StoryEditorOCM
ForumSUSRET U PARTIZANIMA

Ankica i Franjo Tuđman vjenčali su se pred matičarem u Beogradu: ‘Nije bilo ni svečanog ručka. I mi i kumovi vratili smo se na svoja radna mjesta‘

Piše Anita Belak Krile
6. listopada 2022. - 10:58

Supruga prvog hrvatskog predsjednika, Ankica Tuđman preminula je danas u 97. godini života, a posljednji put fotoreporteri su zabilježili njezin dolazak na Tuđmanov grob 2017. godine kad je na Mirogoj došla teškim korakom uz pomoć najstarijeg sina Miroslava i unuka Dejana Košutića. U međuvremenu je sin Miroslav preminuo prije majke, u siječnju 2021. godine od posljedica koronavirusa.  

Ankica Tuđman rođena je 1926. u Zagrebu, a njezino djevojačko prezime bilo je Žumbar. Osnovnu školu završila je u Zagrebu, a tadašnju višu svratištarsku (hotelijersku) školu prekinula je kad je svibnju 1944. otišla u partizane. Te iste godine kad je navršila 18, u Čazmi je upoznala 22-godišnjeg Franju Tuđmana. On je u to vrijeme bio šef Personalnog odjela X. Zagrebačkog korpusa.

„Francek je bio vrlo ozbiljan i odgovoran za svoje 22 godine i znao je da za našu ljubav nema vremena ni mogućnosti dok traje rat, ali su naši osjećaji govorili da ćemo sve to ubrzo nadoknaditi“, napisala je kasnije.

image
Vedran Peteh

Zajednički život počeli su u svibnju 1945. u Beogradu gdje su se vjenčali u beogradskoj općini Centar.

„Nakon vjenčanja, na koje smo krenuli svatko iz svog ureda, nije bilo ni svečanog ručka. I mi i kumovi vratili smo se na svoja radna mjesta“, kasnije je napisala. Sin Miroslav rodio se godinu dana kasnije, drugi sin Stjepan 1948. i kćer Nevenka 1951. godine. U Beogradu su živjeli u peterosobnom stanu u ulici Prvog Maja, u blizini Savezne skupštine.

Prije 15 godina objavila je autobiografiju „Moj život sa Francekom“ u kojoj je otkrila niz nepoznatih detalja iz zajedničkog života. Od toga kako je supruga upoznala u partizanima 1943., do njegove smrti u bolnici u Dubravi.

Iz Beograda su se u Zagreb vratili 1961. godine gdje su živjeli u elitnom zagrebačkom kvartu, u vili u Nazorovoj ulici. Tamo su ih posjećivali pripadnici tadašnje elite, među kojim i Miroslav i Bela Krleža. Sin Miroslav upravo je dobio i ime po slavnom književniku. Nakon što su milicija i Udba 1972. godine uhitile njezina muža i odvele ga u istražni zatvor u Petrinjskoj ulici u Zagrebu najprije se obratila Miroslavu Krleži da intervenira kod Tita, No Krleža joj je odgovorio da ne može ništa učiniti prije nego što se podigne optužnica. Ankica Tuđman odlučila je tada osobno pisati Titu. 

„Poštovani i dragi druže Tito, nadam se da će ovo moje pismo stići u Vaše ruke, no znajući za Vašu prezauzetost ja Vas unaprijed molim da nađete toliko vremena da ga pročitate, jer Vi ste jedini čovjek kojemu se, u ovoj za mene najtežoj situaciji u životu, mogu obratiti, koji će me razumjeti i koji će mi htjeti pomoći i pružiti zaštitu... - napisala je između ostaloga u pismu Titu upućenom 11. veljače 1972., mjesec dana nakon Tuđmanova uhićenja. U Arhivu Jugoslavije u Beogradu pronađena su dva njezina pisma što ne spominje u svojoj biografiji "Moj život s Francekom".   

image
Bozidar Vukicevic
image
Tom Dubravec/Cropix

Ankica Tuđman vodila je Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske, a od Tuđmanove smrti vrlo se rijetko pojavljivala u javnosti. Nije davala intervjue, dolazila je tek na obljetnice suprugove smrti. Na jednoj od njih, onoj iz 2009., kazala je da je sramota za Hrvatsku što ima za predsjednika Stjepana Mesića. Portal Mirovina objavio je prije nekoliko mjeseci da su najviše mirovine u Hrvatskoj, koje prelaze 25.000 kuna, primaju upravo bivši predsjednik Stjepan Mesić i Ankica Tuđman. S HDZ-om se razišla za vrijeme Ive Sanadera, a obiteljski odnosi sa Središnjicom stranke su zatoplili kad je na njezino čelo došao Tomislav Karamarko.

Ankica Tuđman tada je ponovno postala vlasnicom HDZ-ove stranačke iskaznice.

image

s Tomislavom Karamarkom 

Boris Kovacev/Cropix

Jedan od najvećih skandala poznog perioda vladavine Franje Tuđmana bilo je otkriće da njegova supruga Ankica u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i 15 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik RH nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. Ankica Lepej nastradala je 1998. godine kad je kao službenica Zagrebačke banke, otkrila taj podatak. Otkriće Ankice Lepej objavio je Jutarnji list, nakon čega je krenula potraga za izvorom. Zagrebačka banka ponudila je milijun kuna za informaciju o tome tko je podatke o štednji Ankice Tuđman dostavio Jutarnjem listu.

“Čula sam Tuđmana kako poručuje umirovljenicima da je i njegova supruga penzionerka i da i sama jedva spaja kraj s krajem. Zavirila sam po matičnom broju u računalo Zagrebačke banke i otkrila veliki novac”, ispričala je kasnije Ankica Lepej. Ubrzo je dobila otkaz, a protiv nje je pokrenut i kazneni progon zbog odavanja službene tajne. U međuvremenu je nakon teške bolesti preminula.

image

Na svečanoj inauguraciji novoizabrane predsjednice Grabar Kitarović na Trgu sv. Marka

Hina/Pool/Cropix
05. lipanj 2023 12:16