StoryEditorOCM
ForumDAN POBJEDE

Budnicama u kišnom Kninu počelo obilježavanje Oluje, za sada nema uzvanika i građana kao prethodnih godina, loše vrijeme je mnogima pomrsilo planove

Piše Saša Ljubičić
5. kolovoza 2021. - 08:33

U Kninu se, unatoč kišnom vremenu, okupio priličan broj uzvanika sa svih strana Hrvatske, ali ni približno onoliko koliko ih je bilo posljednjih godina. Gostiju i građana Knina koji će svečano obilježiti dvadeset i šestu obljetnicu vojno-redarstvenu akcija "Oluja" je manje, ali zato je policajaca koji nadziru sve prilaze Kninu i ima ih na svakom uglu, više nego ikada.

Sve je krenulo već u 6 i 30 sati ujutro budnicama ulicama Knina. Na stadionu NK Dinara, gdje se održava središnja svečanost obilježavanja "Oluje", priređen je taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja koji će se moći razgledati do 14 sati.

Sukladno utvrđenom programu, službeni dio proslave "Oluje", kreće svečanošću polaganja vijenaca kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu dr. Ante Starčevića. Vijenac će najprije položiti predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, a nakon njega i predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri, te izaslanstvo Sabora koje će voditi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Početak središnje svečanosti na stadionu NK Dinara i Kninskoj tvrđavi počet će u točno u 9 i 40 h. Na Kninskoj tvrđavi bit će ceremonija podizanja hrvatske zastave, a na stadionu NK Dinara čitanje povjesnice VRO Oluja 95.

Tijekom čitanja povjesnice bit će ispaljeni počasni plotuni te pročitana imena poginulih i nestalih branitelja u VRO Oluja. Slijedi minuta šutnje, te prelet aviona MIG-21. Za 10 i 15 h planirani su prigodni govori, a od 11 sati program akrobatske grupe Krila Oluje.

U 11:45 sati održat će se misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu koju će u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Za 20 sati predviđen je na Kninskoj tvrđavi koncert Orkestra oružanih snaga. Koncert će se održati bez publike. Za 22 sati planiran je vatromet.

Prije 26 godina, 5. kolovoza 1995. godine, operacijom Oluja u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen je cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. U operaciji je oslobođeno oko 11.000 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

25. travanj 2024 06:44