StoryEditorOCM
ForumBEČKI MEDIJI TVRDE

Austrija će tražiti uklanjanje spomen obilježja na Bleiburgu: ‘Veliča se fašistička država NDH‘

Piše JL
24. studenog 2021. - 10:49

Austrijska vlada će tražiti uklanjanje spomen obilježja na Bleiburgu, kamene ploče na kojoj piše "U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci, svibanj 1945" jer je to veličanje fašističkog režima, piše bečki Der Standard. Austrijska vlada na današnjoj sjednici trebala bi zabraniti skup u Bleiburgu. Bilo bi zabranjeno sve osim mise, najavili su sinoć austrijski mediji.

Treba zabraniti fašističke skupove u Bleiburgu, naslov je teksta o preporuci skupine stručnjaka. "U Austriji nema mjesta za veličanje terorističkog režima", rekao je Karl Nehammer, austrijski ministar unutarnjih poslova.

Ministar Nehammer (ÖVP) je u svom priopćenju naglasio da treba "spriječiti svaki pokušaj širenja desničarskih ekstremističkih i revizionističkih ideja na skupovima". Nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nije mjesto na memorijalnim događajima, istaknuo je, poručujući da u Austriji nema mjesta za veličanje terorističkog režima.

Desetljećima je događaj bio magnet za desničarske ekstremiste iz Hrvatske, Njemačke i Austrije. "Spiegel" je 2019. pisao o "najvećem fašističkom skupu u Europi".

U budućnosti, međutim, ne bi više trebalo biti desničarskih ekstremističkih parada na Loibacher Feldu kod Bleiburga/Pliberka u Koruškoj, preporučuju stručnjaci. Nakon zadnjeg obilježavanja Bleiburga, austrijske stranke, socijaldemokrati, Zeleni i Neos, ali i konzervativni ÖVP, naložile su da se stvar preispita.

"Pristaše Hitlerove vazalne države, fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) na kraju rata potražile su utočište u Austriji, ali su ih britanske okupacijske snage predale jugoslavenskim partizanima, koji su na više mjesta ubijali zarobljene ustaše", piše Standard.

Manifestacija na Loibacher Feldu u Donjoj Koruškoj mjesto je okupljanja Hrvata koji veličaju fašističku državu NDH i slave ratne zločince kao heroje u borbi protiv komunizma. Posljednjih godina ustaški simboli, uniforme, zastave i druga obilježja fašističke države NDH viđaju se iznova i iznova, uz redovita uhićenja zbog kršenja zakona o zabrani. Usprkos toga, na događaj dolaze i političari iz Hrvatske i političari krajnje desnog austrijskog FPÖ-a, piše bečki list.

Zeleni su zadovoljni izvješćem stručne skupine u kojoj su bili zastupljeni pravnici, povjesničari, predtavnici vlasti i Katoličke crkve. Austrijski Ustav u članku 9. ističe cilj sprečavanja svakog oblika fašizma, istaknula je političarka Zelenih Olga Voglauer.

Osim toga, savezna vlada će promijeniti zakon tako da osim ustaških simbola, koji su već zabranjeni, bude kažnjivo djelo i pokazivanje simbola HOS-a.

"HOS nije bio samo naziv ustaške vojske do 1945., već i hrvatske paravojne postrojbe (1991.-1993.) koja se ističe pozivanjem na hrvatski fašizam", piše Der Standard.

Austrijanci se pritom pozivaju na predsjednika Zorana Milanovića koji je nekoliko puta 2020. i 2021. godine napustio službene događaje zbog simbola HOS-a.

17. travanj 2024 15:34