StoryEditorOCM
ForumKRASNO

Čelnik WHO-a odgovorio na pozive za humanitarnu pomoć Gazi: ‘Bit ću iskren, to je zbog katastrofalne situacije nemoguće‘

Piše Hina
10. prosinca 2023. - 17:25

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u nedjelju je rekao da je gotovo nemoguće poboljšati "katastrofalnu" zdravstvenu situaciju u Gazi čak i ako prođe izvanredna mjera WHO-a o osiguranju snažnijeg medicinskog pristupa. Mjerom koju podržavaju Afganistan, Katar, Jemen i Maroko traži se pristup Gazi za medicinsko osoblje i potrepštine, a od WHO-a da dokumentira nasilje nad zdravstvenim radnicima i pacijentima te osigura sredstva za obnovu bolnica. 

"Moram biti iskren s vama: ti zadaci su gotovo nemogući u trenutnim okolnostima", rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tedros je 34-članom odboru u Ženevi kazao kako su zdravstvene potrebe u Gazi eksplodirale te da se širi i rizik od bolesti, a da je paralelno zdravstveni sustav reduciran na trećinu kapaciteta u odnosu na predratno vrijeme. 

Bolnice u Gazi pod žestokim su zračnim napadima, a dio njih je opkoljen ili napadnut u sklopu izraelskog odgovora na Hamasov napad 7. listopada. Oni koji su ostali u bolnicama su preopterećeni zbog broja ljudi koji stižu, a operacije se često provode bez anestetika. Baza podataka WHO-a pokazuje da je od 7. listopada bilo 449 napada na zdravstvene ustanove na palestinskim područjima. 

Tedros je upozorio da će zbog sigurnosne situacije biti teško ispuniti zahtjeve odbora, pa je izrazio duboko žaljenje što Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije izglasalo poziv na primirje u Pojasu Gaze. Trinaest od ukupno petnaest članica podržalo je tu rezoluciju, Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je suzdržano, a Sjedinjene Države su kao stalna članica iskoristile svoje pravo veta i blokirale ju. 

"Opskrba zdravstvenih ustanova postala je ekstremno teška te ju snažno ugrožava sigurnosna situacija terenu i neadekvatna opskrba izvan Gaze", rekao je Tedros. 

image
Nicolas Liponne/Hans Lucas Via Afp

Palestinska ministrica zdravlja Mai al-Kaila u obraćanju videovezom govorila je o kroničnoj nestašici lijekova. 

"Hitnost situacije ne može se dovoljno naglasiti", rekla je. 

Predstavnik SAD-a u odboru najavio je da se neće usprotiviti tekstu prijedloga, što znači da bi kasnije u nedjelju mogao biti izglasan. Kritizirao ga je Izrael koji tvrdi da je premalo usredotočen na ono što opisuje Hamasovim korištenjem civila za živi štit i smještanjem zapovjednih centara unutar bolnica. 

"Ako će ovo zasjedanje služiti ikojoj svrsi, bit će za ohrabrivanje Hamasovog djelovanja", rekao je veleposlanik Izraela Meirav Eilon Shahar

Izvanredne sjednice WHO-a su rijetke i odvijaju se tijekom zdravstvenih kriza, uključujući pandemiju covida-19 2020. i epidemije Ebole u Africi 2015. godine. 

27. travanj 2024 12:23