StoryEditorOCM
ForumPROGOVORILA SUPRUGA SPAŠENOG UKRAJINCA S BOURBON RHODEA:

Cijela posada poštovala je kapetana Miškića. I on je poštovao njih. Nisu nigdje pogriješili, tragedija se dogodila jer brod nije bio održavan

Piše A.B.K.
8. studenog 2019. - 10:26
ee

Prošlo je više od 40 dana od potonuća broda Bourbon Rhodea. Od 14 članova posade, trojica članova pronađena su živa, četvorica mrtva, a za sedmoricom, među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić još se traga. 

Novinari 24 sata razgovarali su s Elenom Konovalenko, ukrajinskom liječnicom i suprugom Dmytra Marchenka, jednog od trojice spašenih članova posade. Njezin suprug, kazala je, još nije spreman razgovarati o tragediji koju je proživio.

- Ovo je bio njegov prvi posao s Bourbonom. S kapetanom Dinom  Miškićem radio je samo jedan mjesec jer je Dino stigao na brod u rujnu, a moj muž je tamo bio od kolovoza. Dino je s posadom razgovarao na ruskom, a odnos među njima bio je vrlo dobar. Nije bilo nikakvih sukoba između posade i kapetana. Iako ga nisu poznavali otprije, cijela posada ga je poštovala i on je poštovao njih – ispričala je za 24 sata Elena Konovalenko.

Konovalenko je kazala kako je razgovarala sa suprugom Dina Miškića i  pokušavala odgovoriti na njezina pitanja.

- Moj suprug nije spreman razgovarati o jutru havarije. Još mu je prebolno govoriti o tragičnom danu kad je izgubio prijatelje… Oni koji su preživjeli, još uvijek se pitaju kako su u tome uspjeli jer na splavi nije bilo vode. Imali su samo kekse koje je bilo nemoguće jesti bez vode pa su ih pokušavali pojesti s morskom vodom. Splav im je bila okrenuta naopako, a kad su potražili vodu u unutarnjem dijelu, nije je bilo. 27. rujna je cijeli dan kišilo i samo taj dan su uspjeli popiti malo kišnice. Sve ostalo vrijeme, cijeli četvrtak, petak i subotu bili su bez vode. Osim toga, bili su teško ozlijeđeni. Tijela su im bila potpuno prekrivena velikim ranama, ogrebotinama i modricama. Prsluci za spašavanje su im se stalno okretali i derali im uši. Slana morska voda im je nagrizla kožu i oči koje su ih stalno boljele. Jedne večeri moj muž je potpuno izgubio vid.  Ništa nije mogao vidjeti. Meduze su ih stalno pekle. U subotu je svanulo sunčano jutro i kožu na licu im je spalilo sunce. Tada, u to vrijeme, više nisu imali nikakve snage za preživljavanjem – ispričala je Elena prenosi Slobodna Dalmacija.

Na pitanje novinara 24SATA o tome jesu li Dino i posada u nečemu pogriješili, odgovorila je kako je sve bilo po pravilima te da je brod potonuo jer nije bio propisno održavan i kvalitetno popravljen.

Nakon svega što su prošli, Elena je otkrila kako Dmitro i njegovi kolege nisu dobili psihološku pomoć na povratku kući.

- Na Martiniqueu su razgovarali s psihijatrom, ali oni koji su se vratili kući još uvijek ne mogu potražiti pomoć psihijatra ili psihologa zato što im osiguranje ne pokriva te troškove. Ne znamo što se sada događa, ali oni trebaju opširnu medicinsku terapiju – kazala je i dodala kako ne zna koliko će vremena proći dok se oporave od tragedije.

- Život nam je samo stao, ne znamo kako ćemo nastaviti dalje. Izgubili smo volju za opstankom. Imali smo planove za naš zajednički život i za njegovu karijeru. Iako Dmitro ima odlične preporuke za posao, više ne može raditi na moru i ne znamo hoće li ikada moći – ispričala je supruga ukrajinskog pomorca.

 

18. travanj 2024 07:38