StoryEditorOCM
ForumSTIGAO OMIKRON

Božić bez strožih mjera: Ovo su detalji korona restrikcija za blagdane koji nam dolaze, evo što će se mijenjati i gdje će biti potrebne covid potvrde

Piše Ivana Krnić/JL
6. prosinca 2021. - 19:43

U Hrvatskoj su i službeno potvrđena dva slučaja omikron soja, mutiranog koronavirusa, koji je posljednjih tjedan dana izazvao prilično velik strah u cijelom svijetu. Unatoč proboju nove varijante, nacionalni stožer zasad ne planira postrožiti mjere za Božić, pa tako ni proširenje upotrebe covid potvrda. Kako neslužbeno doznajemo, covid potvrde neće biti potrebne za odlazak na misna slavlja tijekom blagdana, kad se na njima očekuje veći broj ljudi, kao što neće biti potrebne ni u ugostiteljskim objektima i šoping centrima, piše Jutarnji.

Također, neće biti strožih mjera u crkvama, no Stožer i epidemiolozi apelirat će da se mise održavaju, koliko to prilike dozvoljavaju, na otvorenome, a gdje to nije moguće, na njima će biti ograničen broj ljudi, kao što je bio i lani. Uputit će se apel da svi oni koji su narušenog zdravlja ili stariji ostanu kod kuće i mise prate na televiziji.

Međunarodno upozorenje

Iako se za sumnju na omikron u Hrvatskoj doznalo još u petak, on je tek u ponedjeljak službeno potvrđen, i to ne kod jedne osobe, kako se prvotno govorilo, nego kod dvije. Za razliku od prvih informacija koje su se puštale u medije te se u njima navodilo da je pozitivna osoba stranac koji je došao na poslovni skup, a prethodno je boravio u Južnoafričkoj Republici, točna je informacija da su dvije osobe pozitivne na omikron hrvatski građani.

image
Damir Krajač/Cropix

- Anketirali smo ih, nisu bili izvan Hrvatske. Bili su sudionici jednog poslovnog skupa. Postoji mogućnost da je netko s tog skupa bio izvor. Svi njihovi kontakti u Hrvatskoj su pozvani. Bilo je na poslovnom skupu i stranaca, moguće je da je izvor netko od njih. Odaslali smo obavijest putem međunarodnog sustava i oni će biti ispitani u svojim zemljama - rekao je voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a Bernard Kaić.

Kako smo u međuvremenu neslužbeno doznali, na skupu je doista bio čovjek koji je prethodno bio u JAR-u, a njega sad pokušavaju kontaktirati kako bi se vidjelo je li zaista bio pozitivan, odnosno je li on zarazio svoje poslovne kontakte. No valja uzeti u obzir da zbog protoka vremena, a pogotovo ako ta osoba nije imala simptome, možda ne bude moguće dobiti konačnu potvrdu da je bila pozitivna na omikron.

Također, ta je osoba odmah nakon događaja napustila Hrvatsku. U Zavodu za javno zdravstvo smatraju da je ova situacija lokalizirana, odnosno ističu da su svi koji su bili na tom skupu i njihovi kontakti u Hrvatskoj pod zdravstvenim nadzorom i u karanteni. Testirano je još 13 osoba, a njihovi rezultati tek se očekuju.

Stranac na skupu

- Sad ćemo vidjeti rezultate testiranih. Ako su se zarazili od nekog od stranih sudionika, zaraza se ne bi trebala širiti. Ako se netko od njihovih kontakata zarazio, oboljet će u karanteni - objasnio je Kaić. Dodao je i da su oba pozitivna bili cijepljeni.

- Što se tiče zaštite koju cjepivo pruža, o tome ne možemo govoriti. Obojica su cijepljeni. Iz zemalja koje imaju više iskustva s omikronom, imamo podatke da je zaštita od razvoja teških oblika bolesti do 90 posto - dodao je Kaić i napomenuo da booster doza itekako ima smisla te da je zaštita protiv delte puno bolja nakon boostera, nego nakon dvije doze.

- Ne znam koliko ima smisla čekati unaprijeđeno cjepivo, pitanje je hoće li se uopće raditi posebno cjepivo za omikron ako nije dovoljno različit. Uostalom, nije ga se radilo ni za deltu - kaže Kaić.

Što se tiče simptoma bolesti kod detektiranih slučajeva, Kaić je slikovito rekao da je slično gripi, što uključuje povišenu temperaturu i osjećaj kao da ih je vlak zgazio. Takvi se simptomi zadržavaju nekoliko dana. Na pitanje može li omikron biti dobra vijest ako se razvijaju, u pravilu, lakši simptomi, Kaić smatra da za to treba prikupiti još dokaza, ali kad bi se to pokazalo, bilo bi jako dobro.

Pravila za kontakte oboljelih neće se mijenjati.

- Isto kao kad je delta krenula, imali smo pojačane mjere prema kontaktima oboljelih. Malo i jesmo to odgodili - navodi Kaić.

20. travanj 2024 00:01