StoryEditorOCM
ForumBRITANSKA INVAZIJA

Britanci navalili u mjenjačnice na Otoku po kune, čini se da im je Hrvatska ove godine prvi izbor za ljetovanje! Usporedili su i cijene na Jadranu s drugim odredištima

Piše S.Pg.
23. travnja 2022. - 16:26

Čini se da neki britanski turisti planiraju putovanje života sudeći po snažnom rastu kupnje valuta turističkih zemalja. A na prvom mjestu je – kuna, odnosno Hrvatska – javlja "Daily Mail".

Prema podacima mjenjačnica, evidentan je rast prodaje niza valuta u prva tri mjeseca 2022. u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020., što znači da će mnogi ove godine putovati u inozemstvo na odmor prvi put nakon izbijanja svjetske COVID krize. A snažan rast kupnje valuta Hrvatske i karipskih otoka sugerira da će to biti glavna odredišta Britanaca ovog ljeta.

Pritom je kupnja hrvatske kune tijekom prvog tromjesečja porasla za 137 posto u odnosu na dvije godine ranije. Karipske valute također su zabilježile visok rast – ponajviše barbadoski i jamajčanski dolar s rastom od 107 odnosno 103 posto, priopćio je Post Office. Veliki porast također su zabilježili meksički pezos i istočnokaripski dolar.

Nick Boden, voditelj odjela za "putnički novac" u Pošti, rekao je: 'Navikli smo na proljetni porast prodaje hrvatske kune, ali rast u ožujku bio je bez presedana, što ukazuje da Hrvatsku čeka još jedna vrlo uspješna turistička godina." (Njegov odjel omogućava Britancima kupovinu valute za turističko putovanje preko interneta, podizanje u bilo kojem poštanskom uredu i ponovnu konverziju u funtu pod jednako povoljnim uvjetima ukoliko dođe do opravdanog otkazivanja putovanja.)

Osim evidencije kretanja tečaja i prodaje stranih valuta, Pošta je izvijestila i o troškovima hrane i pića u destinacijama za čijim je valutama potražnja najviše rasla u posljednje dvije godine te utvrdio značajne razlike među njima.

image

Ljetni zalazak Sunca u Poreču

Goran Sebelic/Cropix

Usporedba cijena

Tako su cijene u Marmarisu u Turskoj daleko niže nego u bilo kojoj drugoj destinaciji, zbog slabe lire, a ostalih 10 istraženih ljetovališta dramatično variraju u cijenama.

Tako su od 2020. cijene u Orlandu na Floridi pale za 13 posto. Danas je tamo cijena obroka od tri slijeda za dvoje s bocom "kućnog" vina i nizom od četiri druga pića (kava, malo pivo, boca ili limenka Coca Cola od 330 ml te litra i pol mineralne vode) iznosi 55,62 funti. To je upola jeftinije nego na najskupljem Barbadosu (133,70 funti).

Svakako je zanimljivo usporediti iste cijene u Hrvatskoj s ostalim od promatranih destinacija. Kao ogledni primjer u nas je uzet je istarski Poreč, u kojem navedene stavke koštaju 64,02 funte. Što znači da je više nego trostruko skuplji od turskog Marmarisa (20,21), a jeftiniji od Poreča su i Orlando (55,62), Grand Baie na Mauricijusu (60,35) i Tamarindo na Kostarici (61,68). Ostale podatke vidite u tablici na linku OVDJE.

25. travanj 2024 14:40