StoryEditorOCM
Forum71 NOVI SLUČAJ

Capak otkrio da imamo nova žarišta: momačku večer, vjenčanje, sprovod i karmine

Piše JL/PDS
29. srpnja 2020. - 15:03

U Hrvatskoj je zabilježen 71 novi slučaj zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, pa je trenutno 754 aktivnih slučajeva zaraze, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer Civilne zaštite.

U Hrvatskoj danas imamo 753 aktivna slučaja koronavirusa, od kojih su 132 osobe su na bolničkom liječenju, s osam pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirane su 1632 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 4.993 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 71 u protekla 24 sata.

Do sada se 4.099 osoba oporavilo, a preminula je stotinu četrdeset i jedna osoba. Ukupno su testirane 115.722 osobe, od toga 1.632 u protekla 24 sata.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak poručio je da imamo nova žarišta.

- Radi se o žarištima prije svega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Novooboljeli su vezani za vjenčanje u Hrvacama. Nova situacija su i sprovod i karmine u Imotskom. U Vukovarsko-srijemskoj županiji novooboljeli su vezani s momačkom večeri, a vjenčanje se održalo u Našicama jer je stožer u Vukovarsko-srijemskoj županiji smanjio broj ljudi koji mogu biti na vjenčanjima - poručio je Capak i dodao da su najveći problem i dalje veća okupljanja građana.

image
Nacionalni stožer

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je sve organizatore većih okupljanja, poput svadbi, zamolio da se drže preporuka HZJZ-a.

- Ukupna epidemiološka slika ovisi o ponašanju svakog od nas - rekao je.

Govoreći o sklapanju predugovora za nabavu eventualnog cjepiva za koronavirus, ministar Vili Beroš rekao je da se Hrvatska priklonila inicijativi Europske komisije, ali i dodao da se sve inicijative baziraju na vrlo optimističnim prognozama.
 

- Ove inicijative nisu financijski obvezujuće za državu, ali sigurno je da o tome razmišlja i Europska komisija - rekao je Beroš.

Zamoljen da komentira recentne izjave predsjednika Zorana Milanovića o nejasnim ovlastima Nacionalnog stožera, ministar Božinović je poručio da može samo "reciklirati" izjave koje dao ranije, a kojima se isticalo da je stožer isključivo stručno tijelo koje radi unutar predviđenih ovlasti.

image
Goran Stanzl/Arhiv/pixsell

 - Mi od 0 do 24 svaki dan pratimo situaciju i epidemiološku sliku. To znači brzo donošenje odluka i uključenost svih resora koji o tome trebaju nešto reći - primjer toga je održavanje Sinjske alke u vezi koje smo u stalnom kontaktu s organizatorima. Cijelo vrijeme pokušavamo naći balans između gospodarskih aktivnosti i preporukama za obuzdavanje epidemije i to sve komuniciramo s hrvatskim građanima. Zbog svega toga je Hrvatska šampion turizma u Europi - poručio je Božinović.

Zamoljen da komentira izjave oporbenih političara da je izgubio kredibilitet zbog dozvole zastupniku HSLS-a i članu parlamentarne većine Dariju Hrebaku da ide u Sabor na glasanje o Vladi, Krunoslav Capak podsjetio je da je svojedobno rekao i da bi osobama u samoizolaciji trebalo omogućiti glasanje na izborima.

- Dakle, ja ne mislim da je u slučaju Hrebaka napravljena greška. Gospodin Hrebak se testirao na koronavirus, i kad je dobio negativan test zatražio je mišljenje o tome što to znači. Ja samu mu kao liječnik napisao mišljenje da to znači da u narednih 36 sati nije zarazan. To je moja dužnost kao liječnika, ako se zatraži moje mišljenje, da ga ja napišem. U medicini često imamo situacije koje nisu crne ili bijele i liječnici često od nas traže mišljenje - zaključio je. 

18. travanj 2024 03:09