StoryEditorOCM
ForumDRAMA NA OTOKU

Britanija srlja u višemjesečni lockdown, Europa ih izolira, nacija bijesna: "Borise, pazi se!"

Piše JL
20. prosinca 2020. - 20:51

Velika Britanija je u subotu najavila novo zatvaranje za London i dijelove juga i istoka Engleske počevši od nedjelje, zabrinuta zbog brzog širenja novog soja virusa. 

Nedavno otkrivena inačica je do 70 posto zaraznija od prethodno poznatog tipa virusa, rekao je premijer Boris Johnson u subotu. No rekao je da nema dokaza da je cjepivo protiv novog soja manje učinkovito.

Velika Britanija obavijestila je WHO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Chris Whitty u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju da je novi soj koronavirusa "izvan kontrole", pravdajući zatvaranje Londona i dijela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne procijepi stanovništvo.

"Nažalost, novi soj je izvan kontrole. Moramo ponovo uspostaviti kontrolu, a to je moguće jedino ograničavanjem društvenih kontakata", rekao je Matt Hancock za Sky News.

"Bit će jako teško držati ga pod kontrolom dok se ne procijepi stanovništvo", dodao je.

Konzervativna vlada Borisa Johnsona tako je u subotu navečer je proglasila karantenu za London te za jugoistok i dio istoka Engleske, nagnavši više od 16 milijuna stanovnika da budu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.

Zatvorene su sve trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine i zabranjeno je putovanje izvan tih zona za koje je proglašen najviši stupanj uzbune, bilo u druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva, bilo u inozemstvo. Barovi, restorani i muzeji ondje su zatvoreni već od srijede.

Restrikcije 4. stupnja stupile su na snagu danas ujutro, a revidirat će se 30. prosinca. Ipak, Hancock kaže da ne postoji velika vjerojatnost da će se mjere tada ublažiti.

- Bit će teško ovo držati pod kontrolom dok ne počne cijepljenje. Znamo da je ova nova mutacija virusa zaraznija. Lakše se zaraziti s manjom količinom virusa, rekao je Hancock i dodao da će restrikcije 4. stupnja na snazi biti idućih nekoliko mjeseci jer je broj infekcija strašno porastao u posljednjih nekoliko dana.

Velika Britanija je obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da se novi soj virusa širi brže i "do 70 posto", rekao je premijer Boris Johnson. U svijetu su, inače, već otkrivene i prijavljene ranije mutacije SARS-CoV-2.

Vladin znanstveni savjetnik Patrick Vallance rekao je u subotu da novi soj, uz to što se brže širi, postaje i "dominantan" oblik koji je u prosincu doveo do "naglog porasta" hospitalizacija.

Pojavio se sredinom rujna u Londonu i u Kentu, na jugoistoku, rekao je.

WHO je subotu potvrdio da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove inačice koronavirusa.

"Službenici Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će dijeliti informacije i rezultate svojih analiza i studija, te ćemo kada saznamo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama ažurirati podatke i izvijestiti države članice i javnost", naveli su iz WHO-a (World Health Organization) u subotu u 'tvitu'.

Znanstvenici sada moraju otkriti kakav bi utjecaj na zdravlje mogla imati varijanta VUI-202012/01, a pogotovo je važno otkriti dovodi li do ozbiljnijih oboljenja ili možda dovodi do blažih kliničkih slika. Važno je doznati hoće li ta varijanta moći zaobići zaštitu koju će ljudima dati cjepiva.

No, neki znanstvenici tvrde da zapravo nema dokaza da je novi soj virusa opasniji.

"Broj hospitaliziranih osoba već bi značajno porastao ili pao da je nova varijanta bitno utjecala na težinu bolesti. Nije se dogodilo ni jedno, ni drugo. Možemo stoga zaključiti da će nova varijanta manje utjecati na broj težih oboljenja. Ona će neznatno pasti ili porasti", rekao je tako zamjenik direktora Europskog laboratorija za molekularnu biologiju te sudirektor Europskog instituta za bioinformatiku u Cambridgeu Ewan Birney te dodao da su se cjepiva testirala na brojnim varijantama koronavirusa SARS-CoV-2.

"Opravdano možemo misliti da će cjepiva djelovati i na novu varijantu, a testiranja će nam dati konačni odgovor."

Bilo kako bilo, čini se da su druge europske zemlje polako počele izolirati Britaniju.Tako je irska vlada poručila da će obustaviti sve zračne veze najmanje 48 sati. Pomorske veze se nastavljaju, a odluka će se ponovno razmotriti u utorak, objavila je irska vlada.

Iste odluke ranije su donijele Njemačka, Austrija, Bugarska, Nizozemska, Belgija i Italija.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom. 

O tome su ranije u nedjelju razgovarali Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel.

Belgija je odlučila od nedjelje u ponoć suspendirati letove i vlakove koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je na dijelu britanskog teritorija otkriven novi soj koronavirusa, a suspenziju letova iz te zemlje razmatra i Njemačka, kao i iz Južnoafričke Republike, doznaje AFP iz vladinih izvora.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je u nedjelju za belgijsku televiziju VRT da će suspenzija trajati najmanje 24 sata.

Njemačka također „ozbiljno” razmatra suspenziju letova iz Ujedinjenog Kraljevstva, kao i iz Južnoafričke Republike, nakon što je ondje otkrivena nova varijanta covida-19.

„Restrikcije zračnog prometa iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike ozbiljna su opcija” koju Berlin u ovome trenutku razmatra, rekao je u nedjelju izvor blizak njemačkom ministarstvu zdravlja.

Nizozemska je pak u nedjelju rano ujutro zabranila letove koji dolaze iz Velike Britanije nakon otkrića nove inačice koronavirusa. Zabrana stupa na snagu odmah te vrijedi do 1. siječnja, priopćila je vlada.

Nizozemski Nacionalni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM) preporučio je ograničavanje unošenja ove inačice virusa iz Britanije što je više moguće i to kontrolom putničkog kretanja, što je dovelo do vladine zabrane zračnog prometa.

Svi se 'žele zaštiti'

Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio rekao je da je i njegova vlada odlučila reagirati nakon što je Velika Britanija digla uzbunu zbog novog oblika koronavirusa. 

"Velika Britanija je objavila upozorenje na novi oblik covida koji je rezultat mutacije virusa. Naša vlada ima obvezu zaštititi Talijane i zbog toga ćemo (...) zajedno s ministrom zdravstva potpisati uredbu o obustavi letova s Velikom Britanijom", napisao je Di Maio na Facebooku, ne navodeći kada će ta mjera stupiti na snagu.

"Naš je prioritet zaštititi Italiju i naše sunarodnjake", zaključio je Di Maio.

Iako Di Maio nije ponudio više detalja, smatra se da letovi koji danas stižu iz Velike Britanija u Italiju neće biti zahvaćeni ovom zabranom. Kako navodi informativna mreža Sky TG-24, ukrcaji na letove u Veliku Britaniju već su zaustavljeni u Fiumicinu, glavnoj rimskoj zračnoj luci.

O zabrani letova razmišlja i Francuska. U Francuskoj se spominje i zabrana putovanja vlakom iz Velike Britanije. 

Španjolska je vlada od Europske komisije i Europskog vijeća zatražila zajednički, koordinirani odgovor na situaciju, a ističu da će djelovati u cilju obrane interesa i prava španjolskih građana. 

Europska komisija nije još odgovorila na upite novinara AFP-a o tome hoće li zabrana dolaska putnika iz Velike Britanije biti preporučena za sve države članice Europske unije. 

Ako bi se ovi zastoji u putovanjima nastavili i u siječnju, to bi moglo dodatno pogoršati prometne probleme koji već postoje zbog Brexita jer Velika Britanija napušta jedinstveno tržište EU-a.

Sve ovo gurnuo je do ruba mnoge Britance, a tamošnji mediji imaju sve manje strpljenja za Johnsona. Naime, nakon što je Boris objavio da je Božić praktički otkazan zbog novog, zaraznijeg soja koronavirusa, novine i portali krenuli su s tiradom protiv premijera. 

Naime, prošlog je tjedna Johnson najavio petodnevno popuštanje mjera tijekom božićnih blagdana i na taj način ljudima dao nade, no sada su milijuni razočarani. Telegraph  u komentaru s naslovom "Pazi se Borise bijesa naroda da na kraju ti bi završio u suzama" navodi da su mnogi zbog toga pretrpjeli i veće troškove, što se moglo izbjeći razumnijim pristupom. Time je Johnson nanio nepotrebnu štetu svojem ugledu i ugledu svoje vlade, čija je vjerodostojnost već narušena. 

To je stanje potpunog kaosa, a na kraju vlada ispada neorganizirana. Ne postoji razumno objašnjenje za ovakvo ponašanje, s obzirom na to da ova situacija eskalira već tjednima, piše Telegraph.

Pariz, Berlin i EU razgovarali o novom soju virusa u Velikoj Britaniji

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel razgovarali su u nedjelju telefonom o novom soju koronavirusa koji se širi u Velikoj Britaniji i zbog kojega su neke europske zemlje obustavile letove u tu zemlju, priopćila je Elizejska palača. 

Francuski predsjednik, njemačka kancelarka, predsjednica Europske komisije i predsjednik Europskog vijeća razgovarali su u vrijeme dok Nizozemska, Belgija i Italija obustavljaju putničke letove s Velikom Britanijom.

Španjolska je zatražila od Bruxellesa "koordiniran" odgovor EU-a u vezi s obustavom letova iz Velike Britanije, nakon otkrića novog soja koronavirusa u toj zemlji, objavila je u nedjelju španjolska vlada.

"Želimo zaštititi prava europskih građana putem koordiniranja i sprječavanja jednostranih mjera", navodi se u vladinu priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njezin europski ogranak za AFP.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koji preporučuje svojim zemljama članicama da "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

Kako navodi WHO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", opet po "prvim informacijama".

No nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se i o tome istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao "jasniju sliku o osobinama novog soja", rekla je glasnogovornica WHO-a za Europu, odgovarajući na upit AFP-a.

"Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju", ističe UN-ova organizacija.

Na svjetskoj razini WHO preporučuje "svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, napose ako se otkriju iste problematične mutacije".

19. travanj 2024 05:06