StoryEditorOCM
ForumMARIJA BUBAŠ IZ HZJZ

Capakova pomoćnica: Nije utvrđena povezanost AstraZenece s tromboembolijskim slučajevima i zato nastavljamo s cijepljenjem

Piše PSD
15. ožujka 2021. - 18:49

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš u Dnevniku N1 govorila je o cjepivu AstraZeneca navodeći da nije utvrđena povezanost cijepljenja s tromboembolijskim slučajevima.

Bubaš kaže da ne može komentirati je li vrijeme da proizvođači cjepiva snose odgovornost zbog neisporuke cjepiva prema dogovoru. Sve više europskih zemalja obustavilo je cijepljenje AstraZenecom, no u Hrvatskoj to još uvijek nije slučaj.

“Otprilike 17 milijuna doza ili malo više potrošeno je u Europi, uključujući i Ujedinjeno kraljevstvo i do danas EMA nije potvrdila uzročno-posljedičnu povezanost niti s jednim tromboembolijskim slučajem. U Hrvatskoj smo imali ukupno desetak poremećaja koagulopatije na sva cjepiva koja su primijenjena. Od toga je samo jedna prijava vezana za AstraZenecu za koju nije utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem. Dakle, za sada je stav da se s cijepljenjem nastavlja, a vidjet ćemo u sljedećim danima što će se događati na razini EU”, kazala je Bubaš.

Osvrnula se i na smanjenu isporuku cjepiva protiv covida-19.

“Kupiti određenu dozu cjepiva ne znači da su one proizvedene u treptaju oka niti da su odmah sada dostupne. Proizvodnja je u tijeku. Pfizer je neko vrijeme jako smanjio dostavu cjepiva zato da povećaju proizvodne mogućnosti. Činjenica je da se odjeća nedostatak, tako je u svim zemljama. Niti mi nismo izuzeti. Nadam se da će Pfizer uspjesti to nadomjestiti, ali vidjet ćemo što će se događati. Nemamo garanciju, nitko nema garanciju, o količinama koje će se isporučivati, pogotovo ne na dugi rok”, pojasnila je Bubaš.

Komentirala je postoji li mogućnost da se omogući interventni uvoz nekog cjepiva.

“Razmišlja se o tome. Međutim, ni to nije jednostavno. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati i hoće li biti potrebe za interventnim uvozom”, poručila je Bubaš.

16. travanj 2024 12:29