StoryEditorOCM
ForumCJEPIVO POPUŠTA, VIRUS SE NE DA

Covid se u Europi rasplamsava kao ljetni šumski požar. ‘Epidemija je dobila novi zamah i potpuno je neočekivana u ovoj sezoni.‘ Evo gdje sve rapidno raste...

Piše Hina
23. lipnja 2022. - 12:58

Europske zemlje bilježe značajan porast slučajeva Covida-19 potaknut visoko infektivnim podvarijantama omikrona, što izaziva strah od novog vala s obzirom na pad zaštite koju je pružalo cjepivo i početak ljetne sezone putovanja, javlja CNN.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošli tjedan da "porast stupnja zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne" u cijeloj Europskoj uniji i vjerojatno rezultirati rastom broja slučajeva.

Infekcije su u porastu u više zemalja, uključujući Portugal, Njemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švicarsku i Španjolsku, prema podacima projekta Our World in Data (OWID) Sveučilišta Oxford, koji prati pandemiju.

Nove studije

Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, uspoređujući ih s ranijima, spretnije izbjegavaju imunosni sustav.

To znači da ni prethodne infekcije niti cjepiva ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne.

Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti. Međutim, kao i kod prethodnih valova, povećanje slučajeva moglo bi rezultirati porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

Potencijalni utjecaj jedne od podvarijanti – BA.5 – najočitiji je u Portugalu gdje je potaknuo značajan porast infekcija Covidom. U bolnicama diljem zemlje broj oboljelih je 1896, gotovo jednak kao tijekom prvog omikron vala u siječnju. BA.5 u svibnju je postao dominantan u Portugalu.

U Francuskoj se broj novozaraženih na milijun ljudi gotovo utrostručio od početka mjeseca, a broj hospitalizacija raste prvi puta od početka travnja. Prema najnovijim podacima javnozdravstvene agencije Santé Publique France, BA.5 je porastao na 24 posto sekvenciranih slučajeva u tjednu od 6. lipnja u usporedbi s 18 posto tjedan prije.

Alain Fischer, koji je na čelu skupine koja se bavi cijepljenjem stanovništva u Francuskoj, kazao je u srijedu da nije upitno je li zemlja suočena s novim valom virusa, već koliko bi on mogao biti intenzivan, rekavši da se osobno zalaže za ponovno uvođenje nekih ograničenja kako bi se spriječilo širenje.

image
AFP

"Epidemija je dobila novi zamah i potpuno je neočekivana u ovoj sezoni", izjavio je u nedjelju za francuski radio dr. Benjamin Davido, specijalist za zarazne bolesti u bolnici Raymond-Poincaré nedaleko Pariza.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje broj slučajeva i hospitalizacija naglo raste, čini se da su početak novog vala također potaknuli BA.4 i BA.5, prema Uredu za nacionalnu statistiku (ONS). Najnoviji podaci ONS-a, objavljeni 17. lipnja, pokazali su da infekcije covidom rastu za 43 posto iz tjedna u tjedan, prema medicinskom časopisu British Medical Journal (BMJ).

Christina Pagel, profesorica operativnih istraživanja na University College London, napisala je u tom listu: "Bit ćemo prva (ali ne i posljednja) velika zemlja koja će imati val BA.4.5 nakon što je imala dva prethodna omikron vala".

15. travanj 2024 17:43