StoryEditorOCM
ForumS NOVINARIMA

Božinović o novim mjerama i skraćivanju karantene: Sutra imamo važan sastanak, a evo kada bi se moglo nešto revidirati

Piše PSD
28. siječnja 2022. - 11:54

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nazočio je primopredaji 27 kombi vozila za očevide prometnih nesreća. Radi se o vozilima koja su nabavljena putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a kroz navedeni projekt isporučuje se i jedno vozilo koje će koristiti inspektori cestovnog prometa pri Ministarstvu mora prometa i infrastrukture. Nakon primopredaje ministar je dao izjavu za medije.

Božinovića su novinari pitali o reakcijama na izjave predsjednika Zorana Milanovića o stanju u Ukrajini te je li ugrožena predsjednikova sigurnost. Ministar kaže kako službe obavljaju svoj posao i dodaje kako smatra da se poruke takve vrste ne šalju na konferencijama za javnost, javlja Dnevnik.hr.

- Jedno osnovno načelo je da se o sigurnosnim pitanjima nerijetko govori javno. Što se tiče naših službi, tu mislim i na sigurnosno-obavještajne službe i na MUP, ti ljudi rade svoj posao 24 sata, siguran sam da prate sve što je relevantno za sigurnost i hrvatskih građana, ali i štićenih osoba. U tom smislu oni surađuju i s drugim službama i nisam siguran da je press konferencija mjesto s kojeg se šalju poruke te vrste. Nitko seriozan o tome ne govori u javnom prostoru - rekao je Božinović.

Božinović je komentirao i preporuku Europske komisije o covid-potvrdama, kaže da se mogu izdavati prema pravilima koja vrijede za svih 27 članica.

- Postoji prostor da se na nacionalnoj razini stvari postave drugačije - rekao je ministar i dodao kako sutra imaju sastanak na kojem bi trebali to potvrditi.

- Moramo izdavati potvrde kako je to propisano EU pravilima, ako nisu po pravilima ne možete prijeći granicu - rekao je i dodao kako će se naći rješenje da se za građane Hrvatske ne mijenja ništa.

Komentirao je epidemiološku situaciju i mogućnost skraćivanja trajanja karantene. Najavio je kako će se sutra održati važan sastanak s predstavnicima NZJZ i Stožerom.

- Drugoga nam slijedi produljenje ovih mjera. To je sad trenutak kad bi se nešto moglo revidirati, no s obzirom na brojeve novozaraženih, koji su još visoki, ne možemo reći da smo dosegnuli vrhuhanc epidemije, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama. Izrael npr. bilježi rekorde novozaraženih - kazao je i dodao kako s optimizmom treba gledati na proljeće i nadati se da nas neće zahvatiti neka nova varijanta, prenosi Dnevnik.hr.

05. ožujak 2024 12:29