StoryEditor
ForumZA KOGA I ZA ŠTO RATUJE 35 TISUĆA VOJNIH INVALIDA POD VODSTVOM JOSIPA ĐAKIĆA

Bivši predsjednik HVIDR-e: Prije smo bili iznad politike, ali Đakić je to pokvario. Istina je da su on i Josip Periša jednako HDZ'

Piše Rozita Vuković, Marko Špoljar / Globus
8. listopada 2019. - 22:21
Josip Đakić i Josip Periša

Krenuli su žestoko - zahtjevom da HDZ raskine koaliciju sa SDSS-om. Inzistirali su potom na isprici Milorada Pupovca i protiv njega podignuli kaznenu prijavu te zatražili od DORH-a da ispita ima li u riječima čelnika SDSS-a elemenata kaznenog djela. Događalo se sve to u proteklih nekoliko tjedana, a onda se cijela akcija Hvidre i bura koja se oko toga podignula svela na tri riječi - “dijalog nema alternativu”.

Tako, naime, glasi zaključak sastanka koji je u ponedjeljak u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković održao s predsjednikom Hvidre Josipom Đakićem i šefom Glavnog odbora te udruge Josipom Perišom. Ipak, čelnici Hvidre i dalje tvrde da nisu odustali od svojih zahtjeva.

- Nismo reterirali, mi i dalje čekamo odgovor DORH-a o sporosti u procesuiranju ratnih zločina. Nismo time zadovoljni, ali ćemo čekati i dalje - rekao nam je predsjednik Hvidre Josip Đakić nakon sastanka. I Periša tvrdi isto.

- Nismo se povukli niti smo napravili zaokret. A nismo opozvali ni svoju raniju odluku o tome da HDZ treba raskinuti koaliciju sa SDSS-om. To je naš stav, no mi tu koaliciju nismo ni sklapali, to je u rukama premijera. Jedno je sigurno: HDZ na nas nije vršio pritisak oko toga, a na mene nisu ni mogli jer više nisam član stranke - kaže predsjednik Glavnog odbora Hvidre.

ZAVRŠIO SASTANAK PREDSTAVNIKA HVIDRE S PLENKOVIĆEM I MINISTRIMA Đakić: 'Zlonamjernici govore da Hvidra želi destabilizirati Vladu, to nije istina'

Čelništvo Hvidre, naime, nezadovoljno radom DORH-a i njegovom sporošću u postupanju prema njihovoj kaznenoj prijavi protiv šef SDSS-a Milorada Pupovca, zatražilo je sastanak s premijerom i glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem. No Jelenić se na sastanku - na kojem su bili i ministri Davor BožinovićDamir Krstičević i Tomo Medved te Đakić i Periša - nije ni pojavio.

- Hvidra je apsolutno pod kontrolom HDZ-a. To je stranačka organizacija, a sve ovo što se događa samo je igrokaz Đakića i Periše - tvrdi nekoliko članova Hvidre s kojima smo proteklih dana razgovarali o tome kako Josip Đakić, već petnaest godina na čelu Hvidre, vodi tu najveću braniteljsku udrugu, što je mnogi smatraju HDZ-ovom ekspoziturom.

Kažu da Đakić, kao saborski zastupnik HDZ-a, u situacijama politički neugodnim za stranku prilagođava Hvidrine odluke željama aktualnoga HDZ-ova vodstva - bez obzira na to je li na čelu stranke Andrej Plenković, Tomislav KaramarkoJadranka Kosor ili Ivo Sanader.

- HVIDR-a nije Josip Đakić, nego mi koji smo krvarili, stradavali i koji smo bili ranjeni u Domovinskom ratu. HVIDR-a je prije bila iznad politike i trebala je takva ostati, ali Đakić je to pokvario nakon što je 2004. izabran za predsjednika udruge. Istina je da su on i Josip Periša jednako HDZ - kaže za Globus Damir Varaždinac, bivši predsjednik HVIDR-e, sada šef Osječko-baranjskoga ogranka.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Izdvojeno

12. srpanj 2020 18:04