StoryEditorOCM
ForumTRAGEDIJA NA BALTIKU

Britanac i Hrvat skrivili nesreću na moru u kojoj je jedna osoba preminula? Privedeni su i pokrenuta je istraga, policija sumnja da su bili pijani

Piše PSD/Hina
13. prosinca 2021. - 21:23

Švedska obalna straža objavila je u ponedjeljak da razmatra "grubi nemar" i pijanstvo u kaznenoj istrazi koja je otvorena nakon sudara dvaju brodova u Baltičkom moru u kojem je jedna osoba poginula, a jedna se još smatra nestalom.

Danski teretni brod prevrnuo se u ponedjeljak rano ujutro nakon sudara s britanskim teretnim brodom u maglovitoj noći u švedskim vodama, a dva člana posade nestala su u ledenom Baltičkome moru.

Čelnik istražnog tima Jonatan Tholin rekao je da je istraga proširena na nekoliko potencijalnih kaznenih djela, uključivo "grubi nemar" i "pijanstvo na moru".

image
Johan NILSSON/TT News Agency/AFP)/Sweden OUT

Danski brod Karin Hoj dug 55 metara i britanski Scot Carrier od 90 metara plovili su u istom smjeru kad su se sudarili u noći u 3,30 sati po srednjoeuropskom vremenu u švedskim teritorijalnim vodama, objavile su pomorske agencije u Danskoj i Švedskoj.

Najprije je bilo objavljeno da su dvije osobe nestale, ali su švedske vlasti kasnije rekle da je jedna pronađena mrtva.

Obalna straža trenutno provodi niz istražnih mjera, a nekoliko je osoba i privedeno, rekao je Tholin.

Švedski nacionalni odbor za zdravlje rekao je da ljudi normalno ne mogu preživjeti u tako hladnoj vodi dulje od sat vremena.

Glasnogovornik Švedske pomorske uprave Jonas Franzen rekao je za BBC da je voda bila temperature 4 stupnja Celzija, a zrak pet.

Poginula i nestala osoba su s broda Karin Hoj, a sva posada britanskog Scot Carriera je dobro.

"Mogu potvrditi da je došlo do nesreće, ali ne mogu reći kakve su bile okolnosti", rekao je Soren Hoj, direktor Rederiet Hoja, tvrtke koja u vlasništvu ima brod Karin Hoj.

Danski Meteorološki institut objavio je da magla nije bila gusta i da takvi uvjeti "nisu neuobičajeni" u ovo doba godine.

I CNN javlja kako je alkohol kumovao nesreći, kao i da je jedna od osoba koja je u njoj sudjelovala hrvatski državljanin.

Pritvoreni su britanski i hrvatski državljanin, izvijestili su u priopćenju švedski tužitelji. CNN dodaje da je u akciji spašavanja u jednom trenutku sudjelovalo čak deset brodova te više helikoptera.

03. prosinac 2022 17:47