Briena i njegovog zamjenika Matthewa Pottingera. 

Do sukoba u središtu američke demokracije došlo je nakon poziva predsjednika na odlasku da se spriječi krađa na izborima, za koju nije dao dokaze.

S druge strane, više ultrakonzervativnih američkih medija relativiziralo je u srijedu ozbiljnost upada Trumpovih pristaša u Kapitol, pišući o legitimnom bijesu i optužujući bez dokaza radikalnu ljevicu da se infiltrirala u pokret, piše France presse.

Od Newsmaxa do Real America's Voicea, preko One America News Network (OAN), koji je  Donald Trump preporučio nekoliko puta posljednjih tjedana, provlači se teza o infiltraciji skupina ultraljevice.

item - id = 1069263
related id = 0 -> 1147071
related id = 1 -> 1147058
30. studeni 2021 15:05