StoryEditorOCM
ForumPRESICA STOŽERA

Capak: Na početku sezone lošiji smo nego lani, a imamo cjepivo. Božinović: Treba postrožiti kontrole u klubovima na obali, otvorene su i druge opcije

Piše PSD
16. srpnja 2021. - 11:48

Jadranska Hrvatska od jučer više nije zelena, nego narančasta na koronakarti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), i to kao posljedica rasta broja novozaraženih, čime smo se svrstali u društvo već prije "obojenih" zemalja Mediterana ovisnih o turizmu, kao što su dijelovi Španjolske, Portugala i Cipra.

Od 11 sati pratimo konferenciju za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na kojoj će biti govora o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, vezanoj za pandemiju koronavirusa.

Prvi je govorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

- Na početku turističke sezone smo lošiji nego što smo bili na početku prošlogodišnje sezone, što je još jedno upozorenje da trebamo poštivati mjere. Sada imamo cjepivo, a lani ga nismo imali. Trebamo se cijepiti. 31,4 je prosječna incidencija, najvišu ima Zadarska županija. Hrvatska je na 12. mjestu po 14-dnevnoj incidenciji u Europi. Što se tiče mortaliteta smo na 20. mjestu ljestvice Europske unije. Udio današnjih slučajeva na populaciju je 3,3, rekao je Capak.

Nakon njega govorio je ministar Vili Beroš.

- Covid-19 je opaka bolest, virus je još uvijek među nama, ali imamo sve preduvjete da opet zazelenimo našu obalu i da sačuvamo turističku sezone. Imam jasne mjere i moramo ih se pridržavati. Nabavili smo dovoljne količine besplatnog cjepiva. Možete doći na punktove bez najave, imamo i covid potvrde koji već sada mogu omogućiti na staro normalno. Ne zanemarujemo činjenicu da je uvijek lakše biti destruktivan nego graditi povjerenje, rekao je.

- Vrlo smo transparentno smo objavili anketu o cijepljenju u Ministarstvu zdravstva, ali nakon dodatne animacije zaposlenika koja pokazuje da je stupanj procijepljenosti 63%, a uz preboljele imamo 74% onih koji su imuni. Taj podatak ohrabruje ali i obvezuje na daljnje korake, poručio je Beroš.

Potom je govorio ministar Davor Božinović.

- Sva okupljanja koja nije moguće epidemiološki kontrolirati predstavljaju izvjesno žarište. Jasno nam je da mladi ljudi žele provod, znaju da za njih zaraza ne predstavlja veliku životnu ugrozu, ali svaka zaraza se broji, a njihov rezultat je ad je jadranska Hrvatska ušla na narančastu kartu ECDC-a. To je posljedica činjenice da RH prima veliki broj turista. Sada ih je 750.000 u Hrvatskoj, rekao je.

- U skladu s tim moramo uskladiti naše odluke, o kojima ćemo prije toga razgovarati. Činjenica da se nešto možda postroži u priobalju ne mora značiti da se primjeni na kontitnentu, koji nemaju tu vrstu izazova kao u turističkim krajevima Hrvatske. Sve što piše u odlukama se zapravo treba provoditi. Nisu one napisane da bi se samo napisale. Ako se događaji ne mogu kontrolirati treba ih zabraniti. Ako vidite da je na jednom mjestu više od 100 ljudi, a ne možete za svakoga utvrditi epidemiološki status, taj događaj treba zabraniti. To se mora primijeniti na lokalnoj razini, poručio je.

Kaić je rekao da smjesta treba prekinuti noćne partyje, hoće li biti tavih odluka?

- Mi moramo voditi računa o svim aspektima takve odluke. Mi epidemiolozi smo uvijek za oštrije mjere, ali smo zaključili da čemo imati na pooštravanje mjera kontrole i testiranja na ulasku u takve objekte, ali ako se nastave, otvorene su i sve druge opcije. Treba pojačati kontorlu na ulasku u takve objekte, rekao je Capak.

Obveza cijepljenja?

- Sve opcije se analiziraju, ali u ovom trenutku nismo blizu odluke o obvezi cijepljenja. Bliži smo edukaciji i podizanju svijesti o potrebi cijepljenja. Covid potvrde su da način da se poveća klub sigurnih, morat ćemo ih prihvatiti, one su dokaz sigurnosti za druge osobe. To su elementi o kojima raspravljamo, rekao je Beroš.

Narančasta obala, mjenjaju li se kriteriji za ulazak u Hrvatsku?

- Kategorija narančaste ne mijenja ništa, ali činjenica je da kad krene infekcija brže se širi nego što se zaustavlja. Teško da možemo smanjiti broj zaraženih u kratkom periodu, ali to povećanje nije isto ide li 1,2 posto tjedno, ali eksponencijalno raste, pa država ulazi u crveno, ali to nema veze s ulaskom u Hrvatsku, nego ima veze s povratkom iz RH.

Ako nismo suočeni s dolascima iz pogođenih regija, ostat ćemo otvoreni. Mnoge države mogu svojim građanima zakomplicirati odluku da odu Hrvatsku, kao što imamo odluku u Njemačkoj, da je jedna naša županija (Zadarska) u crvenom. Oni demotiviraju građane da odlaze u tu regiju. Mogu im uvesti karantenu, odgovorio je na pitanje novinara Božinović.

21. ožujak 2023 08:52