StoryEditorOCM
ForumPOČELA SEZONA

Brojke zaraženih divljaju zbog trostrukog sudara respiratornih virusnih bolesti, liječnik savjetuje kako se zaštititi od koronavirusa i gripe

Piše PSD
30. listopada 2022. - 16:38

Respiratorni sincicijski virus, čest uzročnik infekcije dišnih puteva u Americi je u punom zamahu, piše Portal Zdravlje.

Osim RSV-a, pacijenti su trenutačno na meti gripe i koronavirusa, odnosno trostrukog sudara respiratornih virusnih bolesti. 

U Republici Hrvatskoj također su potvrđeni prvi slučajevi gripe. Brojevi zaraženih trenutno su niski zbog lijepog vremena koji ljudima omogućuje boravak na otvorenom i zračenje prostorija. Prisutan je među hrvatskim pacijentima i RSV, zbog kojeg je hospitalizirano dvoje djece na Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, piše Portal Zdravlje.

Ove je podatke za medije potvrdio prof.dr.sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u prethodno spomenuoj bolnici.

– RSV ima svoje sezonstvo i kod nas je prisutan. Svake dvije godine imamo veliku epidemiju. Rane, velike epidemije krenu sredinom 11. mjeseca. Preko ljetnih mjeseci i rane jeseni godinama nismo detektirali nijedan slučaj RSV-a. Sada smo i ovog i prošlog ljeta imali bolesnika s RSV-om kada ih u to doba ranije nikad nismo imali, objasnio je Tešović.

Dodao je kako ove godine od virusa obolijevaju i starija djeca, dok su do sada najčešće zaraženi bili dojenčad i djeca do dvije godine.

– Sada kad nema mjera zarazili su se i svi oni koji to dosad nisu i možemo očekivati veći broj oboljelih, rekao je. 

Cjepivo protiv respiratornog sincicijskog virusa još ne postoji, dostupna je samo imunoprofilaksa namijenjena za rizične populacije. Tešović je objasnio kako će i ona morati biti prilagođena ranom početku sezone te apelira na ljude da se cijepe protiv gripe, kako bi se zaštitili od hospitalizacije.

 

06. lipanj 2023 02:38