StoryEditorOCM
ForumSPAS ZA NEZAPOSLENE: TRAŽI SE 17 TISUĆA RADNIKA!

Čak 17 hotelskih kuća već regrutira radnike za novu sezonu po Slavoniji i Zagorju

9. prosinca 2016. - 11:51
konobar

Najveći domaći i strani hotelijeri već se pripremaju za sljedeću sezonu - izvještava Jutarnji list.

Većina hotelskih kuća tijekom studenoga i prosinca odradila je prvu turu regrutacije novih radnika - najviše konobara, kuhara, radnika u servisima i slično, a većina je po sezonske radnike pohitala u Slavoniju, gdje su se posljednjih tjedana održavali intervjui i prezentacije hotelskih kuća.

“Slavonija je tradicionalno jaka kad je riječ o ugostiteljskim školama, a iskustvo nam je pokazalo da se tu doista može naći dobra radna snaga pa je logično da tamo provodimo naše regrutacijske procese”, kaže direktor operacija Jadranka hotelaRikardo Hesky. Ta hotelska kuća s Malog Lošinja ove je godine “agresivno” krenula u potragu za novim sezoncima.

Besplatna edukacija

Osim u dogovoru s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje koji im je u Slavoniji uputio slobodan kadar na razgovore, kompanija je na lokalnim tržištima nastupila i s medijskom akcijom pa su sezonske radnike tražili preko lokalnih novina, radija i televizije.

Tijekom ovog tjedna u Slavoniji su sezonce regrutirala dva tima Jadranka hotela od kojih je jedan obilazio istok - točnije Slavonski Brod, Slatinu, Viroviticu i Bjelovar, a drugi se zaputio u Osijek, Vinkovce, Vukovar i Županju.

“Intervjuirali smo više od 300 kandidata, a na kraju smo s njih 120 zaključili neku vrstu suradnje koja im jamči zapošljavanje u sezoni. S poslom će početi u travnju ili svibnju sljedeće godine. Prije toga slijedi edukacija tijekom koje radnici dobivaju minimalnu plaću, a mi im osiguravamo smještaj, dva obroka i edukaciju”, pojasnio je Hesky proces zapošljavanja i najavio da selekcija ni približno nije gotova te da će tvrtka biti u potrazi za još najmanje 150 sezonaca. Nažalost, često se pokaže da jedan dio radnika koji pristupe selekcijskom procesu hotelijerskih kuća nije dovoljno educiran niti zainteresiran za radna mjesta, a najviše problema postoji s radnim mjestom konobar, za koje hoteli više kategorije traže poznavanje dva strana jezika.

Osim Jadranka grupe, u potrazi za radnicima su i ekipe Valamar Rivijere koje u regrutaciju kreću početkom 2017., Maistre, Bluesun hotela, kao i Lukšić grupe, a pitanje je hoće li uspjeti naći dovoljno kadra s obzirom da se procjenjuje kako ih je već u ovoj sezoni nedostajalo 18 tisuća. Radnici odlaze iz Hrvatske jer konobar vani može postići znatno bolju cijenu nego kod kuće, a ovdje ga pak muči i sezonalnost jer je gotovo šest mjeseci bez radnog mjesta. Radnike aktivno traže i službe Bluesun hotela u vlasništvu Jake Andabaka.

Stroga selekcija

Trenutačno su u fazi zaprimanja prijava, a 2. i 3. prosinca održali su i sajam poslova u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici pa dio njihove radne snage dolazi iz Zagorja, ali i Dalmatinske zagore.  Kako su nam potvrdili u HZZ-u, dosad je interes za zapošljavanje u 2017. godini izrazilo 17 hotelskih kuća u kojima su djelatnici Zavoda dosad odradili 892 posjeta i dobili informaciju o potrebi za 17.000 sezonaca. Od 1. listopada, selekcijski su procesi u suradnji s HZZ-om organizirani u 15 kontinentalnih područnih ureda, na kojima su kandidati prolazili tri selekcijska kruga: pismenu prijavu, predselekciju i kratki intervju te na kraju testiranje.

23. travanj 2024 14:37