StoryEditorOCM
ForumPORUKE IZ SRBIJE 

Beograd o eskalaciji sukoba: ‘Ako se ovo dogodi, Kosovo je za nas završena priča!‘

Piše VIJESTI SD
26. rujna 2023. - 21:42

Milovan Drecun, član SNS-a, srbijanski vojni analitičar te predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, u razgovoru za beogradski Blic rekao je da ne sumnja da će situacija na sjeveru Kosova i Metohije eksplodirati. "Atmosfera je takva da Srbi tamo više ne mogu izdržati torturu koju provodi Albin Kurti".

"Jedini način opstanka koji Srbi vide na svom teritoriju jest da se suprotstave prištinskoj vlasti", dodao je i pozvao sve da pažljivo slušaju što poručuje službeni Beograd, jer kako je kazao „oružje i sila nisu najbolji način obračunavanja, već dijalog.

Drecun je, u jednom trenutku kazao kada bi se i u kojim okolnostima Srbija mogla zauvijek oprostiti s Kosovom.

"Za Zapad je važno da Kosovo postane članica NATO-a, a da bi se to dogodilo moraju suzbiti otpor zemalja koje su članice NATO-a i kojima nije u interesu da Kosovo to postane – naglasio je.

image

Milovan Drecun 

screenshot x

"Jedini način na koji to mogu jest mogućnost u kojoj bi Beograd bio spreman prihvatiti francusko-njemački plan: da Kosovo tretiraju kao državu, da uspostave s Kosovom odnose na osnovu principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, jer to su principi koji važe isključivo između dvije države. Mogli bi, na primjer, reći Španjolcima, pa evo vidite, nije ni Beograd morao priznati Kosovo de jure, ali se ne protivi njenom članstvu u NATO-u, tako da je ne morate ni vi priznati de jure. Ako bi Kosovo ušlo i u program Partnerstvo za mir, mislim da bi priča za nas bila završena. Ništa posebno više ne bi mogli učiniti, u prvom redu zato što bi u tom slučaju bio primijenjen mehanizam kolektivne obrane u NATO-u i to bi za nas bila vrlo, vrlo teška situacija", zaključio je Milovan Drecun.

01. svibanj 2024 11:38