StoryEditorOCM
ForumZASUKALA RUKAV

Antivakserica koja je promijenila stav o cijepljenju: ‘To je bio jedini logičan izbor, ovo je moje prvo cjepivo u životu. Osjetila sam olakšanje‘

Piše Anita Belak Krile
16. veljače 2022. - 12:18

Alexis Danielsen je sjela i zasukala rukav. Kad joj je igla pogodila nadlakticu preplavilo ju je olakšanje: "Konačno!", odahnula je.

Bio je svibanj 2021., i primala je prvu dozu cjepiva protiv Covida. Bila je to njezina prva imunizaciju u životu. Imala je 39 godina i nikad se nije cijepila. Odrasla je u obitelji koja se protivila cijepljenju. I ona je usvojila takve stavove i kad joj se rodio sin odbila ga je vakcinirati.  

Tada je upala u dublju osobnu krizu i počela preispitivati prijašnja uvjerenja uključujući i ono o cijepljenju.

 „Bilo je to poput povlačenja vune i gledanja kako se cijeli džemper raspliće – ispričala je Alexis za Guardian.

"Cjepivo protiv Covida bilo je jedini logičan izbor nakon što sam potanko protresla sve vrijednosti u koje vjerujem, dodala je.  

Ova žena djelomično pripisuje svoju promjenu Lydiji Greene i Heather Simpson, osnivačicama grupe „Back to the Vax“, koja služi kao podrška ljudima poput nje: antivakserima koji su se predomislili.

“Budućim sam i sama prošla taj put, želim pomoći i drugim ljudima u promjeni njihova stajališta, ispričala je medicinska sestra Lydija Green.  

Kažu da im je cilj pomoći obiteljima kako bi dobili odgovore na svoja pitanja utemeljena na dokazima. Smatraju da online podrška i društvene grupe mogu pomoći skepticima u rješavanju dugotrajnih oklijevanja, od kojih neka proizlaze iz loših iskustava u medicinskom sustavu.

image
ilustracija 
Alfredo Estrella/AFP

Roditelji djece, Lydiji Green tumače kako žele čuti više informacija prije nego što odluče hoće li cijepiti svoju djecu. „U SAD-u se trenutno milijuni djece koja su cijepljena pomno prate s V-Safeom i drugim bazama podataka kako bi se pokazala sigurnost cjepiva", tumači Greene.

Mnogi roditelji nisu skloni cijepljenju djece jer je najčešće Covid kod mališana blag i za njih ne predstavlja zdravstveni rizik.

„Ali djeca mogu patiti od dugotrajnih posljedica i prenositi virus na ukućane. Ne treba zaboraviti da je u SAD-u više od 167.000 djece izgubilo skrbnika zbog virusa. Vidimo sad ogromnu epidemiju ne samo Covida nego i djece koja prije vremena postaju siročad, napomenula je.

I sama im troje djece. Dvoje starijih je cijepljeno, a trogodišni sin još ne ispunjava uvjete. Kada je Covid pogodio njihovo kućanstvo, starija djeca su razvila blage simptome, ali je mlađeg dječaka zbog teže kliničke slike trebalo odvesti u bolnicu. "Virus je utjecao na sve, na njegova pluća, oči, uši…, navela je za Guardian.

Jasno joj je i kako zdravstveni sustav može potaknuti roditeljsko oklijevanje s cjepivom. Dok je bila antivakserica, liječnici su prema njezinim stavovima brutalno reagirali, što ju je natjeralo da se dodatno zatvori budući se osjećala osuđeno, uznemireno, povrijeđeno i posramljeno.

Pristup udruge koja žele antivaksere uputiti u cijepljenje funkcionira na drukčijem principu. Poručuju kako su 'oni tu  da educiraju o cjepivu, o svim opcijama i izborima, a ne da u ruku tutnu vakcinu i kažu to je to'. Doći do neodlučnih obitelji znači uskratiti osudu zbog koje se stidjela i sama Lydija i shvatiti da ljudi imaju brige koje treba riješiti. „Ako ste agresivni to preraste u sukob i zapravo se potpuno zatvaraju vrata, za bilo kakvu sugestiju, napominje.  

Žene u prosjeku donose oko 80 posto odluka o zdravstvenoj skrbi za obitelji, pa tako i odluka o cijepljenju.

image
Peakstock/Science Photo Librar

Kada je Alexis Danielsen s početka priče, medicinskoj sestri koja joj je davala cjepivo protiv Covida rekla da je to njezino prvo cijepljenje, sestra Lydija je bila oduševljena. Ostale su u kontaktu, a sestra je Danielsen je i njezinu sinu dala sva ostala cjepiva tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

 - Za ljude koji su preskočili cijepljenje u prošlosti, izgradnja ovakvih odnosa može biti nevjerojatno korisna, komentirala je Greene. Na taj način, ne morate ponovno objašnjavati zašto ste preskočili sva ta cjepiva - jer čak i samo objašnjavanje sebe samoga može donijeti mnogo tjeskobe.

26. travanj 2024 09:26