StoryEditorOCM
ForumSETTE BANDIERE

Biskupi nakon sastanka s Plenkovićem naglo promijenili mišljenje oko najvažnije teme u državi; Želimir Puljić: Referendum? Ne tiče nas se!

Piše Davor Krile/PSD
7. prosinca 2021. - 21:26

Hrvatski biskupi su još jednom demonstrirali svoj trgovačko-poslovni karakter: najprije su jučer ranojutarnjim priopćenjem kritizirali covid potvrde, da bi nakon sastanka s premijerom u Vladi naglo ublažili, a u nekim elementima i kopernikanski promijenili retoriku.  

Mada ranije toga jutra u svom priopćenju nisu podržavali cijepljenje, a još i manje covid-potvrde, biskupi su već oko podne bili svim srcem za sve protuepidemijske mjere uključujući i obvezna testiranja, a i covid potvrde „ako smanjuju prenošenje koronavirusa među građanima“. Štoviše, nakon trosatnoga sastanka u Banskim dvorima poručili su naši pastiri da im jako smeta "politikanstvo u pandemiji", a snažnu kritiku uputili su i korona-prosvjednicima.

Približavanju biskupskih stavova oko covid-mjera onima Plenkovićeve vlade jamačno su pripomogle i neke teme koje nemaju veze s covidom, ali su dugo pretresane na tome gornjogradskom sastanku: Caritas, dokazivanje pravnog sljedništva crkvenih pravnih osoba koje se negativno odražava na procese povrata crkvene imovine, te osiguravanje financijskih sredstava za obnovu vjerskih objekata (crkava, župnih dvorova, samostana i ostalih zgrada)…

"Sve što koristi za zaštitu od koronavirusa, ovoga je trenutka važno", rekao je nakon sastanka monsinjor Želimir Puljić. Svega sat prije ulaska u zgradu Vlade biskupi su u priopćenju upozoravali da covid potvrda ne bi smjela postati oblik indirektne prisile na cijepljenje.

Puno intrigantnije otkriće od prilagodljivosti crkvenih stavova dnevnopolitičkoj pragmi odjek je zvučne pljuske koju su ovim činom vjerski dužnosnici s Kaptola simbolično udijelili nekadašnjim svojim uzdanicama iz Mosta i njihovim pokušajima organiziranja referenduma o covid-potvrdama.

image
Božo Petrov ostao bez biskupske ljubavi
Božo Radić/Cropix

Javna je stvar da su Božo Petrov i Most svojedobno bili pod jakim, možda i presudnim, biskupskim utjecajem u izboru HDZ-a kao koalicijskog partnera s kojim će dva puta formirati vladu. Ta ista Crkva se svojih političkih 'mladomisnika' upravo ritualno odrekla, baš kao i njihova agitiranja protiv prisilnih covid-mjera. Štoviše, monsinjor Želimir Puljić u tv-kamere će sinoć reći kako "nije primjereno nositi Presvetu na takvim skupovima“, aludirajući na slike Bogorodice koje su dominirale na nedavnom zagrebačkom korona-prosvjedu na kojemu su zastupnici Mosta bili među viđenijima.

"Po ovome što su rekli, biskupi su na strani znanosti, to je znanstveni stav, a ono što Vlada gura je neznanstveni stav i indirektna prisila na cijepljenje" - pokušao je 'izdaju' nekadašnjih kaptolskih sponzora relativizirati Nikola Grmoja, no Želimir Puljić je o Mostovom referendumu jasno i nedvosmisleno poručio: "To je politička stvar, ne tiče nas se".

Barem ne toliko kao Caritas, dokazivanje pravnog sljedništva crkvenih pravnih osoba koje se negativno odražava na procese povrata crkvene imovine i osiguravanje financijskih sredstava za konstrukcijsku obnovu crkava, župnih dvorova, samostana i ostalih crkvenih zgrada…     

14. travanj 2024 12:38