StoryEditorOCM
ForumKOLEGA O KOLEGI

Bivši KGB-ovac Jack Barsky: ‘Putin nije samoubojica bombarder, on želi živjeti‘. Ima još razloga zašto ruski vođa neće aktivirati nuklearno oružje

Piše PSD
6. studenog 2022. - 13:56
Jack Barsky je kao tajni agent na kraju Hladnog rata služio u KGB-u u SAD-u, kad je razotkriven, nagodio se s FBI-em i NSA-omAFP

- Ovo nije blef. Branit ćemo ruski teritorijalni integritet - rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon što je u rujnu zaprijetio uporabom nuklearnog oružja.

Ipak, usprkos konstantnim prijetnjama ruskog predsjednika i upozorenjima zapadnih vlada te vojnih analitičara kako bi mogao posegnuti za nuklearnim oružjem u Ukrajini, Vladimir Putin to neće učiniti. Tako barem tvrdi njemačko-američki pisac i bivši KGB-ovac Jack Barsky, koji je kao tajni agent na kraju Hladnog rata služio u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Tijekom Hladnog rata bilo je prilično napeto i nekoliko puta smo bili prilično blizu nuklearnog rata. Ali sovjetski čelnici nisu bili suicidalni. Nisu željeli umrijeti. Ovo bi bilo zajamčeno međusobno uništenje. Vladimir Putin nije samoubojica bombarder. Vladimir Putin želi živjeti - tvrdi bivši KGB-ovac koji je rođen kao Albrecht Dittrich u Istočnoj Njemačkoj, piše Business Insider, prenosi Jutarnji list.

image

‘Ako nuklearna bomba eksplodira, Putin je tost‘

Shutterstock

Barsky je služio u KGB-u u istom razdoblju kao i ruski predsjednik, a kad je razotkriveno njegovo djelovanje, kako bi ostao na slobodi nagodio se s FBI-em i NSA-om te im otkrio informacije o ruskoj tajnoj službi.

Jack Barsky smatra da bi Putin mogao biti manijak, ali isto tako i da nije suicidalan. Vjeruje da ruski predsjednik misli o svojoj ostavštini koju bi mogla razoriti eksplozija nuklearne bombe.

- Ako ona eksplodira, Putin je tost. On se može pretvarati da je spiritualan zato što nosi križ i sada ide u crkvu, no on je racionalan mislilac za kojega je malo vjerojatno da će započeti nešto što jamči njegovu smrt, kaže Barsky.

Bivši tajni agent se pita i na koji način uporabom nuklearnog oružja Putin može ostvariti svoje ciljeve.

image

Putin se može pretvarati da je spiritualan zato što nosi križ i sada ide u crkvu, no on je racionalan mislilac za kojega je malo vjerojatno da će započeti nešto što jamči njegovu smrt, kaže Barsky

AFP

Business Insider navodi kako su, prema američkim obavještajnim podacima, najviši ruski časnici nedavno razgovarali o okolnostima u kojima će Rusija posegnuti za nuklearnim oružjem. No, u tim raspravama nije sudjelovao Putin. Istovremeno, CNN navodi kako su američki dužnosnici podijeljeni oko obavještajnih podataka - jedni su uznemireni i zabrinuti, dok drugi tvrde da su izvučeni iz konteksta i da to nije znak ruske spremnosti na upotrebu razornog oružja.

I sam Putin je svojim istupom u listopadu ublažio nuklearnu retoriku rekavši kako ne vidi potrebu za upotrebom nuklearnog oružja. Ruski vojni stručnjaci također su optimistični oko Putinova manjka volje za upotrebom nuklearnog oružja. Ipak, upozoravaju kako prijetnje Kremlja treba shvatiti ozbiljno i da će rizik nastavkom rata rasti, piše Jutarnji list.

23. travanj 2024 12:12