StoryEditorOCM
ForumONI SU NAŠLI SVOJU OAZU I MIR

Bračni par uz pomoć meštara je od stare kućice napravio čudo: u dalmatinskom selu udaljenom od plaže nalaze se 'Begovi dvori', zavirite u unutrašnjost prekrasnog zdanja

Piše SD
17. studenog 2019. - 11:30
Begovi_dvori26_071119 (1)

Pogled koji s tarace stare obiteljske kuće Žeravica u selu Martinovići puca na Župu i cijelu župsku valu rijetka je ljepota. Mir i tišina, spokoj zelenoga župskog kraja koji narušava tek žuborenje potočića s izvora Bravinjac iznad kuće, razlog su zbog kojeg Sunčica i Ivo Žeravica te njihovi prijatelji ne odlaze na izlete u okolicu i Dubrovnik nego uživaju po odrinom, na taraci u vrtu uz bazen. Još je jedan razlog takvom raspoloženju - jedinstveno uređenje ove stare kućice koje su uz pomoć meštara uglavnom radili sami Žeravice, najviše prema Sunčicinim idejama.

Ovo je najstarija obiteljska kuća, stara više stotina godina, koju je obitelj Žeravica modernizirala zadnji put 1948. godine. Obitelj danas živi u Mandaljeni, a staru kuću je trebalo obnoviti i iza Domovinskog rata, a najnovijim uređenjem u njoj su pokušali sačuvati sve što su mogli iz razdoblja uređenja iz četrdesetih godina.

Duga obnova

- Od tada datiraju ove stare crveno zelene podne pločice i svjetlija zelenkasta boja drvenarije, originalne drvene grede. Kad smo odlučili obnoviti kuću, pokušali smo sačuvati sve što je originalno tu postojalo. Glavni nam je cilj ipak bio sačuvati djedovinu - govori Ivo Žeravica.

Kuću su obnavljali dulje od godinu dana kako bi bila lijepa za odmor, zbog čega su izgradili i ljetnu kuhinju i bazen. Martinovići su ipak selo udaljeno od plaže, no to nadoknađuju drugim kvalitetama, ponajprije potpunim seoskim mirom. Za unutarnje uređenje, gdje su s puno mašte i detalja naglasili ljupkost svoje kućice, dobili su nebrojene pohvale.

Stare stvari, nova namjena

- Meni je to veliki gušt i hobi, unutarnje uređenje prostora me je uvijek privlačilo iako sam po struci zubni tehničar. Volim sve stvari za kuću pa stalno gledam te stranice na internetu i tražim ideje kako što bolje urediti, a ne potrošiti puno. Najgore mi je otići u butigu i doma sve namjestiti, pa da je u svih isto. Što god smo mogli napraviti sami od stvari koje smo već imali u kući, malo smo preuredili, dali novu namjenu. Tako smo od jednoga staroga tetkina ormara napravili dva, od velikoga babinoga burala dva, od komode ormarić za umivaonik.

Od namještaja smo kupovali samo nužne komade jer nismo imali staro za preurediti, ali kupujem detalje koji se uklapaju u našu kuću na omiljenim internetskim trgovinama. Kad god vidim neki detalj u ovoj našoj zelenoj boji, obavezno kupim. Ne mogu odoljeti - govori Sunčica, župska nevjesta, a rođena Makaranka, dok se s krznenim tepisima pod našim nogama igra njihov Fleki, tek pristiglo štene labradora.

Svi su posjetitelji oduševljeni kada vide kako su Sunčica i Ivo u veliku komodu za nekadašnje televizore ugradili cijelu kuhinju, a dio čak iskoristili za napu. Velika crna teća za brodet služi kao korito sudopera u njihovoj ljetnoj kuhinji, ormarić ispod umivaonika u jednoj od kupaonica nekad je bio u nečijem dnevnom boravku, a oni su ga našli na smeću i preuredili. Tu su i noćni ormarići s novom funkcijom polica, stara šivaća mašina, proširen stari stol na kojemu su rezale generacije Žeravica, pun tragova njihovih noževa. Sve vrlo maštovito, duhovito ukomponirano i začinjeno obavezno svjetlozelenim detaljem.

Tko god dođe oduševljen je “Begovim dvorima”, kako se zove kućica po djedovu nadimku. Naročito kad im Ivo, po struci profesionalni kuhar i predavač stručnih predmeta u Turističkoj ugostiteljskoj školi Dubrovik, pripremi večeru sa sastojcima s obiteljskog imanja, domaćim organski uzgojenim povrćem, maslinovim uljem, vinom. I kada im priča o obiteljskoj povijesti Martinovića i Žeravica, koja se osjeća kroz cijelu kuću.

- Ovdje je takav mir i spokoj da i ja ovdje sasvim promijenim raspoloženje. Ponekad dođem uzrujan, umoran, oko kuće ima puno posla, ali me odmah obuzme taj spokoj - kaže Ivo Žeravica.

Spokoj, to je prava riječ za atmosferu koja vlada u Begovim dvorima u Martinovićima s pogledom na cijelu Župu i more…

 

26. travanj 2024 10:52