StoryEditorOCM
ForumZAJEDNIČKI PROJEKT SVEUČILIŠTA U ZADRU I MARSEILLEU

Ars Nautica: škola mediteranske pomorske tradicije

Piše Maja Pejković Kaćanski
31. ožujka 2017. - 13:03
ars00

U razdoblju od 3. do 10. lipnja 2017. godine, u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Aix-Marseille (CNRS, CCJ), održat će se ljetna škola o mediteranskoj pomorskoj baštini “ARS NAUTICA: Pomorstvo kroz povijest”. Ljetna škola jedna je od aktivnosti HRZZ-ova projekta “AdriaS – Archaeology of Adriatic Shipbuilding and Seafaring” (IP-2014-09-8211), a namijenjena je studentima diplomskog studija, doktorandima i postdoktorandima zainteresiranima za tradicijsku i arheološku baštinu drvene brodogradnje.

Ljetna škola vezana uz mediteransku pomorsku baštinu održat će se u Dubrovniku, jednom od bisera jadranskih turističkih i povijesnih destinacija, a voditelji tečaja bit će dr. Giulia Boetto, znanstvenica sa sveučilišta Aix Marseille i njegova Francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja, te prof. Irena Radić Rossi s Odsjeka za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Ljetna škola ujedinjuje stručnjake u pomorskoj i nautičkoj arheologiji, kao i druge stručnjake iz raznih znanstvenih područja koji su povezani s njima kako bi se raspravio cjeloviti spektar pomorske i nautičke arheologije na području Mediterana. Izabrani format u obliku kratkog i intenzivnog tečaja osigurava sudjelovanje mnogih europskih stručnjaka omogućavajući istovremeno studentima izravan kontakt s profesionalcima koji vode i proučavaju ta navedena područja. Ova će radionica na određeni način ustanoviti, odnosno osigurati kreativno okružje za diskusije o sadašnjosti i budućnosti arheološke, povijesne i etnografske nautičke baštine Mediterana.

Tečaj je podijeljen u četiri tematske cjeline:

– Brod i njegovo okruženje: tehnologija i navigacija

– Brod kao odraz društva

– Nautička baština i njezina vrijednost u današnjem svijetu

– Nautička arheologija i etnografija u digitalnoj eri.

Budući da dolaze iz različitih geografskih i povijesnih okruženja, eminentni će predavači u okviru ljetne škole raspraviti glavne teme kroz njihova iskustva u znanstvenom istraživanju, prijenosu znanja, odnosno poučavanju i javnoj promociji. Ponudit će i pregled trenutne situacije i trendove koji vladaju u pomorskoj i nautičkoj arheologiji na Mediteranu ističući primjere najbolje prakse na europskoj razini.

Motivirani i kvalificirani sudionici ljetne škole (ukupno njih petnaest) bit će izabrani na temelju kvalitete prijava. Ponudit će im se razne teme za istraživanje, iskustva, nove metodologije, novi istraživački rezultati, a u isto vrijeme gradeći njihovu profesionalnu mrežu. Nakon završetka radionice sudionici će dobiti 3 ECTS boda od Sveučilišta u Zadru.

Ljetna škola “Ars Nautica” provodit će se svaki dan od 9 do 18 sati, uz osiguran ručak i večeru. Sudionici će imati prilike upoznati Dubrovnik, doživjeti njegove starine i upečatljivu ljepotu. Organizirat će se izleti, posjeti gradu i njegovoj okolici, a moći će uživati u ronjenju i brojnim drugim zanimljivim aktivnostima idealnim za stvaranje novih kontakata i poznanstava te za razmjenu ideja. Planiran je i obilazak Pomorskog muzeja u Dubrovniku, kao i obilazak obližnjeg Cavtata.

Napredni studenti diplomskih studija, doktorandi i postdoktorandi mogu se prijaviti za ovu ljetnu školu mediteranske pomorske baštine. Oni će u trideset minuta prezentirati svoje istraživačke projekte. Smještaj im je osiguran u sveučilišnom centru ili u njegovoj blizini. Sudionici sami pokrivaju putne troškove, a kotizacija iznosi 100 eura. Moguća je i stipendija.

Predavači su: Josip Belamarić (Institut za povijest umjetnosti, Centar “Cvito Fisković”), Giulia Boetto (Aix Marseille), Mauro Bondioli (Institut za pomorsku baštinu ARS NAUTICA), Franca Cibecchini (Département des recherches archéologiques sous-marines et subaquatiques, DRASSM, Francuska), Timoty Gambin (University of Malta), Jerzy Gawronski (University of Amsterdam), Davide Gnola (Museo della Marineria of Cesenatico, Italy), Michel L’Hour (Département des recherches archéologiques sous-marines et subaquatiques, DRASSM), Sabrina Marlier (Musée départental Arles antique, Francuska), Nikola Mišković (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb, Hrvatska), Mariangela Nicolardi (Institut za pomorsku baštinu ARS NAUTICA), Domagoj Perkić (Muzeji Dubrovnika), Patrice Pomey (Aix Marseille University), Pierre Poveda (Aix Marseille University), Irena Radić Rossi (Sveučilište u Zadru), Morten Ravn (Viking Ship Museum, Danska), Eric Rieth (Musée de la Marine, Francuska), Miranda Richardson (The International Journal of Nautical Archaeology, Velika Britanija), Smiljko Rudan (Sveučilište u Zagrebu), Jean-Christophe Sourisseau (Aix Marseille University).

Planirana su predavanja o povijesti i arheologiji Dubrovnika, brodovima i brodogradnji u grčkom i rimskom razdoblju, brodovima i brodogradnji u srednjem vijeku, prezentirat će se zbirke pomorskih muzeja, govorit će se o vrijednostima nautičke tradicije na Jadranu... 

26. lipanj 2024 16:41