StoryEditorOCM
ForumPEDOFILIJA U CRKVI

Bošnjaković: Svećenika prijavljenog za seksualno zlostavljanje maloljetnice trebalo je izolirati od mogućih žrtava

Piše Vijesti SD
28. ožujka 2023. - 11:54

Svećenik, psiholog te član povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Josip Bošnjaković jutros je u emisiji HRT-a "U mreži Prvog" rekao da je svećenika iz Sotina prijavljenog za seksualno zlostavljanje trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama.

Župnika iz Sotina, koji je preklani preminuo, majka maloljetnice prijavila je za seksualno zlostavljanje svoje kćeri u listopadu 2016. a đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nije ga udaljio iz župe. Hranić je rekao da je slučaj DORH-u prijavio 2017.

Upitan je li Hranić trebao maknuti župnika, Bošnjaković je rekao da bi tu situaciju promatrao iz perspektive žrtve, za koju bi bilo iznimno frustrirajuće da se, unatoč prijavama, ne događa promjena, te da je svećenika trebalo izolirati od doticaja s mogućim žrtvama.

Pročelnik Katedre moralne teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić rekao je da je pristup bio pogrešan.

- Crkva koja se oglašava vezano za seksualno zlostavljanje djece i maloljetnika govori samo o žrtvama. Klanja se žrtvama, ispričava se žrtvama, moli žrtve za isprike. Ubili su Boga u žrtvama, pa neka tog Boga ožive u žrtvama, rekao je Matulić za HRT.

Rekao je i da je nadbiskup prijavio taj slučaj DORH-u, upitavši se što je DORH radio.

- Ovdje se radi o sprezi, dodao je Matulić.

Na pitanje urednice i voditeljice Marije Gerbec Njavro koliko je seksualno zlostavljanje unutar Crkve učestalo u Hrvatskoj, Bošnjaković je rekao da se može računati kako od 3 do 4 posto svećenika "ima poteškoća sa svojim seksualnim usmjerenjem prema maloljetnim osobama". Dodao je da je među normalnom populacijom, prema istraživanjima, taj udio oko 4 do 5 posto.

- Nažalost, s time smo se suočili i unutar Crkve. Ono što mi u Hrvatskoj činimo, rekao bih da smo i mi tu na počecima, ali rekao bih da se čine vrlo dragocjene stvari, rekao je Bošnjaković.

Matulić je rekao da je pedofilija opći ljudski fenomen koji se događa posvuda, te da je njezin postotak među katoličkim klerom malo niži u odnosu na opću populaciju. Poručio je da počinitelja nikad ne smijemo odbaciti i prezreti, ali da žrtva mora stajati u središtu.

Matulić je rekao da "ne postoji ništa svetije u Crkvi od nepovredivog, apsolutnog, urođenog, neotuđivog ljudskog dostojanstva svake osobe, a pogotovo nevine male djece, maloljetnika i ranjivih osoba koje su nisu sposobne braniti".

- Takva vrsta agresije na ljudsku osobu obilježava je za cijeli život. Vi ne možete to jednostavno izbrisati, poručio je.

- Nebitno je u kojoj dobi i iz kojeg vremena slučajeva govori žrtva. Ako je žrtva tu, mi se pred tom žrtvom trebamo pokloniti, ispričati se i omogućiti da ta žrtva zadobije zadovoljštinu. A ono što se dogodilo ne možemo više popraviti, ali možemo tražiti načine kako ublažiti sve te posljedice, rekao je Matulić.

Bošnjaković je rekao da se Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika pri HBK nije bavilo ovim slučajem.

Rekao je da je materijalna nadoknada štete opravdana i potrebna, ali samo simbolična, naglasivši među ostalim važnost "duhovnog obeštećenja".

- A to je javna isprika i pokajanje od strane nas u Crkvi i odgovornih osoba kako ne bismo umračili za žrtve i sliku Boga, rekao je Bošnjaković za HRT.

Komentirajući papa Franjino nadopunjavanje odredbe o postupanju prema spolnom zlostavljanju u Crkvi, Matulić je rekao da sumnje, pa i anonimne prijave, ne smiju proći ispod radara.

Bošnjaković je rekao da se Crkva u posljednjih 20 godina intenzivnije počela suočavati s prijavama za seksualno zlostavljanje. Rekao je da je to tema i teološke naravi, "jer kako je moguće da se u Crkvi, koja naviješta radosnu vijest, događaju te stvari".

19. travanj 2024 06:15