StoryEditorOCM
ForumOPET PORAST

Danas u Hrvatskoj 962 nova slučaja, Capak: ‘Brojka je sada za 25% veća nego prošlog tjedna‘; Beroš: Tjedni pred nama su ključni...

Piše PSD
10. ožujka 2021. - 11:31

U posljednja 24 sata zabilježena su 962 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3981. Među njima je 807 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 82 pacijenta. Preminule su 4 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 248061 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5625 preminulo, ukupno se oporavilo 238 455 osoba od toga 334 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 14. 537 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 403 628 osoba, od toga 7 499 u posljednja 24 sata, izvijestila je Vera Katalinić Janković na konferenciji Stožera.

- Cijepljeno je 209.067 osoba, a jednu dozu je primilo 145.006 osoba, a 64.061 osoba je primila dvije doze cjepiva, dodala je. 

Krunoslav Capak je izvijestio o epidemiološkoj situaciji u usporedbi s prethodnim tjednima te o trenutnoj 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika.

- Imamo 962 nova slučaja. Prije tjedan dana imali smo 747 novooboljelih, a tjedan prije toga 688 novooboljelih od 7763 testirana. U ovom tjednu imamo 1547 novooboljelih, a u prošlom u prva tri dana je bilo 1232. Brojka je sada za 25% veća nego prošlog tjedna. Trenutna 14-dnevna stopa incidencije je 171,6. 

Na listi zemalja EU Hrvatska je na sedmom mjestu po incidenciji. Najvišu incidenciju u Europi ima Češka. Kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika u RH je 1385,1, što nas stavlja na 18. mjesto na listi zemalja EU. Danas smo imali 12,8% pozitivnih u ukupno testiranima. U zadnjih 7 dana prosječni udio je bio 9,1 posto, a u zadnjih 14 dana 8,5 posto pozitivnih u ukupno testiranima. S današnjim datumom HALMED je zaprimio 1342 prijave sumnji na nuspojave cjepiva, zaključio je Capak.

Nekoliko informacija je podijelio ministar zdravstva Vili Beroš.

- Od naše izjave da su iduća dva tjedna ključna je prošlo godinu dana. Tada nismo mogli znati koliko je još tjedana borbe s epidemijom pred nama. I sada mogu reći da su tjedni pred nama ključni jer epidemija i dalje prijeti. Osobna odgovornost je ključ. Dva tjedna odgovaraju inkubaciji bolesti. Za današnje aktivnosti ćemo posljedice gledati tek za 10-14 dana. U prvom i drugom valu zdravstveni sustav je adekvatno odgovorio na ovu ugrozu. Svakodnevno imamo nove informacije, i cjepivo je tu. To nam sve omogućava održavati korak s ovom ugrozom. Početkom tjedna brojimo 408.270 doza cjepiva, a do kraja ođujka očekujemo još 335.106 doza. Do kraja ožujka ćemo procijepiti 20% stanovništva prvom dozom. Do danas cijepise.zdravlje.hr bilježi više od 60.500 prijava za cijepljenje, pozivni centar je zabilježio 6.040 poziva. Naš zdravstveni sustav je spreman zbrinuti određen dio bolesnika iz Češke i Slovačke na njihovo traženje, rekao je Beroš.

Ima li novih podataka o mutiranim sojevima?

- Zadnji rezultati od prošlog tjedna: u obradi je 79 rezultata, 24 su bili UK sojevi, a 11 češki soj. Do sada smo primili 429 sekvenciranih rezultata od čega je 123 bio UK soj i 115 češki soj, a on je tek pod paskom da vidimo kako se ponaša. Radimo na povećanju kapaciteta za sekvencioniranje, ali to je skupa i teška metoda pa ne ide tako brzo. Do sada smo poslali oko 1200 uzoraka u ECDC i dobili rezultate za ovih 429. U petak očekujemo nove rezultate, rekao je Capak.

- Sinoć su stigli i dodatni rezultati iz Klinike pa će to biti proslijeđeno HZJZ-u. Bilo je sedam novih bolesnika kod kojih je dokazan britanski soj. Troje su došli u našu kliniku, a neki su završili i u bolnici. Bilo je četiri uzorka iz Nove Gradiške, dodala je Markotić.

- Još je puno ljudi koji mogu oboljeti i treba se maksimalno pridržavati mjera, rekao je Capak. 

Popuštanje mjera

- Svakodnevno se prati situacija. Načelo koje nas vodi je da se sve radi postupno, nema naglih poteza u smislu zatvaranja, otvaranja... Nema nekog posebnog žarišta. Ono se prije 2 tjedna pojavilo u Dubrovniku i Stožer je reagirao. Takav model će biti ako se pojavi i novo žarište. Do kraja tjedna ćemo izaći s odlukom kojom će se više-manje produžiti ovaj režim mjera koji smo uveli 1. ožujka i nadamo se da nas situacija neće natjerati da razmišljamo u nekom drugom smjeru. Mislim da ne. Brojevi rastu, ali morat ćemo i kod eventualnog restriktivnijeg ponašanja misliti više na žarišta a manje na horizontalnu primjenu u cijeloj RH.

Kada se cijepljeni druže sa cijepljenima, trebaju li nositi maske?

- Oni koji se inače druže unutar kućanstva, ni prije nisu nosili maske osim ako je netko bio u samoizolaciji pa ne moraju ni sada, a za sva druga mjesta je preporuka da se maska nosi jer još nema dokaza da cjepivo štiti od transmisije virusa. Kada budemo imali dovoljno dokaza za to i kad se transmisija smanji, razmišljat ćemo o tome, rekao je Capak.

Božinović je odgovorio na pitanje hoće li se od idućeg tjedna moći održavati sajmovi na otvorenom.

- Ne bih specificirao, ali mi smo u određenoj epidemiološkoj situaciji procijenili da možemo ići s određenim mjerama i ta situacija se u međuvremenu donekle pogoršala s obzirom na rast brojki pa ozbiljnije popuštanje mjera ne razmatramo trenutno. Ali ukoliko ima nekih korekcija da se mogu učiniti prije nove odluke, ali nešto krupnijeg karaktera, mislim da ne. 

Hoće li potvrda o cijepljenju trajati duže od 3 mjeseca?

- Trenutno nitko ne zna odgovor na to pitanje ali mi se nadamo da će to biti puno duže od tri mjeseca. Istraživanja će pokazati koliko dugo taj imunitet traje. Sada to nije moguće. Prije 10-ak dana smo raspravljali koliko traje imunitet nakon preboljevanja bolesti a uskoro ćemo razgovarati je li to moguće produžiti na više mjeseci, odgovorio je Capak.

Ministar Beroš je govorio o inspekciji o prekorednom cijepljenju te odgovorio na pitanje kakva je situacija u KBC Zagreb oko toga te gđi. Primorac.

- To je u tijeku. Dosjee Povjerenstvo pregledava. Iznjedrilo je određenu problematiku u 11 zdravstvenih ustanova i zatraženo je pokretanje unutarnjeg nadzora i njihovo očitovanje. O tome hoćemo li slati inspekciju odlučit ćemo nakon tog očitovanja. I KBC Zagreb će biti upitan na tu temu mešu ovih 11 ustanova, sa zamolbom da ponovno odgovori na određena pitanja. To traje ali budite sigurni da će se to razriješiti i nužno jeuključiti sve institucije koje imaju nadležnosti. Cilj mi je otkloniti nepravilnosti i spriječiti ovakve stvari ubuduće.

Je li policija trebala još nešto učiniti na sprovodu Milana Bandića ili su Gradska groblja trebala unajmiti redare i reagirati i rastjerati ljude?

- Policija je radila svoj posao kao što ga radi svaki dan. Što se tiče reakcije nadleđnih službi, ovo je treći sprovod na kojem su nadležne službe reagirale. Prva dva su se ticala nenošenja maski na sprovodima. Navedeno je sve što je uočeno kao nedostatak i na drugima je da to procjene. Nitko nije davao niti poticao bilo kakvo restriktivno ponašanje kad je u pitanju sprovod sugrađana. Kad se radi o očitom odstupanju, kad se ne nose maske ili slično, službe procjenjuju u konkretnim slučajevima. Nema tu policijskog rastjerivanja kao što nije bilo ni ispred HNK. Policija je naučila da ju se želi predstaviti represivnijom nego što jest, rekao je Božinović.

Stanje po županijama u srijedu,10. ožujka 2021.:

Primorsko-goranska županija – 148 novih slučajeva zaraze

Grad Zagreb – 118 novih slučajeva zaraze

Zagrebačka županija – 38 novih slučajeva zaraze

Osječko-baranjska županija – 35 novih slučajeva zaraze

Zadarska županija – 31 novi slučaj zaraze

Istarska županija – 13 novih slučajeva zaraze

Koprivničko-križevačka županija – 13 novih slučajeva zaraze

Ličko-senjska županija – 13 novih slučajeva zaraze

Bjelovarsko-bilogorska županija – 12 novih slučajeva zaraze

Požeško-slavonska županija – 8 novih slučajeva zaraze

Sisačko-moslavačka županija – 7 novih slučajeva zaraze

19. travanj 2024 20:35