StoryEditorOCM
ForumNACIONALNI STOŽER

Beroš: Raste broj zaraženih, situacija je ozbiljna; Božinović: Očekujem strože mjere, neke sam već potpisao

Piše PSD
26. ožujka 2021. - 14:08

Do danas je ukupno testirano 1.511.440 osoba, od toga 8.003 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih u 24 sata je 22,5%, izvijestila je Vera Katalinić Janković. Utrošeno je 416.700 doza cjepiva. S jednom dozom je cijepljeno 255.087 osoba, a sa dvije 80.829 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika i usporedio brojke od ovoga tjedna s onima od prošlog i pretprošlog tjedna. 

- U tjednu prije ovoga imali smo 1112 novooboljelih od 6553 testirana, a tjedan prije 823 novooboljelih od 5945 testiranih. U prvih 5 dana ovoga tjedna imali smo 6472 novooboljela, dok je u prošlom tjednu to bilo 4574 osoba. Brojka je za 41% veća od brojke za prošli tjedan. Trenutna incidencija je 353,5. Najnižu ima Virovitičko-podravska županija, a najvišu Primorsko-goranska. Na ljestvici zemalja EU po incidenciji, Hrvatska je na 9. mjestu. Osam zemalja ima nižu incidenciju od nas. Najlošija situacija po tome je u Estoniji. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika u RH je 1438,6, i na 18. smo mjestu na ljestvici zemalja EU po tom pokazatelju. Na presici 17.3. je izviješteno o smrti 12-godišnje djevojčice i oko toga se sada nepotrebno diže prašina. Činjenica je da mi izvještaje primamo direktno od bolnica i ne stignemo provjeriti o čemu se točno radi, a to sam i rekao tada. Ako dobijemo od bolnice izvještaj da je od covida preminula osoba od 12 godina i izvijestimo o tome, nakon toga možemo provjeriti preciznost informacije. Činjenica je da se radilo o djetetu i da je imala i covid, a KBC Split je izdao pozitivan nalaz na covid 16.3., rekao je Capak.

Ministar Beroš se osvrnuo na trenutno stanje. 

- Jasno je da imamo rast broja novozaraženih i hospitaliziranih, rast broja osoba na respiratoru. To jasno ukazuje na ozbiljnost situacije. O nama ovisi hoćemo li prolongirati takvu situaciju ili ćemo se trgnuti. Možemo naprijed jedino ako ćemo se pridržavati epidemioloških mjera. Virus se ne može širiti ako mu to ne dozvolimo. Zdravstveni sustav trenutno nije preopterećen, ali izbjegnimo tu mogućnost jer je loša za sve nas i za one kji imaju druge zdravstvene potrebe a ne samo covid bolesnike. Put do stabilne situacije je jasan: osobna odgovornost, pridržavanje mjera i cijepljenje. Cijepljenje se nastavlja u cijeloj RH, putem ordinacija i masovnih punktova. Planiramo aktivirati i dodatne punktove, u Zagrebu na Velesajmu koji bi dnevno mogao cijepiti 5-6 tisuća ljudi. 7. travnja bi mogao biti datum početka takvog cijepljenja na Velesajmu, rekao je Beroš dodavši da je taj dan i Svjetski dan zdravlja. 

Novinari su upitali Capaka o cijepljenju na Velesajmu te je li realno očekivati cijepljenje 5-6 tisuća ljudi dnevno.

- Jučer smo na sastanku razmijenili informacije o problemima vezanom uz cijepljenje. Zaključili smo da bi dobar tjedan za početak masovnog cijepljenja bio iza Uskrsa. Na Veliki petak treba doći 10 tisuća doza AstraZenece, a očekujemo i 34.000 doza Pfizerovog cjepiva. Moderna dolazi svaka dva tjedna. Danas je došlo nešto više doza AstraZenece, 12 tisuća doza, a najavljeno je 9.800. Distribuirat će se skupa Moderna i Astra Zeneca, rekao je Capak.

Božinović se osvrnuo na mogućnost strožih mjera i u drugim županijama.

- Ja ih očekujem. Potičemo da se na županijskim razinama svi angažiraju oko uvođenja mjera. Tijekom dana ćemo dobiti prijedlog pooštravanja mjera u Primorsko-goranskoj županiji. Očit je pojačani angažman lokalnih stožera i u promišljanju situacije i predlaganju mjera kojima bi se usporilo širenje zaraze na tom području i to je dobro došlo. Uspjeh ove borbe ovisi o tome koliko će svatko prihvatiti pridržavanje mjera i odgovorno ponašanje. To ne treba dolaziti samo s nacionalne razine već i s razine vlasti na lokalnim i županijskim razinama. Ako ne budemo disciplinirani, ako se ne smanji broj kontakata i okupljanja, pred nama bi mogao biti težak period. Svi moramo dati doprinos za što uspješniju turističku sezonu, a to ne smije pasti samo na leđa onih koji rade u turizmu. Posao političkih i zdravstvenih vlasti bit će ovo ljeto po mojoj procjeni u najvećoj mjeri posvećen borbi s pandemijom. Ne smijemo podcijeniti ovo povećanje broja novozaraženih novim sojem koji je zarazniji. Već imamo županije u kojima su stroge mjere. Školski sustav nam sve više prelazi na online nastavu, sve više lokalnih stožera predlaže strože mjere. Mjere istječu 31.3., u srijedu. Vidjet ćemo hoće li biti potrebe za dodatnim mjerama na nacionalnoj razini, rekao je Božinović.

Još se u ukupan dnevni broj zaraženih nije počeo upisivati broj pozitivnih na brzim antigenskim testovima. Capak je pojasnio da se oni ne mogu uzeti kao ozbiljni testovi za dijagnostiku.

- Svi koji su negativni a imaju simptome, trebali bi na PCR test i tada bi ih se upisivalo u našu bazu podataka. 

Novinari su Beroša upitali o izjavama iz KoHOM-a. Liječnici kažu da digitalna platforma ne funkcionira i da mlađi od 65 možda i neće biti cijepljeni ove godine te da im pacijenti prijete ako ne dobiju cjepivo koje oni žele.

- Predsjednica KoHOM-a je senzibilizirana za proces cijepljenja i iznosi probleme, a o njima moramo razgovarati. Jučer smo imali sastanak na tu temu, bili su svi ravnatelji domova zdravlja u Zagrebu. Treba raditi na rješavanju nepravilnosti. Informirao sam se kod ravnatelja i njihovi iskazi su drugačiji od onoga što kađe Ban Toskić. Zbunjuje mene kao ministra ali i hrvatske građane, a to je nepotrebno u ovom trenutku. Rad liječnika obiteljske medicine je od osobite važnosti. Svi zdravstveni djelatnici moraju dati i dodatni napor. Osnovni problem je pružanje uobičajene zdravstvene zaštite. U ovom trenutku po jednoj ordinaciji u DZ centar dolazi prosječno 30 doza cjepiva tjedno. Riječ je o cijepljenju 5-6 građana dnevno. Je li to toliki posao da im onemogući svu ostalu aktivnost, pitanje je. Grad je organizirao dodatnih 19 punktova mimo ordinacija obiteljske medicine i svaki liječnik može odlučiti hoće li cijepiti u ordinaciji ili na punktovima. Sve je organizirano, liječnici samo trebaju doći. Kolegica Ban Toskić je bila na punktu i zaradila prekovremene sate koji su posebno plaćeni, 12 takvih sati. HZJZ je predvidio i osnivanje masovnih punktova za cijepljenje od 7. travnja, kad će biti omogućeno masovnije cijepljenje. Priča nikad nije jednostrana i pozivam sve da komuniciramo konstruktivno s prijedlozima i rješenjima, a ne samo javnim kritiziranjem, rekao je Beroš.

Markotić: Može li koronavirus aktivirati dijabetes?

- To se može javiti kod različitih infektivnih bolesti, ne samo kod covida. Zabilježeno je kod covida da oko 14% osoba koje su imale teški covid imaju povišene vrijednosti glukoze i čini se da dolazi do razvoja dijabetesa. Kod dijela njih se prije odlaska iz bolnice razina šećera u krvi normalizirala. Kod jednog postotka je došlo do zadržanih povišenih razina glukoze u krvi i potrebno je dulje vrijeme praćenja da se vidi hoće li se razviti dijabetes tipa 1 ili 2 ili je to prolazno stanje u sklopu post-covida. Moguće je da će jedan dio ostati s tom posljedicom. 

Tjedni porast brojki je 41%. Jesu li mjere na snazi dovoljne i ako se ovako nastavi, hoće li se dogoditi isto što i u studenom i prosincu, možemo li očekivati tako drastično povećanje, upitali su novinari Capaka i Božinovića.

- Taj porast je puno manji od onog tijekom studenog. Usporeniji je tako da za sada onaj val koji je bio u 11. mjesecu imao je oštriji i brži porast broja slučajeva nego sada, rekao je Capak. 

- Važna je posvećenost stožera na svim razinama kako bi se provodile i predlagale mjere i kako bi se vršio nadzor nad time kako se mjere provode. Primjer je Dubrovačko-neretvanska županija gdje se situacija pogoršava u zadnja četiri tjedna. Tamošnji stožer je uputio prijedlog mjera Nacionalnom stožeru. Proširio se broj gradova i općina na cijelu županiju osim Mljeta, Korčule i Lastova. Te mjere su imale učinka. Bilježi se pad od 27% na 14-dnevnoj incidenciji u toj županiji. Još su visoke brojke, ali mjere daju rezultate. Nije bilo smisla iste mjere uvoditi u Istarskoj županiji. Nije lako uvoditi resktikcije, ali očito su nužne, pogotovo za njih jer su turistička regija. Ako ne spuste brojke, i aviokompanije i tržišta će demotivirati dolazak gostiju u Dubrovnik. Ovo je put. To smo i htjeli postići. Sada naglašavamo da, pogotovo primorske županije moraju biti angažirane jer ovise o sezoni. Htjeli bismo predvidjeti što nas čeka za tjedan ili mjesec, ali to nije u pandemiji jednostavno. Virus nas je puno puta iznenadio kao i one koji su donosili najstrože moguće mjere. Skokovi u broju nisu dobra vijest i moramo biti maksimalno fokusirani na provedbu mjera koje su sve ozbiljne i učinkovite, pod uvjetom da ih se pridržavamo, poručio je Božinović. 

Osvrnuo se i na sankcioniranje onih koji se mjera ne pridržavaju. 

- Radi se o 240 sankcija, prekršajne prijave, upozorenje... Sve aktivnije se uključuju i druge institucije, npr. HZZ. Njima je već poslano 59 subjekata koji se nisu pridržavali mjera Stožera i koji će ostati bez prava na isplatu potpore za ovaj mjesec. Svi će tu morati dati svoj maksimalan doprinos.

Božinović je govorio i o epidemiološkim mjerama uoči blagdana Uskrsa.

- Može se vidjeti bake, djedove i roditelje ali moramo biti oprezni zbog najbližih, ali i zbog šire zajednice. Nismo država kojoj treba negativan test da biste otišli u dućan, a i toga ima u blizini Hrvatske. Nije uveden policijski sta, ne vjerujemo u represivne mjere i to nikad nije bila opcija, kao ni totalni lockdown. Ali sve što se radi mora biti povezano s onim što je ključ, a to je osobna odgovornost. Apeliramo iz dana u dan, i na vjernike i na svećenstvo da se za Uskrs ponašaju odgovorno. Neće se stvarati neki poseban epidemiološki okvir. Na snazi su preporuke koje su i do sada bile i one su sve ozbiljne, propisala ih je epidemiološka struka. Nadamo se da će se i mise održavati na otvorenom, ali i na otvorenom moramo biti oprezni. Ovaj virus se stvarno širi puno brže nego ranije varijanta, a izgleda da su i posljedice na zdravlje teže, rekao je Božinović.

Božinović se osvrnuo na režim putovanja preko granica. 

- Osobe koje su preboljele, cijepljene su ili testirane PCR testom ili brzim testom koji je na listi prihvaćenih od strane ECDC-a. Tu nekih posebnih olakšanja neće biti osim recimo za djecu do 7 godina kojima se neće tražiti negativan test. Što se tiče onih koji su preboljeli, tražit će se nekakav rok od zadnjih 6 mjeseci. I oni bi mogli prelaziti granicu bez negativnog testa, rekao je Božinović.

Božinović je odgovorio i napitanje kakve mjere je zatražila Zadarska županija.

- Uveli su zabranu posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne, ali i korisnicima drugih ustanova koje pružaju smještaj u sustavu socijalne skrbi, izlazak korisnika u vanjski prostor bit će dopušten samo uz korištenje maski za lice. Što se tiče online nastave, mislim da Zadarska županija prelazi na online za sve srednje škole osim za maturante. 

Koje su to konkretne mjere za vjernike za Veliki tjedan?

- Ozbiljne su i ako se svi budu pridržavali mjera, rizik se svodi na minimum.  

19. travanj 2024 12:51