StoryEditorOCM
ForumBROJNE NEPRAVILNOSTI

Čisti se sustav: u Zatvoru u Splitu utvrđeni propusti osiguranja, istraga još traje. U Kaznionici Glina zbog ‘afere Daruvarac‘ smijenjen upravitelj

Piše Katarina Marić Banje
16. travnja 2022. - 13:33

U Ministarstvu pravosuđa i uprave nisu posustali u odluci da uvedu više reda u zatvorski sustav. Nakon izvanrednog stručnog nadzora u Kaznionici Glina smijenjen je upravitelj Željko Šešerin dok se konačni nalaz za Zatvor u Splitu, u kojem je upraviteljica Ana Svalina, još čeka.

Kaznionica Glina se našla na meti ministarstva nakon niza predstavki pravosudnih policajaca koji su se žalili na kolegicu policajku zbog pogodovanja osobama lišenim slobode. Prva prijava datira otprije par godina, a kulminiralo je službenom bilješkom u kojoj je navederno da je pokušala dostaviti Darku Kovačeviću Daruvarcu paket sa zabranjenim sadržajem.

Radilo se o CD-u sa snimkom privatne zabave, koji je dežurni pravosudni policajac pregledao i prijavio slučaj pošto je kolegica policajka urgirala da preda paket mimo reda. Nakon toga se sumnjalo kako je ista policajka pomogla Željku Kovačeviću da dobije visoke ocjene i suglasnost uprave Kaznionice Glina za uvjetni otpust s kazne zatvora od tri godine i devet mjeseci zatvora za premlaćivanje i prijetnje 18-godišnjakinji u Zadru.

image

Pravisudna policajka pokušala je pogodovati Darku Kovačeviću Daruvarcu u Kaznionici Glina

Luka Gerlanc/Cropix

Naime, član njene obitelji je na rukovodećem položaju u Upravi za zatvorski sustav te je to bio jedan od razloga koji su njene kolege navodile kao dokaz da ona može utjecati na status pojedinih zatvorenika. Kovačević je u međuvremenu izašao te je na uvjetnom otpustu do početka listopada kada mu ističe puna zatvorska kazna.

Osim s njim, policajku su povezivali s članom zločinačke organizacije u Splitu gdje je također radila u zatvoru na Bilicama neko vrijeme te s još jednim zatvorenikom s kojim se susrela kada je radila u Zatvoru u Osijeku. On je njeno lice istetovirao na svojim prsima te snimao selfije koje je objavljivao što je također dostavljeno u papirima za ministarstvo.

Navedeno je samo dio razloga zbog kojeg je ministarstvo krenulo u istragu te su nas obavijestili o rezultatima.

- U Kaznionici u Glini prema nalogu ministra pravosuđa i uprave 15. ožujka proveden je izvanredni stručni nadzor Ministarstva. Povjerenstvo za provođenje izvanrednog stručnog nadzora, po završetku istog, predložilo je nekoliko mjera koje se odnose poboljšanje organizacije rada, ujednačavanja radnih procesa i opterećenosti službenika, racionalizacije troškova Kaznionice te mjere koje se tiču razrješavanja potencijalnih sukoba kao i uspostave socijalnog dijaloga.

Uz to, dane su mjere u odnosu na unapređenje poslova osiguranja. Službenik imenovan na rukovodeće radno mjesto upravitelja Kaznionice u Glini premješten je, sukladno Zakonu, na novo radno mjesto u drugo kazneno tijelo - naveli su.

image

Željko Rajić, tereti se kao šef najveće zločinačke udruge u Splitu, u zatvoru je čitao 'Anu Karenjinu'

Privatni album

Bivši upravitelj Gline premješten je za pomoćnika upravitelja Kaznionice u Turopolju. Novi upravitelj kaznionice Glina je dipl. ing. Anđelko Nikolić koji je u zatvorskom sustavu od 1995. godine. Kaznionice Glina mu je četvrta zatvorska ustanova na čijem je čelu.

Policajka koja je pogodovara osobama iz kri miljea trenutno je na bolovanju, a kako neslužbeno saznajemo premjestiti će je na poslove osiguranja pravosudnih tijela da čuva ulaz i kontrolila stranke na jednom od sudova. Osim u Glini, izvanredni stručni nadzor proveden je i u Zatvoru u Splitu.

- U Zatvoru u Splitu je za izvanredni nadzor proveden 04. travnja. Zatvoru je naloženo pet mjera u odnosu na poslove osiguranja, dok je izrada Izvješća u odnosu na drugi provedeni stručni nadzor u tijeku - saznajemo iz ministarstva.

Splitski zatvor je uvijek bio kontorverzan, ali na zao glas je došao u kolovozu 2019. godine kada je iz njega u stanju moždane kome iznesen 18-godišnji Kristian Vukasović iz Jesenica kraj Splita. Mladić je preminuo nakon tri tjedna u bolnici, a za modrice koje je imao na predjelu abdomena, kada je doveden u bolnicu, tadašnji ministar Dražen Bošnjaković je kazao kao postoji mogućnost da ih je nanio sam sebi ili se udario o namještaj.

image

Jana Špero, pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju

Darko Tomas/Cropix

Prava istraga nikada nije provedena, unatoč činjenici da je mladić od četiri mjeseca u istražnom zatvoru u Splitu tri puta bio odveden u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje bi ga držali po dva tjedna. U međuvremenu je tadašnjeg upravitelja zatvora Marinka Bujasa 2020. godine zamijenila Ana Svalina, dotadašnja voditeljica Odjela tretmana.

Unatoč nizu afera u tom zatvoru, među kojima i bijega ubojice prilikom dovođenja na sud, izbijanju nekontrolirane zaraze koronavirusom te stalnom prilivu zabranjenih tvari unutar zidova ustanove, iza upraviteljice je čvrsto stajala Jana Špero, pomoćnica ministra za zatvorski sustav i probaciju. Međutim, nakon pokušaja suicida u ćeliji, kada se zatvorenik izrezao britvicom, zatim premlaćivanja zatvorenika u kojem je ozlijeđen i jedan pravosudni policajac, Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave odlučio je i u Splitu istražiti situaciju.

Osim sigurnosnog stanja istražuju se i putni nalozi za službena putovanja te je upravo to dio stručnog nadzora koji još nije gotov. Iz zatvorske administracije je kopirana obimna dokumentacija te treba vremena dok se sve pregleda i usporedi.

18. travanj 2024 10:14