StoryEditorOCM
ForumBORBA PROTIV VIRUSA

Beroš govorio o novim restriktivnim mjerama: Lockdown bi bio poguban, cilj nam je stabilizirati situaciju prije početka škole

Piše PSD
24. kolovoza 2020. - 21:21

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u ponedjeljak u Dnevniku televizije N1, a na početku je govorio o mogućim novim restriktivnim mjerama zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom. Kaže da su i ranije najavljivali da će mjere biti selektivne i regionalne i usmjerene prema žarištima koja se javljaju.

Zato su, ističe, i organizirali sastanak s lokalnim stožerima danas jer Nacionalni može dati okvir, a najbolje je da lokalni stožeri definiraju problematiku.

- Mjere su ranije bile općenite i usmjerene na teritorij cijele države, ali smo već najavljivali da će mjere biti regionalne i usmjerene ka žarištima. Zato smo danas na sastanku naglasili ulogu lokalnih i županijskih stožera jer najbolje znaju situaciju na svojim područjima. Nacionalni stožer može davati okvir, ali najbolje je da probleme lokalno detektiraju oni i nama naglase te problematike koje će se uklapati u mjere, rekao je Vili Beroš. 

Na pitanje je li tako trebalo biti i do sada odgovara da je u prvom dijelu bitke bilo nepoznanica, a sada su nam elementi poznatiji nego ranije i zato idu s ovim selektivnim mjerama jer bi novo zatvaranje bilo pogubno.

- U prvom je dijelu bitke bilo mnogo nepoznanica, ali sada nam je poznata klinička slika, niz je elemenata poznatiji je nego što je to bilo ranije. Onakvo zatvaranje nije niti moguće, gospodarstvo to ne bi podnijelo. Selektivnim mjerama i nalaženjem načina za suživot u drugom ćemo se dijelu brorbe naučiti živjeti s tim virusom', rekao je.

Na pitanje kako ocjenuje rad lokalnih stožera kaže da su neki radili više, neki manje.

- Na današnjem smo sastanku naglasili ulogu županijskih stožera. I na Murteru, Braču, u Istri... inicijative su se donosile na prijedlog lokalnih stožera. Nikoga ne bih kritizirao, treba raditi na terenu i razgovarati sa svima. Komunikacija treba biti trajna i informacije trebaju biti točne. Neki su stožeri bili aktivniji, neki manje, ali svima je zadatak sprečavanje širenja epidemije i zato smo danas to još jednom potkrijepili i da zajedno promišljamo mjere, kazao je ministar. 

Oko čekanja 72 sata za testiranje u Zagrebu kaže da ga nitko iz zagrebačkog stožera nije izvijestio da se tolike gužve događaju i da su se na njegovu inicijativu danas sastali čelnici institucija i dogovorili se oko testiranja.

- Na moju inicijativu danas sam razgovarao s čelnicima institucija i istaknuo sam da ako je potrebno instalirati neke punktove za testiranje, to možemo učiniti. Posljedica velikih gužvi je odlazak stranaca iz zemlje, nisu svi koji se testiraju ljudi kojima je propisano testiranje.

Ne može govoriti o najavljenom sniženju cijena testova već samo ponavlja da je veliki proizvođač najavio jeftine i pouzdane testove, kada budu na tržištu potrudit će se da ih nabave.

- Jedan proizvođač najavio je testove koji će biti znatno jeftiniji nego što su ovi sada, a kada dođu mi ćemo se potruditi da ih nabavimo. Trajanje testa nije presudno, njegova je točnost najvažnija, naglasio je.

Tvrdnje glasnogovornika slovenske vlade za Covid-19 Jelka Kacina da je Hrvatska opasnost za cijelu Europu smatra pretjeranima jer Hrvatska kontrolira situaciju. Dodaje da mjere koje su uvedene prije sedam do deset dana tek trebaju pokazati svoje rezultate.

Na pitanje očekuje li pad broja novozaraženih kaže kako očekuje to kroz tjedan do dva ako ne bude nekih novih epidemioloških žarišta jer žele dovesti situaciju pod kontrolu do jeseni. 

- Mi u ovom trenu kontroliramo epidemiološku situaciju, naši epidemiolozi vjeruju da će mjere donesene prije 10 dana sada pokazati rezultat i sliku. Još je moguća oscilacija broja zaraženih, ali bi taj broj trebao početi padati. Cilj nam je stabilizirati epidemiološku situaciju prije početka školske godine, kazao je Vili Beroš u Dnevniku televizije N1.

25. travanj 2024 14:39