stdClass Object ( [id] => 1082583 [title] => Britanija se trese od intervjua: traže od kraljice da im oduzme titule vojvode i vojvotkinje i da Harryja izbaci iz nasljedne linije za prijestolje! [alias] => britanija-se-trese-od-intervjua-traze-od-kraljice-da-im-oduzme-titule-vojvode-i-vojvotkinje-i-da-harryja-izbaci-iz-nasljedne-linije-za-prijestolje [catid] => 305 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Britanija stoji uz svoju kraljicu!

Tom je rečenicom Andrea Jenkins, članica britanskog parlamenta iz redova konzervativaca završila svoju poruku na Twitteru kojom je reagirala na optužbe koje su u razgovoru s Oprah Winfrey iznijeli princ Harry i njegova supruga Meghan Markle.

Konzervativni parlamentarci predvodili su kritike na račun Harryja i Meghan, koji su kraljevsku obitelj optužili za rasizam. Kažu da su te optužbe "užasavajuće” i da je par koji je prošle godine napustio kraljevsku obitelj "detonirao nuklearno oružje” svojim tvrdnjama.

---

image
Naslovnice britanskih novina nakon šokantnog intervjua AFP
Glyn Kirk
---

"Bombastični” intervju s Oprah prikazan je u nedjelju navečer po američkom vremenu na mreži CBS, a u ponedjeljak su ga mogli vidjeti gledatelji u više od 70 zemalja svijeta. Jedna od najtežih optužbi koju su Meghan i Harry izrekli bila je ona da su članovi kraljevske obitelji bili zabrinuti koju će boju kože imati njihov sin Archie s obzirom da je Meghan miješane rase, te da zbog toga nisu njihovu sinu htjeli dati titulu princa.

Ni Harry ni Meghan na Oprahina pitanja nisu željeli reći koji je član kraljevske obitelji iznio svoju "zabrinutost” vezano uz boju Archiejeve kože, ali je Harry kasnije, kad kamere nisu snimale, rekao Oprah kako to nisu bili njegovi djed i baka, kraljica Elizabetha i princ Philip koji je već tri tjedna u bolnici zbog srčanih problema.

Javnost traži oduzimanje titula

Parlamentarka Andrea Jenkins je na Twitteru napisala:

- Današnji (8. ožujka, op. a.) dan Comonwealtha dao nam je još jedan podsjetnik na dugi život naše vladarice posvećen služenju i dužnosti, njezin kontinuirani rad za sve nas usprkos činjenici da joj je suprug u bolnici.

---

image
Harry i Meghan tijekom intervjua s Oprah Winfrey AFP
Joe Pugliese
---

Osim parlamentaraca, i britanska je javnost bijesna na Harryja i Meghan i njihovo pljuvanje po kraljevskoj obitelji dok Meghanini američki prijatelji hvale par zbog "iskrenosti i hrabrosti". Brojni su zahtjevi da im kraljica oduzme titule vojvode i vojvotkinje, te da se Harryja, što može učiniti samo parlament, izbaci iz nasljedne linije na britansko prijestolje jer su pokazali krajnje nepoštovanje prema kraljici i monarhiji.

Prema protokolu kojeg je ustanovio još 1917. kralj George V., djed sadašnje kraljice, djeca i unuci aktualnog suverena imaju automatsko pravo na titule kraljevskog visočanstva i princa ili princeze.

Archie je praunuk sadašnje kraljice, pa će na titulu princa i kraljevskog visočanstva imati pravo kad princ Charles, njegov djed, postane kralj.

S obzirom da u protokolu Georgea V. stoji da pravo na te titule ima i najstariji sin najstarijeg sina princa od Walesa, Williamov sin George, Charlesov unuk, iako praunuk kraljice Elizabethe, ima pravo na te titule.

Kraljica je prije Georgeovog rođenja svojim ukazom osigurala da i ostala djeca princa Williama i vojvotkinje Kate imaju titule prinčeva i princeza jer su oni djeca budućeg kralja, a Archie to nije.

U vrijeme Archiejevog rođenja objavljivano je kako su njegovi roditelji, Harry i Meghan, odlučili da ne žele titulu za njega, nego da će samo biti gospodin Archie Mountbatten-Windsor, što je kombinacija obiteljskog prezimena princa Philipa, kraljičinog supruga, i prezimena koje je prihvatio George V.

U to se vrijeme pisalo kako Harry i Meghan ne žele za svog sina teret prinčevske titule, a Meghan sada tvrdi kako to nije istina, te da se nije radilo o njihovoj odluci.

Ne zanima je raskoš

Na pitanje koliko joj je važna titula princa za Archieja, kazala je kako joj je važna ako će zbog toga biti siguran i zaštićen, te kako joj je nebitna „raskoš” koja okružuje titulu, najvažnija joj je, kazala je, titula „mame”.

Na tu je njezinu izjavu reagirala američka voditeljica Megyn Kelly, jedna od rijetkih osoba „preko bare” koja ne drži Meghaninu stranu.

Ona kaže kako se Meghan kiti „krvavim dijamantima”, naušnicama koje joj je poklonio saudijski princ Mohammed bin Salman koji je odobrio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, te kako tvrdi da je ne zanima raskoš, a na svoje je vjenčanje pozvala Oprah Winfrey i Amala i Georgea Clooneya koje uopće nije poznavala.

Stručnjaci za kraljevsku obitelj naglašavaju i kako članovi šire kraljevske obitelji nemaju automatsko pravo na policijsku zaštitu, o čemu kraljevska obitelj nikad ne raspravlja, ta se odluka donosi u suradnji s ministarstvom unutarnjih poslova i policijom. Primjerice, princeze Eugenie i Batrice, kćerke princa Andrewa, više nemaju zaštitu koja se plaća od novca poreznih obveznika.

Kraljica, ako tako odluči, može Harryju i Meghan oduzeti vojvodske titule koje im je poklonila na dan vjenčanja. Budući da Meghan mrzi monarhiju, ne bi joj se više smjela dozvoliti ni titula kraljevskog visočanstva koju je stekla udajom za Harryja koji, pak, tu titulu ima rođenjem u kraljevskoj obitelji.

Samo britanski parlament, ne kraljica, može odlučiti o tome hoće li Harry biti izbačen iz nasljednog reda na prijestolje.

Naime, ako bi se, ne daj Bože, nešto dogodilo Charlesu kad postane kralj, i njegovom direktnom nasljedniku, princu Williamu, na prijestolje bi došao Williamov sin, princ George, a ako bi on tada bio maloljetan, Harry bi postao regent, praktički vladar do Georgeove punoljetnosti. Isti ovaj Harry koji svoju obitelj optužuje za rasizam.

Htjela se ubiti

Brišući suze, Meghan je prijateljici Oprah povjerila i kako se željela ubiti kad je bila pet mjeseci trudna s Archiejem. Rekla je da je upozorila Harryja da ne želi više živjeti i da bi okončanje njezina života bilo najbolje za sve. Kazala je kako nije smjela ostati sama i da ju je Harry tješio i pazio, ustvrdila da je tražila pomoć i izrazila želju da negdje ode gdje će dobiti potrebnu pomoć, ali su joj to odbili jer bi to loše izgledalo za instituciju monarhije.

---

image
Princ Harry i Meghan Markle optužili su kraljevsku obitelj za rasizam Profimedia
© Capture Tv Cbs Via Bestimage/Bestimage/Profimedia
---

Harry i Meghan su priznali kako su planirali napuštanje kraljevske obitelji već šest mjeseci nakon što su se vjenčali u svibnju 2018. u Windsoru, a Meghan je život u Kensingtonskoj palači usporedila s trenutačnim "lockdownom” zbog pandemije koronavirusa, tvrdi da joj je bilo zabranjeno da ode na ručak s prijateljima.

Harry je kazao kako ga je njegova obitelj financijski "odsjekla” prošle godine i ustvrdio kako su morali potpisati višemilijunske ugovore s Netflixom i Spotifyjem kako bi osigurao zaštitu svoje obitelji jer je imao samo novac koji je naslijedio od svoje pokojne majke, princeze Diane.

Harry je optužio svoju kraljevsku obitelj da nije dala podršku Meghan kad se suočavala s rasizmom, te kako je bio "u zamci”, ali toga nije bio svjestan sve dok nije upoznao Meghan koja ga je "spasila”, te da nikad ne bi napustio kraljevsku obitelj da nije bilo

---

image
Meghan tvrdi da je vojvotkinja Kate, supruga princa Williama, rasplakala nju, a ne obrnuto, kako su mediji tvrdili, šireći laži o njoj AFP
Tolga Akmen
---

Harry je kazao kako je povrijeđen, ali poštuje kraljičinu odluku da im oduzme pokroviteljstva koja im je dala dok su bili radni članovi kraljevske obitelji, ali da ne žali zbog odluke o odlasku, kazao je: "Zaista sam ponosan na nas”.

Tajno vjenčanje

Princ Harry i Meghan su otkrili i da su se u tajnosti vjenčali tri dana prije vjenčanja u dvorcu Windsor, za koje Meghan kaže da je bio "spektakl za svijet”. To privatno vjenčanje dogodilo se u vrtu njihove kuće na posjedu Kensingtonske palače, bez gostiju, nitko za to nije znao, a vjenčao ih je Justin Welby, nadbiskup od Canterburyja, kojeg je Harry nazvao i zamolio da to napravi.

Stručnjaci upozoravaju na to da je, s obzirom da engleska crkva ima stroga pravila o vjenčanjima na kojima moraju biti najmanje dva svjedoka, teško povjerovati da je to bilo pravo vjenčanje. Ako jest, onda se nisu mogli ponovno formalno vjenčati tri dana kasnije u dvorcu Windsor.

Intervju koji su Meghan i Harry dali Oprah Winfrey smatra se najvažnijim otkako je njegova majka, pokojna princeza Diana, 1995. dala intervju BBC-jevom Martinu Bashiru nakon razlaza s princom Charlesom kazavši, među ostalim, kako su u njezinom braku s Charlesom bile tri osobe, odnosilo se to, naravno, na Camillu, koja je kasnije postala Charlesova supruga.

Diana se pokajala zbog tog intervjua, a mnogi komentatori su uvjereni i da će se Harry pokajati zbog svega izrečenog, ali i da su on u Meghan vjerojatno spalili sve mostove iza sebe intervjuom s Oprah.

Harry i Meghan su kazali da je ovaj intervju zadnje što će se od njih čuti vezano za raskol s kraljevskom obitelji, osjećali su potrebu da kažu sve o tome, ali sada će krenuti dalje. Meghan je rekla da njezina bajka s princom ipak ima sretan završetak i da sada "cvjetaju" živeći u Kaliforniji.

---

image
Harry i Meghan su šest mjeseci nakon što im se rodio sin Archie okrenuli leđa kraljevskoj obitelji AFP
Dominic Lipinski
---

Hoće li i kada biti reakcija iz Buckinghamske palače, zasad nije poznato. Po nekim najavama neće biti nikakvih reakcija jer se kraljevska obitelj navodno nema namjeru uvući u "milo za drago” nastavak rata s Harryjem i Meghan, a taj su rat započeli oni, a ne palača.

Mnogi smatraju da bi ipak trebalo reagirati na optužbe za rasizam, ako već Palača nema namjeru demantirati sve optužbe koje su Meghan i Harry iznijeli. Ima i mišljenja da bi možda ipak bilo najbolje da ne bude nikakvih reakcija jer će za Meghan, koja jedino želi pozornost i novac, najteže biti ako je Palača bude ignorirala.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR KOD OPRAH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => RAZGOVOR KOD OPRAH 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-08 18:46:04 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Čović/PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-08 18:51:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-03-08 18:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 420 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 305 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--forum [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => hrvatska, politika, svijet, crna kronika, biznis, regija [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Forum [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/08\/17107116.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/08\/17102508.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/08\/17073380.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/08\/17107142.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/08\/17106476.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/08\/17102446.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/08\/17096058.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/08\/17096096.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Glyn Kirk","Joe Pugliese","\u00a9 Capture Tv Cbs Via Bestimage\/Bestimage\/Profimedia","Glyn Kirk","Olivier Douliery","John Stillwell","Dominic Lipinski","Tolga Akmen"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Naslovnice britanskih novina nakon \u0161okantnog intervjua AFP","Harry i Meghan tijekom intervjua s Oprah Winfrey AFP","Princ Harry i Meghan Markle optu\u017eili su kraljevsku obitelj za rasizam Profimedia","Naslovnice britanskih novina nakon \u0161okantnog intervjua AFP","U nedjelju nave\u010der intervju su na CBS-u mogli gledati Amerikanci, tijekom ponedjeljka gledatelji u vi\u0161e od 70 zemalja \u0161irom svijeta AFP","Ovakvu sliku vjerojatno nikad vi\u0161e ne\u0107emo vidjeti - Meghan i Harry s kraljicom Elizabetom II. AFP","Harry i Meghan su \u0161est mjeseci nakon \u0161to im se rodio sin Archie okrenuli le\u0111a kraljevskoj obitelji AFP","Meghan tvrdi da je vojvotkinja Kate, supruga princa Williama, rasplakala nju, a ne obrnuto, kako su mediji tvrdili, \u0161ire\u0107i la\u017ei o njoj AFP"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_17107116_1920.jpg":"1920x1080","k_17107116_1280.jpg":"1280x1280","k_17107116_1024.jpg":"1024x1024","k_17107116_640.jpg":"640x640","k_17107116_480.jpg":"480x480","k_17107116_340.jpg":"340x340","k_17107116_220.jpg":"220x220","o_17107116_1280.jpg":"1280x851","o_17107116_1024.jpg":"1024x681","o_17107116_640.jpg":"640x425","o_17107116_480.jpg":"480x319","o_17107116_340.jpg":"340x226","o_17107116_220.jpg":"220x146","h_17107116_1280.jpg":"1280x854","h_17107116_1024.jpg":"1024x683","h_17107116_640.jpg":"640x427","h_17107116_480.jpg":"480x320","h_17107116_340.jpg":"340x227","h_17107116_220.jpg":"220x147","pp_17107116_1280.jpg":"1006x1280","pp_17107116_1024.jpg":"805x1024","pp_17107116_640.jpg":"503x640","pp_17107116_480.jpg":"377x480","pp_17107116_340.jpg":"267x340","pp_17107116_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1376","hd_17102508_1920.jpg":"1920x1080","k_17102508_1280.jpg":"1280x1280","k_17102508_1024.jpg":"1024x1024","k_17102508_640.jpg":"640x640","k_17102508_480.jpg":"480x480","k_17102508_340.jpg":"340x340","k_17102508_220.jpg":"220x220","o_17102508_1280.jpg":"1280x917","o_17102508_1024.jpg":"1024x733","o_17102508_640.jpg":"640x458","o_17102508_480.jpg":"480x344","o_17102508_340.jpg":"340x243","o_17102508_220.jpg":"220x157","h_17102508_1280.jpg":"1280x854","h_17102508_1024.jpg":"1024x683","h_17102508_640.jpg":"640x427","h_17102508_480.jpg":"480x320","h_17102508_340.jpg":"340x227","h_17102508_220.jpg":"220x147","pp_17102508_1280.jpg":"1006x1280","pp_17102508_1024.jpg":"805x1024","pp_17102508_640.jpg":"503x640","pp_17102508_480.jpg":"377x480","pp_17102508_340.jpg":"267x340","pp_17102508_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1090","hd_17073380_1920.jpg":"1920x1080","k_17073380_1280.jpg":"1280x1280","k_17073380_1024.jpg":"1024x1024","k_17073380_640.jpg":"640x640","k_17073380_480.jpg":"480x480","k_17073380_340.jpg":"340x340","k_17073380_220.jpg":"220x220","o_17073380_1280.jpg":"1280x726","o_17073380_1024.jpg":"1024x581","o_17073380_640.jpg":"640x363","o_17073380_480.jpg":"480x272","o_17073380_340.jpg":"340x193","o_17073380_220.jpg":"220x124","h_17073380_1280.jpg":"1280x854","h_17073380_1024.jpg":"1024x683","h_17073380_640.jpg":"640x427","h_17073380_480.jpg":"480x320","h_17073380_340.jpg":"340x227","h_17073380_220.jpg":"220x147","pp_17073380_1280.jpg":"1006x1280","pp_17073380_1024.jpg":"805x1024","pp_17073380_640.jpg":"503x640","pp_17073380_480.jpg":"377x480","pp_17073380_340.jpg":"267x340","pp_17073380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2886","hd_17107142_1920.jpg":"1920x1080","k_17107142_1280.jpg":"1280x1280","k_17107142_1024.jpg":"1024x1024","k_17107142_640.jpg":"640x640","k_17107142_480.jpg":"480x480","k_17107142_340.jpg":"340x340","k_17107142_220.jpg":"220x220","o_17107142_1280.jpg":"1280x1924","o_17107142_1024.jpg":"1024x1539","o_17107142_640.jpg":"640x962","o_17107142_480.jpg":"480x721","o_17107142_340.jpg":"340x511","o_17107142_220.jpg":"220x330","h_17107142_1280.jpg":"1280x854","h_17107142_1024.jpg":"1024x683","h_17107142_640.jpg":"640x427","h_17107142_480.jpg":"480x320","h_17107142_340.jpg":"340x227","h_17107142_220.jpg":"220x147","pp_17107142_1280.jpg":"1006x1280","pp_17107142_1024.jpg":"805x1024","pp_17107142_640.jpg":"503x640","pp_17107142_480.jpg":"377x480","pp_17107142_340.jpg":"267x340","pp_17107142_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1385","hd_17106476_1920.jpg":"1920x1080","k_17106476_1280.jpg":"1280x1280","k_17106476_1024.jpg":"1024x1024","k_17106476_640.jpg":"640x640","k_17106476_480.jpg":"480x480","k_17106476_340.jpg":"340x340","k_17106476_220.jpg":"220x220","o_17106476_1280.jpg":"1280x923","o_17106476_1024.jpg":"1024x738","o_17106476_640.jpg":"640x461","o_17106476_480.jpg":"480x346","o_17106476_340.jpg":"340x245","o_17106476_220.jpg":"220x158","h_17106476_1280.jpg":"1280x854","h_17106476_1024.jpg":"1024x683","h_17106476_640.jpg":"640x427","h_17106476_480.jpg":"480x320","h_17106476_340.jpg":"340x227","h_17106476_220.jpg":"220x147","pp_17106476_1280.jpg":"1006x1280","pp_17106476_1024.jpg":"805x1024","pp_17106476_640.jpg":"503x640","pp_17106476_480.jpg":"377x480","pp_17106476_340.jpg":"267x340","pp_17106476_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1435","hd_17102446_1920.jpg":"1920x1080","k_17102446_1280.jpg":"1280x1280","k_17102446_1024.jpg":"1024x1024","k_17102446_640.jpg":"640x640","k_17102446_480.jpg":"480x480","k_17102446_340.jpg":"340x340","k_17102446_220.jpg":"220x220","o_17102446_1280.jpg":"1280x956","o_17102446_1024.jpg":"1024x765","o_17102446_640.jpg":"640x478","o_17102446_480.jpg":"480x358","o_17102446_340.jpg":"340x254","o_17102446_220.jpg":"220x164","h_17102446_1280.jpg":"1280x854","h_17102446_1024.jpg":"1024x683","h_17102446_640.jpg":"640x427","h_17102446_480.jpg":"480x320","h_17102446_340.jpg":"340x227","h_17102446_220.jpg":"220x147","pp_17102446_1280.jpg":"1006x1280","pp_17102446_1024.jpg":"805x1024","pp_17102446_640.jpg":"503x640","pp_17102446_480.jpg":"377x480","pp_17102446_340.jpg":"267x340","pp_17102446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17096058_1920.jpg":"1920x1080","k_17096058_1280.jpg":"1280x1280","k_17096058_1024.jpg":"1024x1024","k_17096058_640.jpg":"640x640","k_17096058_480.jpg":"480x480","k_17096058_340.jpg":"340x340","k_17096058_220.jpg":"220x220","o_17096058_1280.jpg":"1280x1920","o_17096058_1024.jpg":"1024x1536","o_17096058_640.jpg":"640x960","o_17096058_480.jpg":"480x720","o_17096058_340.jpg":"340x510","o_17096058_220.jpg":"220x330","h_17096058_1280.jpg":"1280x854","h_17096058_1024.jpg":"1024x683","h_17096058_640.jpg":"640x427","h_17096058_480.jpg":"480x320","h_17096058_340.jpg":"340x227","h_17096058_220.jpg":"220x147","pp_17096058_1280.jpg":"1006x1280","pp_17096058_1024.jpg":"805x1024","pp_17096058_640.jpg":"503x640","pp_17096058_480.jpg":"377x480","pp_17096058_340.jpg":"267x340","pp_17096058_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17096096_1920.jpg":"1920x1080","k_17096096_1280.jpg":"1280x1280","k_17096096_1024.jpg":"1024x1024","k_17096096_640.jpg":"640x640","k_17096096_480.jpg":"480x480","k_17096096_340.jpg":"340x340","k_17096096_220.jpg":"220x220","o_17096096_1280.jpg":"1280x853","o_17096096_1024.jpg":"1024x682","o_17096096_640.jpg":"640x426","o_17096096_480.jpg":"480x320","o_17096096_340.jpg":"340x226","o_17096096_220.jpg":"220x146","h_17096096_1280.jpg":"1280x854","h_17096096_1024.jpg":"1024x683","h_17096096_640.jpg":"640x427","h_17096096_480.jpg":"480x320","h_17096096_340.jpg":"340x227","h_17096096_220.jpg":"220x147","pp_17096096_1280.jpg":"1006x1280","pp_17096096_1024.jpg":"805x1024","pp_17096096_640.jpg":"503x640","pp_17096096_480.jpg":"377x480","pp_17096096_340.jpg":"267x340","pp_17096096_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7736546 Threads: 7 Questions: 1562618008 Slow queries: 4766180 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111545472 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/forum ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305 [name] => Forum [alias] => forum [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/forum ) ) [link] => /zadar/forum/britanija-se-trese-od-intervjua-traze-od-kraljice-da-im-oduzme-titule-vojvode-i-vojvotkinje-i-da-harryja-izbaci-iz-nasljedne-linije-za-prijestolje-1082583 [printLink] => /zadar/forum/britanija-se-trese-od-intervjua-traze-od-kraljice-da-im-oduzme-titule-vojvode-i-vojvotkinje-i-da-harryja-izbaci-iz-nasljedne-linije-za-prijestolje-1082583?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 602235 [name] => Harry i Meghan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-21 16:41:08 [main_article_id] => 0 [alias] => harry-i-meghan [link] => /tag/harry-i-meghan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363716 [name] => oprah winfrey [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oprah-winfrey [link] => /tag/oprah-winfrey ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR KOD OPRAH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Britanija se trese od intervjua: traže od kraljice da im oduzme titule vojvode i vojvotkinje i da Harryja izbaci iz nasljedne linije za prijestolje! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-20-18-00-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/08/17107116.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Glyn Kirk [mainImageDesc] => Naslovnice britanskih novina nakon šokantnog intervjua AFP [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/08/17107116.jpg [title] => Naslovnice britanskih novina nakon šokantnog intervjua AFP Glyn Kirk ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/08/17102508.jpg [title] => Harry i Meghan tijekom intervjua s Oprah Winfrey AFP Joe Pugliese ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/08/17073380.jpg [title] => Princ Harry i Meghan Markle optužili su kraljevsku obitelj za rasizam Profimedia © Capture Tv Cbs Via Bestimage/Bestimage/Profimedia ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/08/17107142.jpg [title] => Naslovnice britanskih novina nakon šokantnog intervjua AFP Glyn Kirk ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/08/17106476.jpg [title] => U nedjelju navečer intervju su na CBS-u mogli gledati Amerikanci, tijekom ponedjeljka gledatelji u više od 70 zemalja širom svijeta AFP Olivier Douliery ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/08/17102446.jpg [title] => Ovakvu sliku vjerojatno nikad više nećemo vidjeti - Meghan i Harry s kraljicom Elizabetom II. AFP John Stillwell ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/08/17096058.jpg [title] => Harry i Meghan su šest mjeseci nakon što im se rodio sin Archie okrenuli leđa kraljevskoj obitelji AFP Dominic Lipinski ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/08/17096096.jpg [title] => Meghan tvrdi da je vojvotkinja Kate, supruga princa Williama, rasplakala nju, a ne obrnuto, kako su mediji tvrdili, šireći laži o njoj AFP Tolga Akmen ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Britanija stoji uz svoju kraljicu!

Tom je rečenicom Andrea Jenkins, članica britanskog parlamenta iz redova konzervativaca završila svoju poruku na Twitteru kojom je reagirala na optužbe koje su u razgovoru s Oprah Winfrey iznijeli princ Harry i njegova supruga Meghan Markle.

Konzervativni parlamentarci predvodili su kritike na račun Harryja i Meghan, koji su kraljevsku obitelj optužili za rasizam. Kažu da su te optužbe "užasavajuće” i da je par koji je prošle godine napustio kraljevsku obitelj "detonirao nuklearno oružje” svojim tvrdnjama.

---

image
Naslovnice britanskih novina nakon šokantnog intervjua AFP
Glyn Kirk
---

"Bombastični” intervju s Oprah prikazan je u nedjelju navečer po američkom vremenu na mreži CBS, a u ponedjeljak su ga mogli vidjeti gledatelji u više od 70 zemalja svijeta. Jedna od najtežih optužbi koju su Meghan i Harry izrekli bila je ona da su članovi kraljevske obitelji bili zabrinuti koju će boju kože imati njihov sin Archie s obzirom da je Meghan miješane rase, te da zbog toga nisu njihovu sinu htjeli dati titulu princa.

Ni Harry ni Meghan na Oprahina pitanja nisu željeli reći koji je član kraljevske obitelji iznio svoju "zabrinutost” vezano uz boju Archiejeve kože, ali je Harry kasnije, kad kamere nisu snimale, rekao Oprah kako to nisu bili njegovi djed i baka, kraljica Elizabetha i princ Philip koji je već tri tjedna u bolnici zbog srčanih problema.

Javnost traži oduzimanje titula

Parlamentarka Andrea Jenkins je na Twitteru napisala:

- Današnji (8. ožujka, op. a.) dan Comonwealtha dao nam je još jedan podsjetnik na dugi život naše vladarice posvećen služenju i dužnosti, njezin kontinuirani rad za sve nas usprkos činjenici da joj je suprug u bolnici.

---

image
Harry i Meghan tijekom intervjua s Oprah Winfrey AFP
Joe Pugliese
---

Osim parlamentaraca, i britanska je javnost bijesna na Harryja i Meghan i njihovo pljuvanje po kraljevskoj obitelji dok Meghanini američki prijatelji hvale par zbog "iskrenosti i hrabrosti". Brojni su zahtjevi da im kraljica oduzme titule vojvode i vojvotkinje, te da se Harryja, što može učiniti samo parlament, izbaci iz nasljedne linije na britansko prijestolje jer su pokazali krajnje nepoštovanje prema kraljici i monarhiji.

Prema protokolu kojeg je ustanovio još 1917. kralj George V., djed sadašnje kraljice, djeca i unuci aktualnog suverena imaju automatsko pravo na titule kraljevskog visočanstva i princa ili princeze.

Archie je praunuk sadašnje kraljice, pa će na titulu princa i kraljevskog visočanstva imati pravo kad princ Charles, njegov djed, postane kralj.

S obzirom da u protokolu Georgea V. stoji da pravo na te titule ima i najstariji sin najstarijeg sina princa od Walesa, Williamov sin George, Charlesov unuk, iako praunuk kraljice Elizabethe, ima pravo na te titule.

Kraljica je prije Georgeovog rođenja svojim ukazom osigurala da i ostala djeca princa Williama i vojvotkinje Kate imaju titule prinčeva i princeza jer su oni djeca budućeg kralja, a Archie to nije.

U vrijeme Archiejevog rođenja objavljivano je kako su njegovi roditelji, Harry i Meghan, odlučili da ne žele titulu za njega, nego da će samo biti gospodin Archie Mountbatten-Windsor, što je kombinacija obiteljskog prezimena princa Philipa, kraljičinog supruga, i prezimena koje je prihvatio George V.

U to se vrijeme pisalo kako Harry i Meghan ne žele za svog sina teret prinčevske titule, a Meghan sada tvrdi kako to nije istina, te da se nije radilo o njihovoj odluci.

Ne zanima je raskoš

Na pitanje koliko joj je važna titula princa za Archieja, kazala je kako joj je važna ako će zbog toga biti siguran i zaštićen, te kako joj je nebitna „raskoš” koja okružuje titulu, najvažnija joj je, kazala je, titula „mame”.

Na tu je njezinu izjavu reagirala američka voditeljica Megyn Kelly, jedna od rijetkih osoba „preko bare” koja ne drži Meghaninu stranu.

Ona kaže kako se Meghan kiti „krvavim dijamantima”, naušnicama koje joj je poklonio saudijski princ Mohammed bin Salman koji je odobrio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, te kako tvrdi da je ne zanima raskoš, a na svoje je vjenčanje pozvala Oprah Winfrey i Amala i Georgea Clooneya koje uopće nije poznavala.

Stručnjaci za kraljevsku obitelj naglašavaju i kako članovi šire kraljevske obitelji nemaju automatsko pravo na policijsku zaštitu, o čemu kraljevska obitelj nikad ne raspravlja, ta se odluka donosi u suradnji s ministarstvom unutarnjih poslova i policijom. Primjerice, princeze Eugenie i Batrice, kćerke princa Andrewa, više nemaju zaštitu koja se plaća od novca poreznih obveznika.

Kraljica, ako tako odluči, može Harryju i Meghan oduzeti vojvodske titule koje im je poklonila na dan vjenčanja. Budući da Meghan mrzi monarhiju, ne bi joj se više smjela dozvoliti ni titula kraljevskog visočanstva koju je stekla udajom za Harryja koji, pak, tu titulu ima rođenjem u kraljevskoj obitelji.

Samo britanski parlament, ne kraljica, može odlučiti o tome hoće li Harry biti izbačen iz nasljednog reda na prijestolje.

Naime, ako bi se, ne daj Bože, nešto dogodilo Charlesu kad postane kralj, i njegovom direktnom nasljedniku, princu Williamu, na prijestolje bi došao Williamov sin, princ George, a ako bi on tada bio maloljetan, Harry bi postao regent, praktički vladar do Georgeove punoljetnosti. Isti ovaj Harry koji svoju obitelj optužuje za rasizam.

Htjela se ubiti

Brišući suze, Meghan je prijateljici Oprah povjerila i kako se željela ubiti kad je bila pet mjeseci trudna s Archiejem. Rekla je da je upozorila Harryja da ne želi više živjeti i da bi okončanje njezina života bilo najbolje za sve. Kazala je kako nije smjela ostati sama i da ju je Harry tješio i pazio, ustvrdila da je tražila pomoć i izrazila želju da negdje ode gdje će dobiti potrebnu pomoć, ali su joj to odbili jer bi to loše izgledalo za instituciju monarhije.

---

image
Princ Harry i Meghan Markle optužili su kraljevsku obitelj za rasizam Profimedia
© Capture Tv Cbs Via Bestimage/Bestimage/Profimedia
---

Harry i Meghan su priznali kako su planirali napuštanje kraljevske obitelji već šest mjeseci nakon što su se vjenčali u svibnju 2018. u Windsoru, a Meghan je život u Kensingtonskoj palači usporedila s trenutačnim "lockdownom” zbog pandemije koronavirusa, tvrdi da joj je bilo zabranjeno da ode na ručak s prijateljima.

Harry je kazao kako ga je njegova obitelj financijski "odsjekla” prošle godine i ustvrdio kako su morali potpisati višemilijunske ugovore s Netflixom i Spotifyjem kako bi osigurao zaštitu svoje obitelji jer je imao samo novac koji je naslijedio od svoje pokojne majke, princeze Diane.

Harry je optužio svoju kraljevsku obitelj da nije dala podršku Meghan kad se suočavala s rasizmom, te kako je bio "u zamci”, ali toga nije bio svjestan sve dok nije upoznao Meghan koja ga je "spasila”, te da nikad ne bi napustio kraljevsku obitelj da nije bilo

---

image
Meghan tvrdi da je vojvotkinja Kate, supruga princa Williama, rasplakala nju, a ne obrnuto, kako su mediji tvrdili, šireći laži o njoj AFP
Tolga Akmen
---

Harry je kazao kako je povrijeđen, ali poštuje kraljičinu odluku da im oduzme pokroviteljstva koja im je dala dok su bili radni članovi kraljevske obitelji, ali da ne žali zbog odluke o odlasku, kazao je: "Zaista sam ponosan na nas”.

Tajno vjenčanje

Princ Harry i Meghan su otkrili i da su se u tajnosti vjenčali tri dana prije vjenčanja u dvorcu Windsor, za koje Meghan kaže da je bio "spektakl za svijet”. To privatno vjenčanje dogodilo se u vrtu njihove kuće na posjedu Kensingtonske palače, bez gostiju, nitko za to nije znao, a vjenčao ih je Justin Welby, nadbiskup od Canterburyja, kojeg je Harry nazvao i zamolio da to napravi.

Stručnjaci upozoravaju na to da je, s obzirom da engleska crkva ima stroga pravila o vjenčanjima na kojima moraju biti najmanje dva svjedoka, teško povjerovati da je to bilo pravo vjenčanje. Ako jest, onda se nisu mogli ponovno formalno vjenčati tri dana kasnije u dvorcu Windsor.

Intervju koji su Meghan i Harry dali Oprah Winfrey smatra se najvažnijim otkako je njegova majka, pokojna princeza Diana, 1995. dala intervju BBC-jevom Martinu Bashiru nakon razlaza s princom Charlesom kazavši, među ostalim, kako su u njezinom braku s Charlesom bile tri osobe, odnosilo se to, naravno, na Camillu, koja je kasnije postala Charlesova supruga.

Diana se pokajala zbog tog intervjua, a mnogi komentatori su uvjereni i da će se Harry pokajati zbog svega izrečenog, ali i da su on u Meghan vjerojatno spalili sve mostove iza sebe intervjuom s Oprah.

Harry i Meghan su kazali da je ovaj intervju zadnje što će se od njih čuti vezano za raskol s kraljevskom obitelji, osjećali su potrebu da kažu sve o tome, ali sada će krenuti dalje. Meghan je rekla da njezina bajka s princom ipak ima sretan završetak i da sada "cvjetaju" živeći u Kaliforniji.

---

image
Harry i Meghan su šest mjeseci nakon što im se rodio sin Archie okrenuli leđa kraljevskoj obitelji AFP
Dominic Lipinski
---

Hoće li i kada biti reakcija iz Buckinghamske palače, zasad nije poznato. Po nekim najavama neće biti nikakvih reakcija jer se kraljevska obitelj navodno nema namjeru uvući u "milo za drago” nastavak rata s Harryjem i Meghan, a taj su rat započeli oni, a ne palača.

Mnogi smatraju da bi ipak trebalo reagirati na optužbe za rasizam, ako već Palača nema namjeru demantirati sve optužbe koje su Meghan i Harry iznijeli. Ima i mišljenja da bi možda ipak bilo najbolje da ne bude nikakvih reakcija jer će za Meghan, koja jedino želi pozornost i novac, najteže biti ako je Palača bude ignorirala.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Glyn Kirk Joe Pugliese © Capture Tv Cbs Via Bestimage/Bestimage/Profimedia Glyn Kirk Olivier Douliery John Stillwell Dominic Lipinski Tolga Akmen
Glyn Kirk
Naslovnice britanskih novina nakon šokantnog intervjua AFP
Joe Pugliese
Harry i Meghan tijekom intervjua s Oprah Winfrey AFP
© Capture Tv Cbs Via Bestimage/Bestimage/Profimedia
Princ Harry i Meghan Markle optužili su kraljevsku obitelj za rasizam Profimedia
Glyn Kirk
Naslovnice britanskih novina nakon šokantnog intervjua AFP
Olivier Douliery
U nedjelju navečer intervju su na CBS-u mogli gledati Amerikanci, tijekom ponedjeljka gledatelji u više od 70 zemalja širom svijeta AFP
John Stillwell
Ovakvu sliku vjerojatno nikad više nećemo vidjeti - Meghan i Harry s kraljicom Elizabetom II. AFP
Dominic Lipinski
Harry i Meghan su šest mjeseci nakon što im se rodio sin Archie okrenuli leđa kraljevskoj obitelji AFP
Tolga Akmen
Meghan tvrdi da je vojvotkinja Kate, supruga princa Williama, rasplakala nju, a ne obrnuto, kako su mediji tvrdili, šireći laži o njoj AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/forum/britanija-se-trese-od-intervjua-traze-od-kraljice-da-im-oduzme-titule-vojvode-i-vojvotkinje-i-da-harryja-izbaci-iz-nasljedne-linije-za-prijestolje-1082583 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=384bf84f64ad6898bd577253fea7abc3b5df300b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Britanija+se+trese+od+intervjua%3A+tra%C5%BEe+od+kraljice+da+im+oduzme+titule+vojvode+i+vojvotkinje+i+da+Harryja+izbaci+iz+nasljedne+linije+za+prijestolje%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fbritanija-se-trese-od-intervjua-traze-od-kraljice-da-im-oduzme-titule-vojvode-i-vojvotkinje-i-da-harryja-izbaci-iz-nasljedne-linije-za-prijestolje-1082583 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fforum%2Fbritanija-se-trese-od-intervjua-traze-od-kraljice-da-im-oduzme-titule-vojvode-i-vojvotkinje-i-da-harryja-izbaci-iz-nasljedne-linije-za-prijestolje-1082583 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR KOD OPRAH [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
ForumRAZGOVOR KOD OPRAH

Britanija se trese od intervjua: traže od kraljice da im oduzme titule vojvode i vojvotkinje i da Harryja izbaci iz nasljedne linije za prijestolje!

Piše Marija Čović/PSD
8. ožujka 2021. - 19:51

Britanija stoji uz svoju kraljicu!

Tom je rečenicom Andrea Jenkins, članica britanskog parlamenta iz redova konzervativaca završila svoju poruku na Twitteru kojom je reagirala na optužbe koje su u razgovoru s Oprah Winfrey iznijeli princ Harry i njegova supruga Meghan Markle.

Konzervativni parlamentarci predvodili su kritike na račun Harryja i Meghan, koji su kraljevsku obitelj optužili za rasizam. Kažu da su te optužbe "užasavajuće” i da je par koji je prošle godine napustio kraljevsku obitelj "detonirao nuklearno oružje” svojim tvrdnjama.

image
Naslovnice britanskih novina nakon šokantnog intervjua AFP
Glyn Kirk

"Bombastični” intervju s Oprah prikazan je u nedjelju navečer po američkom vremenu na mreži CBS, a u ponedjeljak su ga mogli vidjeti gledatelji u više od 70 zemalja svijeta. Jedna od najtežih optužbi koju su Meghan i Harry izrekli bila je ona da su članovi kraljevske obitelji bili zabrinuti koju će boju kože imati njihov sin Archie s obzirom da je Meghan miješane rase, te da zbog toga nisu njihovu sinu htjeli dati titulu princa.

Ni Harry ni Meghan na Oprahina pitanja nisu željeli reći koji je član kraljevske obitelji iznio svoju "zabrinutost” vezano uz boju Archiejeve kože, ali je Harry kasnije, kad kamere nisu snimale, rekao Oprah kako to nisu bili njegovi djed i baka, kraljica Elizabetha i princ Philip koji je već tri tjedna u bolnici zbog srčanih problema.

Javnost traži oduzimanje titula

Parlamentarka Andrea Jenkins je na Twitteru napisala:

- Današnji (8. ožujka, op. a.) dan Comonwealtha dao nam je još jedan podsjetnik na dugi život naše vladarice posvećen služenju i dužnosti, njezin kontinuirani rad za sve nas usprkos činjenici da joj je suprug u bolnici.

image
Harry i Meghan tijekom intervjua s Oprah Winfrey AFP
Joe Pugliese

Osim parlamentaraca, i britanska je javnost bijesna na Harryja i Meghan i njihovo pljuvanje po kraljevskoj obitelji dok Meghanini američki prijatelji hvale par zbog "iskrenosti i hrabrosti". Brojni su zahtjevi da im kraljica oduzme titule vojvode i vojvotkinje, te da se Harryja, što može učiniti samo parlament, izbaci iz nasljedne linije na britansko prijestolje jer su pokazali krajnje nepoštovanje prema kraljici i monarhiji.

Prema protokolu kojeg je ustanovio još 1917. kralj George V., djed sadašnje kraljice, djeca i unuci aktualnog suverena imaju automatsko pravo na titule kraljevskog visočanstva i princa ili princeze.

Archie je praunuk sadašnje kraljice, pa će na titulu princa i kraljevskog visočanstva imati pravo kad princ Charles, njegov djed, postane kralj.

S obzirom da u protokolu Georgea V. stoji da pravo na te titule ima i najstariji sin najstarijeg sina princa od Walesa, Williamov sin George, Charlesov unuk, iako praunuk kraljice Elizabethe, ima pravo na te titule.

Kraljica je prije Georgeovog rođenja svojim ukazom osigurala da i ostala djeca princa Williama i vojvotkinje Kate imaju titule prinčeva i princeza jer su oni djeca budućeg kralja, a Archie to nije.

U vrijeme Archiejevog rođenja objavljivano je kako su njegovi roditelji, Harry i Meghan, odlučili da ne žele titulu za njega, nego da će samo biti gospodin Archie Mountbatten-Windsor, što je kombinacija obiteljskog prezimena princa Philipa, kraljičinog supruga, i prezimena koje je prihvatio George V.

U to se vrijeme pisalo kako Harry i Meghan ne žele za svog sina teret prinčevske titule, a Meghan sada tvrdi kako to nije istina, te da se nije radilo o njihovoj odluci.

Ne zanima je raskoš

Na pitanje koliko joj je važna titula princa za Archieja, kazala je kako joj je važna ako će zbog toga biti siguran i zaštićen, te kako joj je nebitna „raskoš” koja okružuje titulu, najvažnija joj je, kazala je, titula „mame”.

Na tu je njezinu izjavu reagirala američka voditeljica Megyn Kelly, jedna od rijetkih osoba „preko bare” koja ne drži Meghaninu stranu.

Ona kaže kako se Meghan kiti „krvavim dijamantima”, naušnicama koje joj je poklonio saudijski princ Mohammed bin Salman koji je odobrio ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, te kako tvrdi da je ne zanima raskoš, a na svoje je vjenčanje pozvala Oprah Winfrey i Amala i Georgea Clooneya koje uopće nije poznavala.

Stručnjaci za kraljevsku obitelj naglašavaju i kako članovi šire kraljevske obitelji nemaju automatsko pravo na policijsku zaštitu, o čemu kraljevska obitelj nikad ne raspravlja, ta se odluka donosi u suradnji s ministarstvom unutarnjih poslova i policijom. Primjerice, princeze Eugenie i Batrice, kćerke princa Andrewa, više nemaju zaštitu koja se plaća od novca poreznih obveznika.

Kraljica, ako tako odluči, može Harryju i Meghan oduzeti vojvodske titule koje im je poklonila na dan vjenčanja. Budući da Meghan mrzi monarhiju, ne bi joj se više smjela dozvoliti ni titula kraljevskog visočanstva koju je stekla udajom za Harryja koji, pak, tu titulu ima rođenjem u kraljevskoj obitelji.

Samo britanski parlament, ne kraljica, može odlučiti o tome hoće li Harry biti izbačen iz nasljednog reda na prijestolje.

Naime, ako bi se, ne daj Bože, nešto dogodilo Charlesu kad postane kralj, i njegovom direktnom nasljedniku, princu Williamu, na prijestolje bi došao Williamov sin, princ George, a ako bi on tada bio maloljetan, Harry bi postao regent, praktički vladar do Georgeove punoljetnosti. Isti ovaj Harry koji svoju obitelj optužuje za rasizam.

Htjela se ubiti

Brišući suze, Meghan je prijateljici Oprah povjerila i kako se željela ubiti kad je bila pet mjeseci trudna s Archiejem. Rekla je da je upozorila Harryja da ne želi više živjeti i da bi okončanje njezina života bilo najbolje za sve. Kazala je kako nije smjela ostati sama i da ju je Harry tješio i pazio, ustvrdila da je tražila pomoć i izrazila želju da negdje ode gdje će dobiti potrebnu pomoć, ali su joj to odbili jer bi to loše izgledalo za instituciju monarhije.

image
Princ Harry i Meghan Markle optužili su kraljevsku obitelj za rasizam Profimedia
© Capture Tv Cbs Via Bestimage/Bestimage/Profimedia

Harry i Meghan su priznali kako su planirali napuštanje kraljevske obitelji već šest mjeseci nakon što su se vjenčali u svibnju 2018. u Windsoru, a Meghan je život u Kensingtonskoj palači usporedila s trenutačnim "lockdownom” zbog pandemije koronavirusa, tvrdi da joj je bilo zabranjeno da ode na ručak s prijateljima.

Harry je kazao kako ga je njegova obitelj financijski "odsjekla” prošle godine i ustvrdio kako su morali potpisati višemilijunske ugovore s Netflixom i Spotifyjem kako bi osigurao zaštitu svoje obitelji jer je imao samo novac koji je naslijedio od svoje pokojne majke, princeze Diane.

Harry je optužio svoju kraljevsku obitelj da nije dala podršku Meghan kad se suočavala s rasizmom, te kako je bio "u zamci”, ali toga nije bio svjestan sve dok nije upoznao Meghan koja ga je "spasila”, te da nikad ne bi napustio kraljevsku obitelj da nije bilo

image
Meghan tvrdi da je vojvotkinja Kate, supruga princa Williama, rasplakala nju, a ne obrnuto, kako su mediji tvrdili, šireći laži o njoj AFP
Tolga Akmen

Harry je kazao kako je povrijeđen, ali poštuje kraljičinu odluku da im oduzme pokroviteljstva koja im je dala dok su bili radni članovi kraljevske obitelji, ali da ne žali zbog odluke o odlasku, kazao je: "Zaista sam ponosan na nas”.

Tajno vjenčanje

Princ Harry i Meghan su otkrili i da su se u tajnosti vjenčali tri dana prije vjenčanja u dvorcu Windsor, za koje Meghan kaže da je bio "spektakl za svijet”. To privatno vjenčanje dogodilo se u vrtu njihove kuće na posjedu Kensingtonske palače, bez gostiju, nitko za to nije znao, a vjenčao ih je Justin Welby, nadbiskup od Canterburyja, kojeg je Harry nazvao i zamolio da to napravi.

Stručnjaci upozoravaju na to da je, s obzirom da engleska crkva ima stroga pravila o vjenčanjima na kojima moraju biti najmanje dva svjedoka, teško povjerovati da je to bilo pravo vjenčanje. Ako jest, onda se nisu mogli ponovno formalno vjenčati tri dana kasnije u dvorcu Windsor.

Intervju koji su Meghan i Harry dali Oprah Winfrey smatra se najvažnijim otkako je njegova majka, pokojna princeza Diana, 1995. dala intervju BBC-jevom Martinu Bashiru nakon razlaza s princom Charlesom kazavši, među ostalim, kako su u njezinom braku s Charlesom bile tri osobe, odnosilo se to, naravno, na Camillu, koja je kasnije postala Charlesova supruga.

Diana se pokajala zbog tog intervjua, a mnogi komentatori su uvjereni i da će se Harry pokajati zbog svega izrečenog, ali i da su on u Meghan vjerojatno spalili sve mostove iza sebe intervjuom s Oprah.

Harry i Meghan su kazali da je ovaj intervju zadnje što će se od njih čuti vezano za raskol s kraljevskom obitelji, osjećali su potrebu da kažu sve o tome, ali sada će krenuti dalje. Meghan je rekla da njezina bajka s princom ipak ima sretan završetak i da sada "cvjetaju" živeći u Kaliforniji.

image
Harry i Meghan su šest mjeseci nakon što im se rodio sin Archie okrenuli leđa kraljevskoj obitelji AFP
Dominic Lipinski

Hoće li i kada biti reakcija iz Buckinghamske palače, zasad nije poznato. Po nekim najavama neće biti nikakvih reakcija jer se kraljevska obitelj navodno nema namjeru uvući u "milo za drago” nastavak rata s Harryjem i Meghan, a taj su rat započeli oni, a ne palača.

Mnogi smatraju da bi ipak trebalo reagirati na optužbe za rasizam, ako već Palača nema namjeru demantirati sve optužbe koje su Meghan i Harry iznijeli. Ima i mišljenja da bi možda ipak bilo najbolje da ne bude nikakvih reakcija jer će za Meghan, koja jedino želi pozornost i novac, najteže biti ako je Palača bude ignorirala.

15. svibanj 2024 22:18