StoryEditorOCM
ForumSMRT GEORGEA FLOYDA

Amerika plače za crncem kojeg su ugušili policajci: zapomagao je, govorio im je da umire, ali naprosto ih nije bilo briga

Piše PSD
28. svibnja 2020. - 07:42

Svake minute na ulici u američkom Minneapolisu, na mjestu gdje je od posljedica gušenja prije nekoliko dana smrtno stradao George Floyd nakon što su policajci, privodeći ga, primijenili silu, osvane po jedan novi cvijet.

“Molim vas, ne mogu disati. Boli me trbuh, boli me vrat. Sve me boli. Ubit će me”, govorio je Floyd, te je na kraju i ispustio dušu. Sve su snimali zgroženi prolaznici, te je video osvanuo na Facebooku, a potom u svim američkim medijima.

image
Policajac ga je gušio i držao ruke u džepovima
AFP

Tužan događaj uvelike podsjeća na slučaj Erica Garnera, također Afroamerikanca kojeg su policajci bijelci ugušili u New Yorku 2014. godine što je pridonijelo pojavi pokreta Black Lives Matter.

U trenutku dok se Amerika svakodnevno bori s katastrofalnim posljedicama pandemije koronavirusa i nalazi se na nezahvalnom prvom mjestu po broju zaraženih u cijelom svijetu, sve je veći broj onih koji osuđuju politiku predsjednika Donalda Trumpa kao i nehumano postupanje muškaraca u plavom prema onima druge boje kože. Na društvenim se mrežama dijele potresne fotografije na kojima se vidi kako je policajac preminulom Georgeu koljenom prikliještio vrat. Drugi policajac je držao na odstojanju prolaznike koji su upozoravali da se muškarac ne miče.

Slike su to koje tijekom jučerašnjeg dana niste mogli izbjeći ako ste se logirali na Instagramu ili Facebooku. Glumica Jamie Lee Curtis zgrožena je ovakvim postupanjem policije. I sama je fotografiju surovog čina podijelila na svojim profilima.

- Kako je ovo opet moguće? George Floyd je rekao da ne može disati. Da mu je ozlijeđen vrat. Da ga sve boli. Da će ga oni ubiti. Nije bio naoružan. Zar opet?, pita se glumica, baš kao i njezina kolegica Eva Longoria koja je napisala kako joj srce pati svaki put kad pročita ovake strašne vijesti.

image
“Molim vas, ne mogu disati. Boli me trbuh, boli me vrat. Sve me boli. Ubit će me”, zapomagao je Floyd. I na kraju je ispustio dušu... 
Facebook

- Kada će sve ovo prestati? Molim vas pomozite našoj zemlji da se restarta i vrati humanost kakvu je nekad imala. Svi smo mi samo ljudi koji zaslužuju biti zaštićeni. A ne ubijeni!, smatra popularna “kućanica”. U nastavku je pozvala svoje pratitelje, što je učinila i glumica Debra Messing, neka pogledaju desetominutni video slučajne prolaznice u kojem je vidljivo kako čak četvorica policajaca teroriziraju nesretnog Floyda dok se on bori za zrak i zaziva majku svjestan da mu je život ugrožen i da su mu to posljednji uzdasi.

- Pogledajte samo te policajce koji rade jedno veliko ništa, osim što gledaju kako muškarac umire. Teško je gledati, ali moramo. Ne smijemo ignorirati ovaj rasni terorizam i zatvarati oči pred ovime što se događa u našim gradovima, stoji u objavi ispod fotografije preminulog Afroamerikanca koja se munjevito širi internetom.

- Ne miče se, ne diše, opipajte mu puls, ponavlja jedan prolaznik dok policajci čekaju vozilo hitne pomoći koje dolazi za nekoliko minuta i odvoze Georgea u bolnicu gdje ubrzo umire.

Ovaj 46-godišnjak radio je kao zaštitar u jednom kafiću i prema tvrdnjama prijatelja bio je mekog srca, osoba spremna pomoći svakome u bilo koje trenutku. Glasnogovornik policije tvrdi da se muškarac opirao pri uhićenju na koje je policija pozvana zbog pijanstva. Odvjetnik obitelji upozorio je na pretjeranu silu i nehumano postupanje dok šef policije Minneapolisa zbog svega najavljuje saveznu istragu koja bi trebala pokazati što se točno dogodilo.

U međuvremenu su policajci otpušteni iz službe, kako javlja CNN, no ni to nije zaustavilo Amerikance da se ujedine i šire poruku humanosti, a kako stvari stoje lako je moguće da opet uskoro izađu na ulicu i prosvjeduju kako bi cijeli svijet vidio što se u Americi može dogoditi onima koji su krivi samo zato jer su – drukčiji. •

24. travanj 2024 05:05