StoryEditorOCM
ForumROČIŠTE U KOCKICI

Danas razmatranje optužnice za ‘veliki Agrokor‘, Ivica Todorić i obrana ukazuju na nezakonitosti u dokazivanju navodnog izvlačenja 1,2 milijarde kuna

Piše Hina
29. siječnja 2021. - 14:26

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda počelo je u petak razmatrati osnovanost optužnice za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz Agrokora koju obrana pokušava srušiti ukazujući na nezakonite dokaze, među ostalim i u velikom financijskom vještačenju.

Uz bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, koji se pojavio na ročištu što se zbog epidemioloških mjera održava u zagrebačkoj Kockici, tužiteljstvo za izvlačenje novca iz propalog koncerna tereti njegove sinove i suradnike.  

Sudsko optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu, no odluka neće biti donesena danas zbog zahtjeva obrane za izdvajanjem dokaza koje smatraju nezakonitima.

Tu je, u prvom redu financijsko vještačenje koje je obavila poljska revizorska kuća KPMG. Obrana smatra da je KPMG-ovo financijsko vještačenje nezakonito jer prema tvrdnjama branitelja nema status ovlaštenog sudskog vještaka, a uz to je i ranije surađivala s Agrokorom za vrijeme dok je koncernom upravljao Todorić.

KPMG je surađivao s Agrokorom i nakon osnivanja izvanredne uprave koncerna, ističe obrana koja dodaje da je sporni revizorski izvještaj potpisao Ismet Kamal koji je sudjelovao u arbitražnim postupcima koji su uključivali Vladu RH i Hrvatsku narodnu banku.

Optuženici i obrana sumnjaju u Kamalovu nepristranost budući da je on provodio financijske istrage za Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) od koje je Todorić otkupio dionice, a upravo je Agrokorovo preuzimanje osam dionica za 100 milijuna eura od EBRD-a kroz kompleksnu mrežu ugovora jedan dio optužnice. Tužiteljstvo je sporno vještačenje platilo nešto više od 1,1 milijun eura, a DORH je odabrao upravo KPMG navodeći da je riječ o međunarodno priznatoj revizorskoj kući s kompetentnim stručnjacima koji imaju iskustva u sličnim predmetima.

Todorić, koji se u petak osobno obratio sudu, smatra da ta konzultantska kuća nipošto ne može raditi nezavisno vještačenje jer je istodobno ubirala milijunske honorare u Agrokoru nakon donošenja lex Agrokora i dolaska izvanredne uprave koja je obavila pretvorbu kompanije u Fortenovu grupu.

Bivši vlasnik Agrokora, kojeg po službenoj dužnosti brani odvjetnik Željko Žganjer, prije sjednice nije komentirao slučaj koji se zbog velikog broja stranaka u postupku zbog epidemioloških razloga odvija u kongresnoj dvorani Kockice na zagrebačkom Prisavlju.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika tereti se da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna, Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Osim Ivice Todorića, optužnicom su obuhvaćeni njegovi nekadašnji najbliži suradnici, među kojima su i sinovi Ante, nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Agrokora te Ivan, nekadašnji izvršni direktor tvrtke Agrokor.

Optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji izvršni potpredsjednik Uprave za financije i kontrolu Tomislava Lučić, bivša izvršna potpredsjednica za strateške poslovne grupe Ljerka Puljić, nekadašnji izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta Damir Kuštrak te bivša izvršna potpredsjednica za maloprodaju Piruška Canjuga.

Uz njih, optužnica tereti i bivšeg izvršnog potpredsjednika za strategiju Ivana Crnjca, nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za hranu Mislava Galića, bivšeg Todorićevog zeta i nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za prodaju i usluge Hrvoja Balenta. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši izvršni direktor u Sektoru financija i računovodstva Alojzije Pandžić, bivši direktor interne revizije Marijan Alagušić i nekadašnji izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku Ivica Sertić te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.

Optužnica za tzv. veliki Agrokor, koja je podignuta u rujnu, ima 459 stranica, a cijeli spis oko 80.000 stranica.

Ivica Todorić je početkom listopada tzv. malom Agrokoru nepravomoćno oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura.

image
Ivica Todorić pred ulazak u Kockicu na Prisavlju, gdje se zbog epidemioloških mjera održalo današnje ročište
Damir Krajač/Cropix
19. travanj 2024 04:24