StoryEditor
ForumMINISTAR U DNEVNIKU

Beroš: Stoti je dan od početka epidemije, a situacija je stabilna i dobra. Otvaramo se turizmu, život mora ići dalje

Piše SD
3. lipnja 2020. - 20:36
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u srijedu navečer u HRT-ovom Dnevniku gdje je objasnio kada će Hrvatska proglasiti kraj epidemije koronavirusa.

- Stoti je dan od početka epidemije, a situacija je stabilna i dobra. Epidemiološki pokazatelji su i više nego zadovoljavajući. No, potreban je oprez. Iako postoje egzaktni epidemiološki kriteriji koji se moraju zadovoljiti da bi se proglasio završetak epidemije, s obzirom da se otvaramo turizmu i dolaze strani državljani iz zemalja gdje bolest postoji odredit ćemo kraj epidemije kada za to bude najoptimalnije, rekao je Beroš.

Dodao je da je riječ o novoj bolesti za koje se ne znaju svi elementi ponašanja.

- Kada je riječ o novoj bolesti, a govorimo svi o mogućem drugom valu, mislim da ne trebamo žuriti. Od početka su postignuti dobri rezultati jer smo bili krajnje oprezni i taj oprez namjeravamo zadržati i nadalje, rekao je ministar.

Stoti dan otkako je bolest Covid-19 stigla u našu zemlju, imamo 48 aktivnih slučajeva. Na respiratoru su i dalje 4 pacijenta, a oporavljenih je sedam više nego jučer. Četvrti dan zaredom nema novooboljelih.

Beroš kaže da život mora ići dalje.

- Stabilizirali smo epidemiološku situaciju i pažljivo smo procijenili one elemente koji nam na neki način garantiraju sigurnost. Među zemljama iz kojih nam turisti dolaze su one zemlje imaju sličnu ili bolju epidemilošku situaciju nego Hrvatska. Naši epidemiolozi prate epidemiološku sliku u cijeloj Europi i pomno biramo one s kojima ostvarujemo mogućnost dolaska turista. S tog aspekta mislim da je sigurnosni aspekt povoljan, no opreza nikad dosta. Ne možemo znati ima li neki turist asimptomatski virus, ali razvili smo protokole o postupanju s takvim turistima i vjerujem da će i dalje situacija bit pod nadzorom, rekao je Beroš.

Uvjerava kako rad u bolnicama nije zaustavljen, već je prilagođen novim uvjetima.

- Za sve hitne i neodgodive slučajeve bolnice su radile, a sve ono što se moglo prolongirati, prolongiralo se. S obzirom na specifične karakteristike obavljanja transplantacijskog programa i na rizike, on nije bio provođen tijekom epidemije koronavirusom. Mislim da su napravljene dvije hitne transplanatacije. Međutim, reaktivacijom hrvatskog zdravstvenog sustava počela je normalna funkcija i u pet dana u KBC Zagreb transplantirano je pet bubrega, rekao je Beroš.

Ministar je izrazio žaljenje zbog slučaja zamjene pacijenata u KBC-u Split.

- Drago mi je da je KBC Split priznao grešku i čuo sam se s predsjednikom Upravnog vijeća. Troje odgovornih ljudi, šefova ustrojbenih jedinica nisu više na tim mjestima i na neki način su oni detektirani u lancu da su odgovorni za takve propuste. Upravno vijeće je i dalje odlučilo dati povjerenje ravnatelju Meštroviću s čime sam suglasan, no tu postupanju nije kraj, tvrdi Beroš u razgovoru za HRT.

- Politika je postala dio mog života. Kao ministar zdravstva želja mi je biti funkcionalni ministar. Želio bih poboljšati hrvatski zdravstveni sustav, učiniti ga modernim i održivim, a to najbolje mogu upravo kroz politiku. Politika je alat za ostvarenje mojih planova i aktivnosti, rekao je Beroš.

- Očekujem da će građani prepoznati naš izborni program, prepoznati ono što kroz njega nudimo i isto tako evaluirati naše dosadašnje rezultate u proteklom mandatu, kao i rezultate tijekom vođenja ove krize. Ono što nudimo je pozicioniranje Hrvatske kao moderne države u kontekstu Europske unije i unaprjeđenje općenito funkcioniranja sustava. Međutim, naglašavam, ako to bude moguće, biti fokusiran na unaprjeđenje zdravstvenog sustava, rekao je Beroš.

item - id = 1024621
related id = 0 -> 1128075
related id = 1 -> 1128048
18. rujan 2021 06:53