StoryEditorOCM
ForumPODACI STOŽERA

Broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj porastao: potvrđena još 92 oboljela, Capak poručio da je dobro što nema novih žarišta

Piše PSD.
15. srpnja 2020. - 14:11

Broj novooboljelih Hrvatskoj u posljednja 24 sata je 92, čime je ukupan broj  u zemlji narastao na 3953.

Aktivnih slučajeva je 1204, a oporavljeno je 2639 osoba. Do sada je testirano 97.724 osobe a od toga 1804 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, a pet ih je na respiratoru. Preminulih danas nema, a u samoizolaciji su 5002 osobe. Zdravstvenih ranika je aktivno bolesnih 83, a u samoizolaciji ih je 498.

- Danas je brojka veća nego jučer ali nema novih žarišta, sve je vezano uz već poznate situacije: okupljanja, vjenčanja, događaj u Đakovu. Jedino je nešto viša brojka u Karlovačkoj županiji, a svi slučajevi su vezani uz jednu obitelj gdje se većina članova zarazila, i uz ranije pozitivne osobe u Ogulinu. Ostale brojke su uobičajene.

Jučer ste me pitali o češkim turistima. Mi smo jučer uputili upit češkim zdravstvenim vlastima oko toga jesu li se zarazili u Hrvatskoj, do sada nam još nisu odgovorili precizno pa vam još uvijek dugujem odgovor jesu li se oni zarazili kod nas ili ne, poručio je Capak.

Damir Trut je najavio obavezu nošenja maske na još nekim mjestima:

- Donesena je odluka o dopuni odluke o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maske za lice. U odluci je dodano da maske moraju nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, i stranke koje dolaze onamo. Isto tako i zaposlenici uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama. Odluka danas stupa na snagu, rekao je Trut.

- To su sada pošte, banke i sve druge institucije, npr. šaltersko poslovanje, MUP u Petrinjskoj i sl., svuda gdje ljudi dolaze u bliski kontakt, stoje u redu, čekaju uslugu... Do sada je to bila preporuka a sada je obaveza, frizeri, pedikeri i ostale uslužne djelatnosti, pojasnio je Krunoslav Capak.

Upitan o tome hoće li se škole otvoriti na jesen ili će se nastaviti s online nastavom, Capak je odgovorio: 

- Još je prerano govoriti o tome. Imamo u vidu tu situaciju, ljeto će brzo proći i početkom 9. mjeseca će trebati donijeti tu odluku a ona ovisi o tome kakva će biti situacija. Iz iskustava drugih zemalja koje su otvorile škole možemo reći da se nije dogodilo ništa loše.

08. svibanj 2024 16:21