StoryEditorOCM
ForumVELIKA PROMJENA

Amerikanci donijeli važan zakon: Zabranit će popularnu društvenu mrežu TikTok?

Piše Tea Trubić/JL
13. ožujka 2024. - 16:16

Prije samo dva tjedna djelatnici TikToka zaduženi za američko tržište svojim su se nadređenima u singapursko međunarodno sjedište vratili s dobrim vijestima, obznanivši im kako su "za dlaku, ali ipak uspješno" spriječili po sudbinu kompanije najcrnji scenarij - blokadu aplikacije u SAD-u, piše Jutarnji list. 

- Čak se i predsjednik Joe Biden nedavno pridružio TikToku u sklopu kampanje - istaknuli su im, naivno ušuškani u uvjerenje kako njegova administracija neće stati iza zakonskog prijedloga kojim bi se za više od 170 milijuna američkih korisnika onemogućio pristup izuzetno popularnoj aplikaciji, i to u jeku predsjedničke kampanje.

Međutim, samo nekoliko dana poslije dočekao ih je hladan tuš.

Bijela je kuća, u suradnji s dvostranačkom sinofobnom grupacijom iz Kongresa, zakulisno radila ne samo na pripremi, nego i na usvajanju zakonskog prijedloga kojim bi se TikTok zabranio na američkom tržištu ili bi se vlasnike prisililo da aplikaciju prodaju nekome tko nema kinesko državljanstvo.

Cijela je operacija bila obavijena velom tajne, uspješno sakrivena čak i od vrlo istančanih radara lobista koji su primijetili da se nešto događa tek kad je cijela priča već bila u vrlo napredovaloj zakonodavnoj fazi.

Iza te inicijative stoje američki TikTok skeptici koji već mjesecima, pa čak i godinama, upozoravaju na činjenicu da popularna kineska aplikacija služi kao svojevrsni trojanski konj pekinškog pokušaja infiltracije u njihove državne institucije i sam demokratski proces.

Podsjetimo, ByteDance, kineska kompanija u čijem se portfelju nalazi TikTok, dužna je s Komunističkom partijom dijeliti informacije svih korisnika, zbog čega se razvila bojazan da putem svojih vrlo sofisticiranih algoritama, po kojima je ta aplikacija osobito poznata, može "progurati" određeni narativ i svjetonazor među korisnicima na Zapadu.

Ta je teorija poseban vjetar u leđa dobila nakon Hamasova terorističkog napada 7. listopada jer su sumnje postale potkrijepljene konkretnim dokazima. Naime, američki stručnjak za prikupljanje i obradu podataka Anthony Goldbloom počeo je analizirati podatke TikToka na temelju određenih hashtagova koji su se koristili u videima objavljenima u SAD-u te je vrlo brzo došao do zaključka kako na platformi postoji neusporedivo više videa s propalestinskim hashtagovima od onih s proizraelskim sadržajem. Štoviše, njegovom je analizom utvrđeno da se omjer kreće oko šokantnih 69 naspram 1.

Sadržaj je to koji kreira javno mnijenje među (mladim) korisnicima te ih dodatno potiče na sudjelovanje u propalestinskim prosvjedima na kojima se uzvikuju, u najmanju ruku, rubno antisemitske parole, a u velikoj mjeri oblikuje i njihove političke stavove uoči vrlo neizvjesne predsjedničke utrke.

Vrijedi podsjetiti da su upravo američki korisnici TikToka prije samo nekoliko mjeseci inicirali trend rehabilitacije ugleda dotad zloglasnog al-Qa‘idina terorista Osame Bin Ladena.

Zbog toga sve veći broj zapadnih demokracija, među kojima su i brojne europske zemlje, razmatra opciju ograničavanja ili totalne zabrane TikToka na njihovu tržištu. Biden nije prvi predsjednik SAD-a koji je upravi TikToka zadao glavobolje - to je učinio još Donald Trump 2020. kada je najavio da će ukloniti aplikaciju s američkog tržišta "po hitnom postupku" putem izvršne uredbe, ali sudovi su blokirali njegovu tadašnju inicijativu.

Njegov je nasljednik odlučio ići istim, ali institucionalno legitimnim putem.

- Ovaj je proces hotimično učinjen zakulisno zato što su sponzori tog prijedloga svjesni ogorčenja koje će se proširiti među 170 milijuna korisnika u SAD-u nakon što im najave što im se sprema - tvrdi glasnogovornica TikToka.

U panici da bi zakon uistinu uskoro mogao biti i formalno usvojen, izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chew, zaputio se u Washington D.C. kako bi se sastao s onim zastupnicima koji planiraju glasati protiv, u pokušaju da uz pomoć lobističke mašinerije u fotofinišu zaustavi najavljenu "katastrofu".

26. travanj 2024 01:14