StoryEditorOCM
ForumRAST BROJA OBOLJELIH

Capak: "Stanje nije dramatično, ali ako se trend nastavi, na stol će doći pooštravanje mjera"

Piše Zadarski.hr
18. lipnja 2020. - 19:27

Nakon što je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 11 novih slučajeva koronavirusa, o svemu je za N1 govorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 

Istaknuo je da je virus još uvijek među nama te da se i dalje preporuča higijena ruku, dezinfekcija prostora, kao i držanje fizičkog razmaka. 

'Ključno je držanje fizičkog razmaka. 11 slučajeva nije dramatično. Nije bilo za očekivati da se infekcija neće prenijeti, svi imaju izvor u nama susjednim zemljama, iako je bilo i lokalne transmisije. Osnovni izvor zaraze je u inozemstvu', kaže Capak i dodaje da se onima koji imaju simptome bolesti ne preporuča dolazak u Hrvatsku.

'Preporučaju im se određene mjere kad putuju u Hrvatsku. Ovo su naši građani koji su putovali i donijeli infekciju.'

Upitan o tome hoće li doći do zatvaranja granica sa zemljama u kojima su nastala nova žarišta, Capak je rekao da granice zapravo nikad ni nisu bile potpuno zatvorene. 

'Nikada nismo potpuno zatvorili granice, uvijek je bilo izuzetaka, ali smo malo liberalizirali. Ovdje se radi o trećim zemljama gdje mi možemo modificirati određene mjere.'

Iako tvrdi da današnjih 11 novih slučajeva nije dramatična brojka, Capak ističe da će doći do ponovnog pooštravanja mjera u slučaju da se nastavi trend povećanja broja novooboljelih. 

Osvrnuo se i na serološka testiranja. Do sada je napravljena studija 1100 ispitanika, a pokazalo se da je manje od dva posto njih bilo u kontaktu s koronavirusom. 

'Malo je građana došlo u kontakt. Napravili smo i dvije subpopulacije, građevinskih stručnjaka testirano je nešto više od 130, a testirali smo i naše zaposlenike. Testirat ćemo sve olimpijce i vrhunske sportaše, bit će manje od 200 ispitanika', rekao je Capak.

Na kraju se osvrnuo i na nadolazeće parlamentarne izbore, no nije odgovorio na pitanje koliko bi trebalo biti novooboljelih da dođe do odgode izbora. Istaknuo je i da su navodi o tome da se brojkama novooboljelih manipulira u izborne svrhe 'notorna glupost'.

'To je kao da kirurg operira srce umjesto bubrega, to je nešto što je neprihvatljivo u zdravstvenoj struci', rekao je za N1 Krunoslav Capak.

25. travanj 2024 10:04