StoryEditor
ForumULICE SAD-A PUNE

Biden je 46. predsjednik SAD-a: ‘Pred nama je težak zadatak!‘ Amerikanci slave, izašli su na ulice, ali Trump ne odustaje: ‘Kreće sudska bitka‘

Piše Hina, JL, PSD
7. studenog 2020. - 20:06

Broj osvojenih elektora: Biden: 290, Trump: 214
***Za pobjedu potrebno 270

{infogram}

{/infogram}

21:05 - Predsjednik države Zoran Milanović čestitao je Joeu Bidenu i uvjeren je da će ona značiti obnovu transatlantskog partnerstva, a Hrvatskoj u Bijelu kuću dovesti saveznika i prijatelja.  

"Povjerenje rekordnog broja američkih birača koje mu je ukazano potvrđuje kako u demokraciju moramo ustrajno vjerovati i kada je na kušnji", poručio je Milanović

"Siguran sam da će pobjeda Joea Bidena značiti i obnovu euroatlantskog partnerstva koje je bilo ugroženo te da će Europa opet biti glavni saveznik SAD-a", dodao je Milanović i naglasio da je to dobro za globalizirani svijet, za Europu i za Hrvatsku.

20:20 - Čestitke stižu sa svih strana, novom predsjedniku SAD-a čestitali su i čelnici europskih institucija, koji priželjkuju jačanje transatlantskih odnosa. Opširnije pročitajte OVDJE.

20:01 - I bivša hrvatska predsjednica čestitala je Bidenu i Harris na Twitteru. Kolinda Grabar-Kitarović pbjavila je fotografije susreta s Bidenom.

19:42 - Čestitke novom predsjedniku SAD-a uputio je i hrvatski premijer Andrej Plenković, istaknuvši kako se Vlada RH raduje budućoj suradnji.

19:40 - Eksplozija veselja na američkim ulicama nakon objave Bidenove izborne pobjede: ‘Noćna mora je gotova, sada možemo opet disati‘. Opširnije pročitajte OVDJE.

19:02 - Javio se i Barack Obama.

Čestitke mojim prijateljima, napisao je na Twitteru.

Oglasila se i Hillary Clinton. 

- Glasači su progovorili i izabrali Joea Bidena i Kamalu Harris da budu naši predsjednik i potpredsjednica - napisala je Clinton i dodala da je ovo "nova stranica za Ameriku". 

Među prvima, a moguće i prva iz Hrvatske, Bidenu je na Twitteru čestitala Jadranka Kosor.

18:53 - Kamala Harris koja ulazi u Bijelu kuću kao potpredsjednica izabranog predsjednika, demokrata Joea Bidena, kazala je u svojoj prvoj reakciji nakon objave izborne pobjede da je spremna "početi raditi" na poslu koji ih čeka.

"Izbori su puno više od toga jesmo li u pitanju Joe Biden ili ja. Riječ je o duši Amerike i našoj spremnosti da se borimo za nju. Imamo puno posla pred sobom. Počnimo", napisala je Harris na Twitteru.

18:49 - Kakvu Ameriku poraženi Trump ostavlja iza sebe? U mandatu prepunom skandala populist bez kompleksa potpirivao je rasnu napetost i produbio podjele. Opširnije pročitajte OVDJE.

18.30 - Nekoliko trenutka nakon što je Pennsylvanija dodijeljena Trumpu, i pobjednik je proglašen i u Nevadi. To je novih 6 elektora na stranu novog predsjednika.

18:11 - Trump je u zadnja 24 sata bijesan, priča se kako nije niti pripremio gubitnički govor. Opširnije pročitajte OVDJE.

Odbio je priznati poraz na izborima i tvrdi da su oni daleko od gotovih. Trump je objavio da se Joe Biden lažno predstavlja za pobjednika izbora i najavio je da u ponedjeljak kreće sudska bitka. 

Biden je osvajajem Pennsylvanije premašio 270 elektora potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima. 

18:09 - Joe Biden se nakon objave rezultata oglasio na Twitteru.

“Ameriko, počašćen sam jer ste me izabrali da vodim našu zemlju. Posao pred nama je težak, ali obećavam vam ovo: Bit ću predsjednik svih Amerikanaca, bilo da ste glasali za mene ili ne. Zadržat ću povjerenje koje ste mi dali”, poručio je Biden u svojoj prvoj izjavi nakon vijesti da je on novi predsjednik SAD-a.

17:44 - Tko je novi američki predsjednik? Biden je hvalio Tita, mrzio Miloševića i podržao dva imperijalistička rata. Opširnije pročitajte OVDJE.

17:26 - CNN je proglasio da je Joe Biden osvojio Pennsylvaniju što znači da je Joe Biden 46. američki predsjednik! Pennsylvanija nosi 20 elektorskih glasova, pa Biden ima 284 elektorskih glasova, što mu je dovoljno za pobjedu. Podsjetimo, za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

Nekoliko minuta nakon CNN-a, i Associated Press je potvrdio da 20 elektora iz Pennsylvanije ide na stranu demokratskog kandidata, što u prijevodu znači da Biden i bez Nevade i Georgija ima 284 elektora.

15:49 - Donald Trump je na Twitteru najavio ‘veliku press konferenciju‘ svog odvjetničkog tima u Philadelphiji u Pennsylvaniji za 17.30 po hrvatskom vremenu. Za pretpostaviti je da će ondje govoriti o navodnoj izbornoj prevari, ali tek treba vidjeti hoće li prezentirati bilo kakav dokaz za to.

14:27 - Čini se da se Donald Trump probudio, o čemu svjedoče njegove prve objave na Twitteru ovog subotnjeg jutra u Washingtonu. Tema je ponovno ista - tvrdnja da je organizirana izborna prevara.

- Na izborni dan, nakon 8 navečer, zaprimljeni su deseci tisuća ilegalnih glasova koji su u potpunosti i sasvim jednostavno promijenili rezultate u Pennsylvaniji i nekim drugim državama s tankom razlikom. Odvojeno od toga, stotine tisuća glasova su protuzakonito prebrojane bez da je to itko vidio. Ovo bi također promijenilo rezultate izbora u brojnim državama, uključujući Pennsylvaniju, za koju su svi još u izbornoj noći mislili da sam je glatko osvojio da bi nakon toga vidjeli kako ogromna prednost nestaje bez da je ikome u dugim vremenskim intervalima bilo dozvoljeno da promatra brojanje... Grozne su se stvari događale u satima tijekom kojih podlo nije dozvoljena zakonska transparentnost. Traktorima su blokirali vrata, a prozore su prekrili debelim kartonima tako da promatrači ne mogu vidjeti što se događa u prostorijama gdje se broje glasovi. Grozne su se stvari dogodile unutra, došlo je do ogromnih promjena, napisao je Trump na Twitteru.

12:43 - Mnogi se i u subotu pitaju zašto najveći američki mediji, iako dosadašnji podaci sugeriraju da je pobjeda Joea Bidena izvjesna, ne proglase bivšeg potpredsjednika SAD-a pobjednikom ovih izbora. Neki manji mediji su Bidena već proglasili za predsjednika, no oni najveći nisu. Agencija Associated Press, na čije smo se procjene na portalu Jutarnji.hr oslanjali od izborne noći, pojasnila je svoje razloge koji se redom svode na rečenicu: ‘Još ima dovoljno neprebrojanih glasova koji mogu prevagnuti na obje strane, a usto je vjerojatno da će biti i ponovnog prebrojavanja‘.

AP pobjednika nije proglasio u četirima ključnim saveznim državama: Georgiji, Nevadi, Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji.

Za Georgiju kažu da je razlika između dvojice kandidata tanka poput žileta, a usto je ostao izvjestan broj glasova koje valja prebrojati.

- AP ne proglašava pobjednika izbora na kojima je vjerojatno ponovno prebrojavanje, i to po sili zakona, navode u agenciji i dodaju da pobjednika ne proglašavaju ni u slučaju kada ponovno brojanje nije zakonska obveza, ali kada to traži jedan od kandidata, pod uvjetom da je razlika između prve dvojice manja od 0,5 posto, a Georgia je u toj kategoriji.

U Nevadi je razlika također mala, a još je puno glasova koje treba prebrojati tako da je za AP još prerano proglasiti pobjednika. Prema posljednjim podacima, ondje je preostalo još 190.000 glasova koje bi trebalo prebrojati, među njima su mnogi koji su pristigli poštom.

U Sjevernoj Karolini imaju pravilo da priznaju sve glasove koje im stignu poštom do pet radnih dana nakon izbornog dana, ali pod uvjetom da je datum na pošiljci 3. studenoga ili ranije. Pretpostavlja se da bi takvih glasova koji još ‘putuju‘ moglo biti oko 116.000, dovoljno da promijene trenutni izborni rezultat prema kojemu Trump ima prednost od 77.000 glasova.

AP stoga do prebrojavanja tog kontingenta glasova, uzimajući u obzir da poštom ogromnom većinom glasaju demokrati, nema namjeru proglašavati pobjednika u ovoj saveznoj državi.

U Pennsylvaniji je također razlika mala: prema posljednjim podacima Biden pred Trumpom ima prednost od samo 0,29 posto, a zakon u ovoj saveznoj državi nalaže ponovno prebrojavanje ako je razlika manja od 0,5 posto. Također, ostali su deseci tisuća potencijalno neprebrojanih glasova, ali službenici tek trebaju utvrditi jesu li listići ispravno popunjeni.

11:50 - Vjerojatna pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima nije samo "zatalasala" SAD, nego se dobro reflektira i na ove naše prostore. Pitanje je kako će sada, recimo, Bidenu čestitati slovenski premijer Janez Janša koji je požurio pozdraviti pobjedu Donalda Trumpa prije dva dana, a pogotovo Aleksandar Vučić koji je na Trumpovoj pobjedi gradio svoju politiku u regiji.

No, regija se uzburkala i svi su, kao i ostatak svijeta, uvjereni da će doći do promjena u vanjskopolitičkom smjeru nove Bidenove administracije koji će se odnositi i na Hrvatsku i naše prostore. - Biden će se svakako vratiti multilateralizmu i usklađivanju politike, prema Rusiji, Kini, svjetskim žarištima, pa onda i Balkanu s Bruxellesom - ističe povjesničar Tvrtko Jakovina.

Dugogodišnji hrvatski diplomat Ivica Maštruko smatra da će benefit za Hrvatsku biti u stabiliziranju i normalizaciji odnosa SAD-a s EU i NATO-om, koji su s Trumpom došli u krizu, a to će, pretpostavlja, biti i prvi prioritet nove administracije. - To će biti dio politike koja će se provoditi i mijenjati prema EU, a mi smo tu tek kao dio cjeline jer, iskreno, mi smo ekonomski i politički uglavnom nebitni - kaže Maštruko.

11:23 - Više američkih konzervativnih medija u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Murdocha promijenilo je ton poruka koje šalju u očiglednom pokušaju da upozore svoju publiku da će, izgledno je, Donald Trump ipak izgubiti ove predsjedničke izbore.

Poruke koje se odašilju su, čini se, koordinirane i uključuju poziv Trumpu da ‘očuva svoju ostavštinu‘ tako što će pokazati dostojanstvo u porazu. Takve poruke mogu se iščitati na stranicama i u eteru Fox Newsa, Wall Street Journala i New York Posta, što su sve mediji inače skloni Trumpu i koje sam Trump rado konzumira.

9:29 - Georgia, tradicionalno naklonjena republikancima, igra neuobičajeno važnu ulogu u ravnoteži moći između demokrata i republikanaca u novom sazivu Senata nakon izbora održanih u utorak. Oba mjesta u Senatu koje ima Georgija u utorak su se popunjavala na izborima i obje utrke idu u drugi izborni krug 5. siječnja jer, prema do sada prebrojanim glasovima, ni u jednoj utrci nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu.

Prema dosadašnjim izbornim rezultatima u Senatu, u kojem je na reizboru odnosno izboru bila trećina mandata, demokrati i republikanci imaju po 48 mandata. Senat broji 100 senatora. Osim dva mandata u Georgiji još nisu proglašeni pobjednici za senatske utrke u Sjevernoj Karolini i Aljaski, no do sada prebrojani glasovi pokazuju da će biti izabrani republikanski kandidati.

S obzirom na to da će drugi krug u Georgiji biti održan tek 5. siječnja ostaje nejasno koja će stranka kontrolirati Senat čiji zastupnici polažu prisegu 3. siječnja. U Georgiji republikanski senator David Perdue po isteku šestogodišnjeg mandata bori se za novi mandat protiv demokrata Jona Ossoffa, novinara. Perdue je dobio 49,8 posto glasova, a Ossoff 47,9 posto, prema Edison Researchu.

Za drugo mjesto Georgije u Senatu bori se republikanska senatorica Kelly Loeffler i ima 21 protukandidata te nitko nije osvojio većinu. Demokrat Raphael Warnock osvojio je najviše - 32.7 posto glasova, a slijedi Loeffler 26 posto glasova.

Ako demokrati osvoje dva senatorska mandata u Georgiji i ako Joe Biden postane američki predsjednik u Senatu u kojem bi svaka stranka imala po 50 senatora Bidenova potpredsjednica Kamala Harris bila bi presudni 51 glas za demokrate.

8:51 - Upravo su stigli novi podaci iz Georgije. Ondje je Joe Biden povećao prednost pred Donaldom Trumpom s oko 4.500 na 7.248 glasova, izvijestio je CNN.

U toj saveznoj državi ranije je najavljeno ponovno prebrojavanje svih glasova zbog izrazito male razlike među dvojicom protukandidata, ali ovo povećanje u razlici umanjuje Trumpove nade da bi moglo doći do preokreta u njegovu korist, s obzirom da se u većini prethodnih slučajeva nakon ponovnih prebrojavanja rezultat obično mijenjao za nekoliko stotina glasova.

7:33 - Šef osoblja u Trumpovoj Bijeloj kući Mark Meadows pozitivan je na koronavirus, objavio je Bloomberg. CNN doznaje da je ova vijest izazvala uzbunu u krugu predsjednikovih najbližih suradnika, s obzirom da je Meadows proteklih dana boravio u neposrednoj blizini manje-više svih njih. Zasad nema informacija ima li još zaraženih.

5:52 - Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden kasno u petak po američkom vremenu obratio se javnosti iz Wilmingtona kazavši da je na putu osvajanja i više od 300 elektorskih glasova te da će pobjediti uz "jasnu većinu".

"Još nemamo konačnu objavu pobjede, no brojke nam govore o jasnoj i uvjerljivoj priči. Pobijedit ćemo u ovoj utrci", rekao je Biden, uz kojeg je na pozornici stajala i kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a Kamala Harris.

Dok se nastavlja brojanje glasačkih listića, a pobjednik u predsjedničkoj utrci još nije proglašen, Biden je istaknuo da ima prednost u Pennsylvaniji, Georgiji, Arizoni i Nevadi te da je na putu da osvoji više od 300 elektorskih glasova. 

Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova, a Biden je na korak do te brojke - trenutno vodi u odnosu na predsjednika Donalda Trumpa sa 253 elektorska glasa naprema Trumpovih 213. 

A prema posljednjim podacima s glasačkih mjesta, u Pennsylvaniji, koja nosi 20 elektorskih glasova, trenutno Biden vodi ispred Trumpa za 28.833 glasa, u Georgiji (16 elektorskih glasova) za 4.395, u Nevadi (6 elektorskih glasova) za 22.657, a u Arizoni (11 elektorskih glasova) za 29.861 glas.

Demokratski predsjednički kandidat pozvao je na strpljenje. "Moramo ostati smireni i dopustiti da se proces odvija. Vaš glas bit će uvažen, nije me briga koliko se ljudi upinju da zaustave glasovanje, neću to dopustiti", rekao je.

Biden je također ustvrdio da su mu glasači, njih 74 milijuna, dali mandat za akciju po pitanju pandemije koronavirusa, ekonomije, klimatskih promjena i sistemskog rasizma.

"Želim da svi znaju, od prvog dana, da ćemo pokrenuti svoj plan da stavimo taj virus pod kontrolu", poručio je Biden, dodavši da njegova administracija može spasiti puno života u idućim mjesecima.

Broj dnevno zaraženih Amerikanaca u zadnja tri dana premašuje 100.000, a samo u petak bilo ih je rekordnih 129.000. Od početka pandemije u SAD-u je život izgubilo više od 236.000 ljudi zbog koronavirusa, a 9,7 milijuna Amerikanaca je zaraženo.

Osvrnuvši se na aktualnu političku situaciju, ustvrdio je da su prisutne velike napetosti nakon teških izbora, čime je priznao da postoje velike podjele u SAD-u uslijed koronakrize, ekonomskih poremećaja i teške predsjedničke kampanje.

Pozvao je Amerikance da ostave iza sebe ljutnju i demonizaciju. "Imamo ozbiljnih problema, ne trebamo više gubiti vrijeme na stranačke ratove. Protivnici smo, ali nismo neprijatelji", proučio je Biden.

24. siječanj 2022 20:34