StoryEditorOCM
Forum(PO)NOĆNA SJEDNICA

Dalmatinci mrtvom Bandiću oduzeli titulu počasnoga građanina, još je bizarnije zbog čega su mu je uopće i dodijelili...

Piše Dijana Turić
15. svibnja 2022. - 11:20

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Podgore održanoj u kolovozu 2014. godine povodom Dana Općine i njezina zaštitnika Svetog Vicenca, te obilježavanja 250 godina župne crkve Svih Svetih, danas pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dobio je Povelju počasnoga građanina Podgore koju su mu zajednički uručili predsjednik Općinskog vijeća Ivo Mihaljević i načelnik Ante Miličić (nezavisni).

- Tom prigodom, gradonačelnik Bandić predao je predstavnicima Općine ključeve kompletno opremljenog vatrogasnog vozila za potrebe tamošnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva - i dalje stoji na internetskoj stranici Grada Zagreba.

image

Predsjednik Općinskog vijeća Ivo Mihaljević, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i podgorski načelnik Ante Miličić

Grad Zagreb

Naime, prije osam godina podgorska je vlast donijela je odluku o proglašenju Bandića kao laureata javnog priznanja, i to "za unaprjeđenje i razvoj Općine Podgora". Nigdje nije bilo pojašnjeno točno na koji je to način tadašnji prvi čovjek metropole unaprijedio Podgoru, osim što je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu darovao staro navalno vozilo koje gasitelji pod Biokovom nikada nisu upotrijebili, jer nije moglo ''proći'' ni tehnički pregled.

Međutim, dolaskom nove vlasti i načelnice Petre Radić (NLM) Bandiću se oduzima titula počasnoga građanina i to na sjednici Općinskog vijeća čiji je dnavni red imao samo jednu točku - Prijedlog Odluke o opozivu javnog priznanja "Počasnog građanina Općine Podgora" Milanu Bandiću.

Naime, općinska Komisija za dodjelu javnih priznanja na zahtjev Kluba SDP-a i vijećnika Zorana Radonića, jednoglasno je donijela odluku o opozivu s obrazloženjem kako smatraju da ''iskazana čast nije zaslužena s obzirom na dokazanu kriminalnu povijest i preko 250 kaznenih prijava protiv Milana Bandića i njegovih suradnika, čime se nanosi šteta ugledu Općine kao i samoj vrijednosti dodijeljene titule".

- Tijekom povijesti bilo je i zaslužnijih pojedinaca koji su dali svoj doprinos razvoju i promidžbi naše Općine, a nisu proglašeni počasnim građanima. Također, pri dodjeli nije poštovana niti provedena propisana procedura za dodjelu priznanja, a povod je bio poklon vatrogasnog vozila koje je bilo nekvalitetno i neadekvatno za potrebe našeg DVD-a - navodi se u obrazloženju odluke o oduzimanju počasti danas pokojnom Bandiću.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Kako kazuju iz Nezavisne liste mladih Općine Podgora (NLM), početak sjednice bio je zakazan za 20 sati, ali je odgođena zbog nedostatka kvoruma i održana tek u 22.15 sati. Sjednici je nazočilo sedam od ukupno 13 vijećnika (šest predstavnika NLM-a i jedan SDP-a).

- Kao što znate, 2014. godine, prvi put u povijesti naše Općine, dodjeljena je titula počasnoga građanina, ni manje ni više nego čovjeku koji je iza sebe imao preko 250 prijava te bezbroj afera. Titula je dodijeljena na račun poklanjanja vatrogasnog vozila starog više od 30 godina DVD-u "Podgora".

Vozilo zbog neadekvatnog stanja nikada nije korišteno prilikom intervencija te je naposljetku prodano za dijelove. Nakon održane sjednice općinske Komisije za dodjelu javnih priznanja, a na kojoj je jednoglasno prihvaćen prijedlog za opoziv javnog priznanja - titule počasnoga građanina danas pokojnom Milanu Bandiću, o prijedlogu Komisije moralo se očitovati i Općinsko vijeće.

Prijedlog Komisije jednoglasno je prihvaćen te pokokojni Milan Bandić više nije počasni građanin Općine Podgora. Šteta što sjednici nije prisustvovao nitko od predlagatelja dodjele tog javnog priznanja da nam obrazlože svoju tadašnju odluku što bi omogućilo kvalitetniju raspravu, ali nažalost na to ne možemo utjecati - kazuju iz NLM-a.

image
Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix

Da je staro vatrogasno vozilo koje je Bandić darovao Podgoranima bilo neupotrebljivo, povrdio nam je i Stjepko Mrsić, zapovjednik DVD-a.

- Unatoč tome što smo imali nikakav vozni park, vozilo nikada nismo koristili, jer je bilo sporo i imalo je mali kapacitet pa smo ga na koncu prodali i neka mu je laka zemlja. Tada smo imali vozila stara 35 godina, a sada napokon imamo nova koja smo dobili od države - istaknuo je Mrsić.

Što o ukinutom priznanju misli Ante Miličić, bivši načelnik koji je sada nezavisni općinski vijećnik, pokušali smo doznati, ali na koncu nismo jer nije bio rječit:

- A što ću komentirati, bolje je da ništa ne govorim.

20. travanj 2024 06:29