StoryEditorOCM
ForumBURNA RASPRAVA

Cirkus u Saboru, pljuštale optužbe i uvrede, a ‘pao‘ je i bećarac; ‘Remetinec će vam uskoro bit mali...‘

Piše Hina
21. veljače 2024. - 16:40

Međusobnim optužbama i uvredama, ne birajući riječi, uz recitacije i bećarce, oporba i HDZ otvorili su u srijedu poslijepodne saborsku raspravu o oporbenom prijedlogu da se Hrvatski sabor raspusti i raspišu izbori za novi saziv.

Krajnje je vrijeme za raspuštanje Sabora, Rubikon ste prešli, korupcijom ste premrežili sve institucije, prozvao je HDZ Mostov Nikola Grmoja.

Poručio im je i kako je ono što su napravili zadnjih mjeseci s ‘lex AP-om‘ i Turudićevim imenovanje, znak da Hrvatska može biti spašena samo raspisivanjem izbora i izborom nove vlade koja će se odlučno obračunati s korupcijom.

Iz HDZ-a mu uzvraćaju da je i sam uhvaćen u mrežu kriminala, „petljajući s doušnicima, dilerima“, da SDP i Možemo naziva anacionalnima, a da će sutra koalirati s njima.

image
Damjan Tadic/Cropix

Ivanovićev bećarac

Deset tisuća prosvjednika u subotu je poručilo da nam je dosta, dosta nam je krađe, a krali ste u osam godina sve - asfalt, vodu, diplome, doktorate, institucije, dosta nam je i laži, zarobljavanja, ponižavanja, rekla je vladajućima Sandra Benčić i izazvala seriju reakcija iz HDZ-a.

Vi ćete govoriti o diplomama, vi kao jedna od najdugovječnijih studentica, koliko ste godina studirali, 16, 18, upitala ju je Vesna Bedeković (HDZ).

Dosta nam je vašeg urlikanja i buke bez sadržaja, čovjek bi pomislio na čemu je ova, a onda vidimo da na prosvjedu nešto motate, možete li reći o čemu se radi, upitala ju je Danica Baričević (HDZ).

Vi biste se trebali smiriti, čini se kao da će vas šlagirati, od lijepe metropole napravili ste svinjac, dodala je Majda Burić (HDZ).

Sve je bećarcem ‘začinio‘ Goran Ivanović. „Znam di je Peđa potrošio pare, dao ih je Sandri za cigare“.

HDZ je demantirao njene tvrdnje da se na subotnjem prosvjedu okupilo deset tisuća ljudi, prozvao Možemo da nije želio organizirati doček zlatnih vaterpolista, jer se bojao hrvatskih zastava i domoljubnih pjesama, te činjenice da bi se okupilo više ljudi nego na prosvjedu.

image
Damjan Tadic/Cropix

Pavliček: Saborska većina je interesna skupina

Buru reakcija izazvao je i Marijan Pavliček (HS) ustvrdivši da saborsku većinu čine stranke koje nemaju nikakve ideološke poveznice, da je to interesna skupina. Vrijeme je za izbore, zaslužili ste da se odmorite, da se hrvatski  narod odmori od vas, rekao je HDZ-ovcima.

Jeste li i vi predlagatelj raspuštanja, uz SDP, upitao ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković?

Ako su predlagatelji 50 zastupnika,  znači li to da su u koaliciji, protupitanjem je odgovorio Pavliček.

Krešo Beljak (HSS) izjavio je kako osupnut „gomilom bedastoća“ koju je čuo od HDZ-a. To govori da je HDZ ispucao sve metke, zadnji koji je ispucao je je Turudić, no pucao je sebi u koljeno, kazao je Beljak i prozvao HDZ da je državu doveo na rub propasti.

Tko laže taj i krade, izjavio je zastupnik, praćen smijehom HDZ-ovih zastupnika, kojima je poručio da će im za godinu dana Remetinec biti mali.

Vaši prethodnici na čelu stranke bili su doktori prava, vi ste običan kriminalac, rekla mu je Maja Grba Bujević (HDZ).

image
Damjan Tadic/Cropix


Mlinarić: DP neće sudjelovati u raspravi

Stipo Minarić (DP) kazao je kako ga je sram slušati raspravu i kako DP napušta sabornicu, ali da će glasovati za raspuštanje.

„Ovdje su se outali i Most i HS, mi nismo ni ekstremna ljevica, ali nismo ni sa HDZ-om koji je sa SDSS-om, DP je treći put“, poručio je.

Prijedlog o raspuštanju Sabora, inicijalno je SDP-ov, Klub te stranke u prosincu ga je poslao u proceduru, nakon izbijanja afere Mreža.

Predsjednik Sabora izjavio je kako nije točno da su točku na raspravu pogurali potpisi oporbe, nego njegova odluka.

Ovu sam točku uvrstio danas temeljem vlastite odluke, s obzirom na važnost teme i suprostavljene stavove, rekao je Jandroković.

Da bi oporbeni prijedlog prošao, mora dobiti glasove 76 zastupnika, no mali su izgledi da će se netko od vladajućih prikloni zahtjevu oporbe.
 

27. travanj 2024 18:36