StoryEditorOCM
ForumPRESSICA STOŽERA

Beroš: ‘Ne možemo više biti taoci necijepljenih; zdravstvenim djelatnicima uskoro uvodimo obaveznu covid potvrdu‘

Piše PSD
10. rujna 2021. - 12:44

NOVO 11:42 - Na pitanje tko će plaćati testiranje zdravstvenih djelatnika koji nisu cijepljeni u sustavu, ministar Beroš je kazao kako će testiranje početno biti besplatno, a ovisno o situaciji postat će obvezno plaćanje.

Krunoslav Capak je komentirao doze cjepiva kojima uskoro ističe rok trajanja.

- Naručili smo oko osam milijuna doza za ovu godinu, isporučeno nam je pet milijuna doza, od čega tri Pfizera. Pfizer ističe krajem 11 mjeseca, a AstraZeneca nije baš popularno cjepivo, i neke zemlje kojima smo htjeli donirati cjepivo su nas odbile. A cjepivo je dobro i imunitet kod AstraZenece traje dulje i intenzivnije. Donirat ćemo, niti jednom cjepivu neće isteći rok trajanja - zaključio je.

11:35 - Ministar Beroš je na pressici Stožera civilne zaštite RH komentirao covid potvrde u bolnicama vezano uz posjete pacijentima.

- Implementirat ćemo prvi korak, pa krenuti dalje. Jedno su djelatnici, drugo bolesnici, treće posjete. Za pacijente postoje određeni propisi no u ovom trenutku ne bih šire da ne bi bolesnicima ograničili dostupnost zdravstvene zaštite. Struka misli da su ovi uvjeti zadovoljavajući i da ih uskoro ne moramo mijenjati. Krenimo redom, vidjet ćemo što nam donosi sutra, stvari se mijenjaju. Mislim da je ovaj porast brojeva takav da moramo intervenirati u zdravstveni sustav.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako su dosadašnje mjere imale kao polazišnu točku zaštitu zdravlja, posebno najranjivijih.

- Ništa ne može biti pravi supstitut cijepljenju. To je jedina mjera koja štiti od težih stanja i smrtnosti i vodi prema ukidanju svih mjera. Nema drugih puta prema povratku na normalno - podsjetio je.

Vili Beroš je komentirao booster dozu.

- EMA donosi visoku razinu sigurnosti da je cjepivo učinkovito i da je sigurna primjena treće doze. Trebamo pričekati odobrenje EMA-e, u sljedećih deset dana kad se objavi evaluacija, znat ćemo puno više. Zasad samo Pfizer registrira treću dozu. I druge zemlje su krenule u mismatching, da se aplicira MRNA cjepivo kao treću dozu, no pričekajmo dokumente - kazao je i komentirao kako će nakon osam mjeseci nakon druge doze, treća doza biti moguća za sve.

Na pitanje kad bi počela primjena covid potvrde u bolnicama Beroš je kazao:

- Osim cijepljenja u zdravstvenom sustavu, moguće je testiranje i najmanje jednom tjedno, kad donesemo odluku dat ćemo si kraće vrijeme da pripremimo ostale mjere - kazao je Beroš.

RANIJE:

U tijeku je redovna konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na početku presice kazao je kako je najniža incidencija u Istri, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji,  piše Jutarnji list.

Komentirao je i činjenicu da je cijela Hrvatska u crvenom po karti ECDC-a.

Po 14-dnevnoj stopi incidencije zauzimamo 17. mjesto u EU. Najnižu stopu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Cipar i Irska. Hrvatska je na 20.mjestu po smrtnosti u EU, a udio pozitivnih danas u broju testiranih je 10.1.

Ministar zdravstva Vili Beroš je upozorio da sve mlađi necijepljeni ljudi završavaju u bolnici i na respiratoru u četvrtom valu epidemije covida-19, te iznio podatak da i dalje 94 posto pacijenata na respiratoru nije cijepljeno.

U četvrtak je zabilježeno 941 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Među njima je 554 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 58 pacijenata. Preminulo je deset osoba.

Potom je riječ preuzeo ministar zdravstva Vili Beroš.

- Virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima najvećim dijelom. Cijepite se i pridružite nam se na sunčanoj strani ulice, jesen će svima biti ljepša. U crvenom smo što je očekivano, no potpuno nepotrebno. Imamo dovoljno cjepiva, besplatnog i dostupnog. Iskoristite to svi, poglavito stariji. Neki stručnjaci predviđaju da ćemo kad tad svi doći u kontakt s virusom - kazao je Beroš.

- Ono što je na kraju priče najzanimljivije i nepravedno što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih. O njima ovisi hoće li svi zajednički napori pasti u vodu. Ako ne vjerujete meni i znanosti, vladi, stožer, vjerujte matematici, brojevi govore sve. Preko 81 posto novozaraženih su necijepljeni. U KBC Split preko 93 posto su necijepljeni. Na respiratoru je ponegdje 94 posto osoba koje nisu cijepljene. Najjače svjetske države govore da su na kraju financijske izdržljivosti, ali i strpljenja. Ne možemo biti taoci necijepljenih - kazao je Beroš pa uzdahnuo.

Onda se osvrnuo na covid potvrdu.

- Svi alati su na raspolaganju, ne prepuštajmo ovu igru slučaju i sačuvajmo živote. Već neko vrijeme najavljujemo svjesni situacije, u ministarstvu zdravstva pripremamo nove mjere u kojima bi se u zdravstveni sustav uvela digitalna potvrda ili odgovarajući dokaz o preboljenju ili cijepljenju. U pripremi je nekoliko odluka koje će u skoro vrijeme stupiti na snagu.

Na pitanje hoće li se covid potvrde tražiti i u drugim zanimanjima, kazao je da se razmišlja i o drugim resorima, pritom je spomenuo resor socijalne skrbi.

- Struka će definirati one elemente koji pružaju najveći stupanj sigurnosti. Svjesni smo ograničenja potvrda no to je najbolji način povećanja sigurnosti za obavljanje različitih aktivnosti.

Capak je komentirao kako u cijeloj Hrvatskoj ima 865 oboljelih od 7 do 18 godina i 1947 ih je u samoizolaciji.

20. travanj 2024 04:12