StoryEditorOCM
ForumUKRALI MU KUĆU

‘Bio sam u inozemstvu, bilo mi je čudno što mi banka ne skida rate kredita, a onda sam shvatio gorku istinu‘

Piše Marina Klapo/JL
19. veljače 2023. - 16:25

Za jedan kanadski par bilo je neobično što mu s bankarskog računa izostaju otplate hipotekarnog kredita, ali supružnici su ubrzo shvatili da više nisu ni vlasnici svoje kuće u Torontu iz koje su izbivali godinu dana zbog posla u Velikoj Britaniji, te da je prodana bez njihovog znanja, piše Jutarnji list. 

Početkom ove godine, navodi BBC u tekstu o složenoj shemi prevara vlasnika kuća u Kanadi, policija je zatražila pomoć javnosti u hvatanju dvoje ljudi koji su uključeni u taj ‘biznis‘. Koristili su lažni identitet kako bi se predstavili kao vlasnici kuće, a na kraju bi ih i uspješno prodavali, predajući ključeve nesuđenim novim vlasnicima.

Slučaj je izazvao veliku pozornost, osobito u širem području Toronta i Vancouvera, gdje su nekretnine vrlo skupe i tražene, prosječna kuća košta preko milijun kanadskih dolara, odnosno oko 750 američkih dolara. U međuvremenu su se pojavile slične priče drugih vlasnika, a istražitelji potvrđuju da su nekad rijetki slučajevi prijevare vlasništva nad imovinom u značajnom porastu. U gotovo svim slučajevima prijevara s preuzimanjem imovine posljednjih godina, vlasnici kuća živjeli su daleko, u SAD-u, Velikoj Britaniji ili Kini. Neki su za to saznali kada su novi vlasnici u potpunosti renovirali njihovu kuću. Potom slijdi dugi proces vraćanja vlasništva nad kućom.

"Nikada nisam vidio ništa slično, posebno kada je u pitanju razina sofisticiranosti korištena za izvođenje ovih prijevara", kazao je za BBC Trevor Koot, izvršni direktor Udruge za nekretnine Britanske Kolumbije koji je u poslu gotovo 20 godina.

Istražitelji prepoznaju dvije vrste prijevara, s hipotekom i pravom vlasništva. Hipotekarne prijevare obično su češće, pri čemu prevarant koristi lažne identifikacijske dokumente kako bi stavio drugu hipoteku na kuću koju ne posjeduje, obično kada je prva hipoteka skoro ili u potpunosti otplaćena. Druga vrsta prijevare uključuje lažno predstavljanje kao pravi vlasnici i prodaju kuće, što rezultira potpunim prijenosom vlasništva nad nekretninom.

U većini slučajeva, ako postoji osiguranje vlasništva kuće, pravi vlasnik i kupac mogu dobiti novac natrag. Osiguranje pomaže pri ponovnom uspostavljanju vlasništva i pokriva pravne troškove nastale tijekom procesa.

Prema riječima Johna Ridera, potpredsjednika Title Insurance Company u Chicagu, između 1960 i 2019. godine zabilježene su samo dvije prijevare u kanadskoj podružnici, a sada ih imaju na se desetke, uključujući najmanje pet slučajeva prijevare vlasništva. Slični slučajevi, primijećeni su i u Velikoj Britaniji. Jedan muškarava iz Lutona, primjerice, vratio se kući nakon izbivanja, da bi otkrio kako je prodana, ne samo kuća, već i sav njezin namještaj. Podaci koje je BBC-ju dostavio Ured zemljišnih knjiga pokazuju prosječno 41 prijavljeni slučaj prijevare s hipotekama i vlasništvom u posljednje četiri godine. Vrhunac od 50 prijevara zabilježen je 2016.-2017.

Stručnjaci su malo zbunjeni zašto je došlo do porasta prijavljenih slučajeva, osobito u Torontu. Brian King iz King Advisory International Group, tvrtke sa sjedištem u Torontu, smatra mogućim da su virtualni poslovi s nekretninama tijekom pandemije mogli otežati otkrivanje lažnih identifikacijskih dokumenata. Također, dodao je, pandemija je natjerala neke ljude da napuste svoje posjeda na dulje razdoblje zbog ograničenja putovanja. Sve veća sofisticiranost počinitelja, od kojih su neki povezani s organiziranim kriminalom, ujedno upućuju da počinitelji dobro razumiju kanadski sustav nekretnina. Lažne osobne iskaznice koje se koriste u ovim transakcijama često izgledaju autentične, a počinitelji angažiraju vješte glumce da se predstavljaju kao vlasnici kuća i provedu samu shemu.

Na kraju, posao je vrlo profitabilan. Vrijednost nekretnina u Torontu značajno je porasla u posljednjih nekoliko desetljeća: prosječna kuća 1996. koštala je 198.150 kanadskih dolara, a prošle godine 1,18 milijuna.

28. travanj 2024 08:04