StoryEditorOCM
ForumJEDIMO KOLAČE?

Cijene kruha bujaju: štruca je 12 kuna, a najkasnije do Uskrsa mogla bi se plaćati po 15. Stariji građani bit će u dilemi kupiti kruh ili lijekove

Piše PSD
26. ožujka 2022. - 14:09
Ako rastu cijena pšenice na svjetskim burzama dodamo i porast cijena svih energenata, neminovan je porast cijena pekarskih proizvoda, kaže Nada Barišić, direktorica udruženja mlinsko-pekarske industrije ŽitozajednicaRanko Šuvar/Cropix

Jednoglasno su u Saboru prošle Vladine mjere za spas građana od rasta cijena hrane i energenata. Vrijede od travnja, ali već su poskupjeli svi pekarski proizvodi. Običan bijeli kruh trenutačno se prodaje u prosjeku za 12 kuna, no po svemu sudeći već do Uskrsa plaćat ćemo ga i 15.

Valu viših cijena ne nazire se kraj, život je svakim danom sve skuplji.

Cijene u pekarnicama diljem zemlje na rekordnoj su razini! Zbog poskupljenja kruha, građanima bi mogle ostati samo mrvice, izvještava RTL.hr.

image

U Saboru su jednoglasno prošle Vladine mjere za spas građana od rasta cijena hrane i energenata. Vrijede od travnja, ali već su poskupjeli svi pekarski proizvodi

Damjan Tadić/Cropix

"Jedan perec 5 kuna tu dolje u pekari, je li to normalno? – Nije!", kazala je Nada Nosković iz Zagreba.

"Sad sam bila u pekari i sve je poskupjelo – kruh, peciva, sve!", kaže Nevenka Katalinić iz Zagreba.

Svjetske burze i kvartovske pekare

"Sve, u pekari je grozno. Ja znam da sam prije kupovala kruh što je bio 4 kune, sad je već 7 kuna", rekla je Marijana Markočić iz Zagreba.

Bez iznimke, poskupjeli su svi pekarski proizvodi. Cijena običnog bijelog kruha u prosjeku je narasla za kunu, i trenutačno se 900 grama prodaje za 12 kuna. No, poskupljenjima tu nije kraj, uskoro bismo štrucu mogli plaćati i 15 kuna!

"Ja mislim da se ta cijena može očekivati i prije Uskrsa, ovako kako je krenulo sigurno, ako ne još i prije", poručio je Miroslav Trajković, vlasnik pekarnice u Zagrebu.

image

Kruh bi uskoro mogao postati užitak za oči, a pakao za džep

Ivana Nobilo/Cropix

"Cijena pšenice je trenutačno na svjetskim burzama oko 400 eura, što je u cijeni kruha ekvivalent 3 kune. Ako uzmemo u obzir da je to osnovna sirovina za preradu i za proizvodnju brašna i ako tome nadodamo i porast cijena svih energenata neminovan je porast cijena pekarskih proizvoda", izjavila je Nada Barišić, direktorica udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednica.

Pekarske proizvode jedemo kao na traci, na godinu 63 kilograma. Svaki peti proizvod koji kupujemo dolazi iz uvoza. Novi udar na džepove najteže pada umirovljenicima.

Kupiti kruh ili lijekove, to je pitanje!

"Oni će sada morati birati, hoće li kupovati hranu i kruh ili ću kupovati lijekove što može utjecati na njihovo zdravlje", poručio je Igor Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Poskupljenja su neizbježna, uvjeravaju pekari, jer cijena sirovine mijenja se na tjednoj bazi.

"Ti naručiš brašno i danas je bilo po jednoj cijeni, i ovaj doveze i kaže sad je dvije kune više i što ćeš ti napraviti, moraš poskupjeti hoćeš-nećeš. Ne možeš iz kilograma tijesta napraviti šest komada kruha da se na glavu popneš", kazao je Trajković.

image

Josip Aladrović: Bitno je da znamo da hrane neće dostajati, da nemamo problem sa žitaricama i zaista ne očekujem da ovakav rast cijena koji neki najavljuju bude realan

Davor Pongračić/Cropix

"Bitno je da znamo u ovom trenutku da hrane neće dostajati, da nemamo problem sa žitaricama i zaista ne očekujem da ovakav rast cijena koji neki najavljuju bude realan", izjavio je Josip Aladrović (HDZ), ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Iako imamo dovoljno pšenice kojom možemo namiriti godišnje potrebe za kruhom, tu istu pšenicu i izvozimo, a kruh i gotove proizvode u tri puta većoj količini i dalje uvozimo, izvještava RTL.hr.

image

Poskupljenje bi barem moglo utjecati na to da se baca što manje kruha, zagrebački biootpad pred bioplinarom u Križevcima

Ranko Šuvar/Cropix
18. travanj 2024 10:50