StoryEditorOCM
ForumUBI NAS INFLACIJA

Božićni će stol biti skromniji. Sve je krešilo. Jaja, bakalar, teletina, odojci,... razlika je ‘ajme‘ u odnosu na lani

Piše Stanislav Soldo
3. prosinca 2023. - 10:34

Božić dolazi. Uz zvončiće dolaze i nove, naravno veće cijene svih namirnica neophodnih za blagdanske trpeze.

Sve, baš sve je poskupjelo. Jaja, piletina, puretina, teletina, odojci, orasi, bademi, lješnjaci, bakalari, losos, tunjevina, kavijar. Nije još gotovo. Veće su cijene pića, vina, pjenušaca... Sve, baš sve je poskupjelo.

S većim cijenama i manjom kupovnom moći Hrvati će malo skromnije ispuniti blagdanske navike.

Cijene mesa odletjele su u nebo. Teleći but je dosegnuo cijenu od 16,49€ (124,24 kune), što je za tridesetak posto skuplje u odnosu na prošlu godinu. Teleća lopatica bez kosti 13,90 € (104,73 kune), teleća lopatica s kostima 11,90 € (89,66 kuna).

Domaće janjetine nema ispod 15 € (113,02 kune), dok se prošle godine mogla naći po cijeni od oko osamdeset kuna. Nešto je jeftinija ona uvezena iz Rumunjske i Novog Zelanda, koja se može naći pakirana po trgovačkim centrima.

image

Božićni stol ne mora biti pretrpan spizom...

Matija Đanješić/Cropix

I odojci su papreno skupi, cijena odojka težine od četrnaest do osamnaest kilograma je 55 kn/kg (7,30 €), dok je prošle godine bio četrdesetak kuna. Pretpostavka je da će do Božića odojci zasigurno biti još skuplji, pogotovo što na tržištu nedostaje svinjetine, posebno domaće svinjetine jer je afrička svinjska kuga poharala slavonske obore.

Filet od prsa kao nekad najskuplje meso

I prije inflacije, rata u Ukrajini te uvođenja eura, trgovci su pred blagdane znali podizati cijene namirnica koje su imale dobru blagdansku prođu. No ova godina je posebno teška. Neizvjesno je hoće li na njemu biti božićna purica. Nakon pojave ptičje gripe, zbog koje je u okolici Slavonskog Broda pobijeno nekoliko tisuća purica i purana, može se očekivati manja ponuda purica na tržištu, što nužno "vuče" veću cijenu.

Cijena za očišćene purane je 10 € po kilogramu (75,35 kuna), dok su očišćene purice još skuplje - 13 € /kg (97,95 kuna).

Puricu bi možda mogla zamijeniti kakva skromna kokoš, ali i ona je skuplja nego lani. Posebno fileti od prsa, koji su 12,23 €/kg (92,15 kn/kg)!

Nema Božića bez bakalara, na bijelo, na crveno, na brudet, tako su govorili naši stari. Ali kada se ovih dana prelistaju katalozi od cijena bakalara, i sušenoga i svježega, "boli glava". Najskuplji je onaj vakumirani s otisnutim pečatom u zakrivljenim "ušima", koji se prodaje po cijeni od 40,99 €/kg (308,84 kn/kg). Nešto je jeftiniji sušeni u refuzi 35,99 € (271,17 kn/kg). 400 grama svježeg fileta crnog bakalara platit ćete 9,95 € (74,97 kuna).

image

A što je bakalar poskupio, kao da je od zlata pravljen

 

 

Nikola Vilić/Cropix

I neće samo biti manje bakalara i mesa na stolovima, pitanje je koliko će biti i kolača jer je "materijal" za kolače preskup, od jaja pa nadalje. Cijene oraha dosežu 9,98 €/kg (75,19 kn/kg). Toliko su i bademi i lješnjaci. Jeftinije je ako se kupuje izravno od proizvođača u Slavoniji i ako se kupuju "pod korom" pa da ih sami tučete.

Osim oraha, i ostale namirnice potrebne za izradu slastica su enormno skupe. Poskupjele su jabuke, sušeno i kandirano voće koje se prodaje za čak 26,54 € (199,97 kn) po kilogramu. Brašno i šećer također su skupi premda su u košarici zaštićenih proizvoda. Za obični šećer treba izdvojiti 1,29 € za kilogram (9,72 kn) dok je šećer u prahu 3,96 €/kg (29,84 kn/kg), smeđi šećer je 3,98 €/kg (29,99 kn/kg).

Glatko i oštro pšenično brašno je 0,76 € - 1,33 € za kilogram (5,73 - 10,02 kune) dok su druge vrste brašna značajno skuplje. Integralno brašno je 2,06 € za kilogram (15,52 kune), pirovo brašno je 2,39 € (17,99 kn), raženo je 1,79 € (13,49 kuna).

A tek maslinovo ulje, pa maslac

Na svu sreću suncokretovo ulje je pojeftinilo pa se može naći po cijeni od 1,29 €/ za litru (9,72 kune), što se ne može reći za maslinovo, koje se ove jeseni po trgovinama prodaje po cijeni od 9 € (67,81 kn) do 15 € (113,02 kune).

Cijena maslaca, koji je bitan sastojak kolača, je previsoka. Za 250 grama maslaca treba izdvojiti 3,32 € (25,01 kuna), što preračunato u kilograme iznosi 13,28 € (100,06 kuna). To je preskupo i za one koji rade, a kamoli za umirovljenike. Cijena maslaca odletjela je nakon ukrajinske krize i više se nikada nije vratila na staro. Neki analitičari savjetuju potrošače da već sada maslac kupe po akcijskim cijenama te ga zamrznutog čuvaju za pravljenje blagdanskih slastica ili da se traži zamjena za maslac.

Trendovi poskupljenja prate voće i povrće. Jabuke su od 8 do 15 kuna, naranče su 12 do 20 kuna, krumpir je od 7 do 12 kuna, jedino su mandarine nešto pojeftinile. Eventualno se može naći nešto jeftinije na akcijama, ali već i letimičan pregled kataloga trgovačkih lanaca pokazuje da su i akcijske cijene ove godine puno veće od onih prošlogodišnjih.

image

Ne možeš ni u more gladan, ova je vesela ekipa Novu godinu dočekala na plaži Banj u Šibeniku

 

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Tu svakako prednjače jaja, koja su poskupjela više nego duplo. Tako su najviše poskupjela "velika" jaja veličine XL i L dok su nešto manje ona sitnija veličine M i S, sa tim da je Vlada u košaru zaštićenih proizvoda uvrstila jaja razreda M (za deset komada 2,45 eura ako ih uspijete pronaći u dućanu). Jaja koštaju duplo više u usporedbi s prošlom godinom. Cijene su različite od trgovine do trgovine, koje cjenovni šok ublažavaju prodajom jaja po akcijskim cijenama, koje su više psihološke prirode negoli stvarna ušteda.

Najskuplja su jaja iz slobodnog uzgoja, koja se prodaju po cijeni od 0,30 do 0,50 € po komadu (2,34 - 3,77 kuna). Toliko su i jaja veličine L, dok je pasterizirani tekući bjelanjak koji se koristi u kolačima 3,18 €/kg (23,96 kn/kg). Poljoprivredni analitičari drže da će jaja će biti još i skuplja jer na cijene utječe skuplja stočna hrana, žitarice koje u strukturi troškova proizvodnje jaja sudjeluju s 50 posto.

Pred nama je skupi Božić. Brojni hrvatski građani na rubu siromaštva o bakalaru i pečenki moći će samo sanjati. Bakalar će zamijeniti neka jeftinija riba...

Potrošačke košarice ove će godine sigurno biti skromnije negoli prije. Već letimičan pogled na prve blagdanske kataloge velikih trgovačkih centara i cijene govori da će prosječan hrvatski građanin morati paziti što kupuje za Božić i Novu godinu jer nakon blagdanskog ludila treba preživjeti i siječanj, najdepresivniji mjesec u godini.

05. svibanj 2024 18:29