StoryEditorOCM
ForumOPERUŠANI POTROŠAČI

Cijene se penju u neslućene visine: kilogram pilećeg filea na korak je do prelaska granice od sto kuna, od listopada je poskupio 30 posto!

Piše PSD
6. svibnja 2022. - 18:02
Od pilećeg filea može se spraviti ukusan i zdrav obrok, ako si ga čovjek može priuštiti (ilustracija)Biljana Gaurina/Cropix

Porast cijena u trgovinama kod kupaca je gotovo izazvao učinak stare akcije "Ništa nas ne smije iznenaditi". Unatoč tome, ima još artikala i cijena koji uspijevaju uzdrmati na šokove gotovo oguglale potrošače. Jedan od tih artikala je i pileći file.

Kilogram pilećeg filea varaždinske Koke u jednom hrvatskom trgovačkom lancu prodaje se za gotovo 100 kuna, točnije za 96,49 kuna. Isti proizvod je u listopadu 2021. koštao 74,99 kuna. Dakle, poskupio je za 30 posto.

Proizvođač se pravda povećanjem cijena osnovnih sirovina za proizvodnju stočne hrane, počevši od pšenice, pa do kukuruza, koji nikad nije imao višu cijenu, kao i povećanje cijena repromaterijala i transporta, te energenata, piše Danica.hr kojoj je fotografiju filea s novom cijenom poslao čitatelj.

U gotovo svim objašnjenjima povećanja cijena navode se slični argumenti, iako svi proizvodi nisu poskupjeli 30 posto. S druge strane, točno je da je puno artikala i usluga poskupjelo, samo se jedna stavka čvrsto opire ikakvom porastu. Riječ je o hrvatskim plaćama, koje stoje na razini kada su cijene bile 30 posto niže. Nastavi li se tako, za koji mjesec za plaću bismo mogli kupiti 30 deka pilećega fiela pa ga onda pametno rasporediti, dekagram po danu.

19. travanj 2024 07:16