StoryEditorOCM
ForumŽELE PROMJENE -

BAHATIM PONAŠANJEM ZARAZILI SU ‘POLA EUROPE‘, A SADA NAJAVLJUJU VELIKI ZAOKRET ‘Završeno je s razuzdanim tulumima, moramo promijeniti imidž‘

Piše Damjan Raknić/Jutarnji.hr
24. travnja 2020. - 20:45
Ischgl se nalazi blizu točke u kojoj se dodiruju Austrija, Italija i Švicarska, a nedavno se u medijima spominjao kao žarište zaraze koronavirusom u Austriji.Profimedia

Nakon što je austrijski skijaški resort Ischgl u karanteni bio više od mjesec dana, tamošnje su vlasti rekle da se to mjesto želi udaljiti od "party turizma", piše The Guardian.

Ischgl se nalazi blizu točke u kojoj se dodiruju Austrija, Italija i Švicarska, a nedavno se u medijima spominjao kao žarište zaraze koronavirusom u Austriji.

Prema aktualnim podacima, više od 800 slučajeva zaraze virusom u Austriji dovode se u vezu s Ischglom. Virus je u veljači i početkom ožujka u prepunim kafićima i noćnim klubovima Iscgla naišao na plodno tlo, a njime su se tamo zarazili i brojni strani turisti koji su potom virus sa sobom ponijeli u svoje domovine.

"Preispitat ćemo sve što se događalo tijekom proteklih godina i napraviti promjene, tamo gdje su potrebne", rekao je gradonačelnik Ischgla Werner Kurz putem izjave koju je izdala Turistička zajednica Ischgla i doline Paznaun.

Spomenuto je područje u karanteni bilo od 13. ožujka do 23. travnja.

Kurz je rekao da je nepravedno što se grad etiketira isključivo kao destinacija za tulume jer je to samo dio njegove turističke ponude, ali je dodao da će s lokalnim poduzetnicima raditi na tome da se imidž grada promijeni.

"To znači da ćemo inzistirati na kvaliteti, a manje na tulumima. Prednost ćemo dati skijašima, a ne onima koji dolaze u jednodnevne posjete kako bi mogli ići na zabave", stoji u izjavi Turističke zajednice.

image
"Preispitat ćemo sve što se događalo tijekom proteklih godina i napraviti promjene, tamo gdje su potrebne",
Antoine Lorgnier/Only World/Only France Via Afp

"Razgovaramo s lokalnim tvrtkama o tome kako bi mogli izgledati elitni sadržaji u kojima bi naši gosti mogli uživati poslije skijanja."

Island je 5. ožujka Ischgl proglasio riskantnim područjem nakon što su se brojni turisti iz njega vratili zaraženi. Vlasti u austrijskoj saveznoj državi Tirol na to su odgovorile tvrdnjom da su se spomenuti ljudi virusom vjerojatno zarazili u zrakoplovu kojim su se vratili kući.

Prva konkretna mjera u toj je regiji poduzeta 9. ožujka, kada je kafić zatvoren jer se jedan od konobara koji u njemu radi 7. ožujka zarazio koronavirusom. Resort je ostao otvoren do 13. ožujka kada je stavljen u karantenu.

Guverner Tirola Günther Platter priznao je da se griješilo tijekom rješavanja krize, a austrijske su vlasti rekle da će istražiti što je pošlo po krivu. Kurz je rekao da je njegov grad slijedio upute "vlasti".

The Guardian piše da se pripremaju tužbe protiv jednog ili više skijaških resortova u Tirolu.

19. travanj 2024 12:52